Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, η υπομονή είναι αρετή και στον χθεσινό (30/9) Παναθηναϊκό η συγκεκριμένη φράση ταιριάζει απόλυτα…

Οι πράσινοι έβγαλαν νευρικότητα, άγχος, στατικότητα κι έδειξαν πως ήταν (κυρίως) πνευματικά ανέτοιμοι. Πέρι, Μέικον, Φλόιντ, Ουάιτ έκαναν ντεμπούτο στην Euroleague και το άγχος τους, ξεχείλιζε. Αν υπολογίσουμε πως ο Νεμάνια Νέντοβιτς έμεινε στο μηδέν και ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε 8 πόντους, τότε είναι λογικό να φύγει το Τριφύλλι με την ήττα στις αποσκευές του.

Ναι μεν ήττα και όχι τόσο καλή εικόνα, αλλά μόλις μπήκαμε στον Οκτώβριο και από την 1η αγωνιστική καμία ομάδα δεν μπήκε στα play-offs, δεν προκρίθηκε στο Final-4 και δεν έγινε πρωταθλήτρια. Ναι, καταλαβαίνω πως ο Παναθηναϊκός δεν γοήτευσε, αντιθέτως, χθες, απογοήτευσε, αλλά είναι πολύ νωρίς.

Οι νέοι σε αυτό το επίπεδο παίκτες έχουν να φάνε πολλά «σκαμπίλια» για πάθουν και να μάθουν, έχουν να πάνε σε δύσκολες έδρες, με σκοπό να παλέψουν και να… ψηθούν σε αυτό το επίπεδο. Γι’ αυτό είναι αυθαίρετο να βγάζουμε συμπεράσματα μόλις από την 1η αγωνιστική.

Ο Δημήτρης Πρίφτης το έψαξε αρκετά το πράγμα, ανακάτεψε την τράπουλα, αλλά μάλλον ξέχασε τον Λευτέρη Μποχωρίδη που δεν έπαιξε λεπτό. Καταλαβαίνω πως τα «απέναντι» γκαρντς ήταν ο Λι και ο Τζέιμς, αλλά θα μπορούσε να ματσάρει σε άμυνα κι επίθεση τον Λίο Βέστερμαν, όταν ήταν μέσα. Με τον Κέντρικ Πέρι στο μηδέν, θα μπορούσε να πάρει χρόνο συμμετοχής και ο Έλληνας γκαρντ.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω για τον Ιωάννη Παπαπέτρου που δείχνει πως είναι ακόμη πιο βελτιωμένος. Το κορμί του είναι ακόμα πιο στεγνό, μπουκάρει με μεγαλύτερη ευκολία μέσα και δείχνει πιο ευέλικτος. Ήταν ο μοναδικός που το πάλεψε και το πίστεψε, έχοντας 16 πόντους.

Μην περιμένετε πως ο Παναθηναϊκός θα είναι ίδιος την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα μέσα στο ΟΑΚΑ. Θα πιέσει την Φενέρ, θα τρέξει (γιατί το έχει ανάγκη) και θα είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικός. Μην με παρεξηγήσετε, ωστόσο. Δεν θα γίνει ομάδα Final-4, απλά τέτοιες σφαλιάρες σαν την χθεσινή σε ξυπνάνε.

Και θέλω, τελειώνοντας, να ανοίξω ένα θέμα που σίγουρα πονάει τον Παναθηναϊκό. Από τότε που αποχώρησε ο Καλάθης, οι πράσινοι δεν έχουν βρει play maker που να είναι άρτιο δημιουργικά για τους υπόλοιπους και πιθανότατα ούτε ο Πέρι δεν είναι αυτός. Οι επτά ασίστ για τα 8 λάθη απέδειξαν πως το πρόβλημα «δημιουργία» στο Τριφύλλι είναι μεγάλο και μια μεταγραφή ενός έμπειρου και δημιουργικού άσου θα ήταν ιδανική. Παίκτες υπάρχουν, ονόματα ακούγονται, όπως αυτό του Γιόβιτς, αλλά δεν είμαστε στο ταμείο του ΠΑΟ και δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι στο οικονομικό.

Υ.Γ.1: Αυτός ο Παναθηναϊκός, εντός ΟΑΚΑ θα είναι πάντα διαφορετικός και καλύτερος. Η ψυχολογία παίζει σπουδαίο ρόλο και παίκτες όπως ο Μέικον, ο Πέρι και ο Νέντοβιτς θα την έχουν πάντα… ανεβασμένη, με την βοήθεια του κόσμου.

Υ.Γ.2: Ο κόουτς Πρίφτης ξέρει πως η υπομονή δεν περισσεύει στην Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος πως θα μυήσει τους νέους στο επίπεδο της Euroleague, γρήγορα.