Γράφει ο Νίκος Παγκάκης…

Έτσι για αλλαγή και ελέω επικαιρότητας σήμερα θα αναφερθώ κυρίως στο μπάσκετ. Γιατί εκεί για το «τριφύλλι» η πορτοκαλί μπάλα…καίει ενώ ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός θα κάνει κατά πως φαίνεται εφέτος πιο ήρεμες γιορτές.

Ο Πασκουάλ μας τελείωσε… Η Ευρωλίγκα βρίσκεται μια ανάσα από τους τίτλους τέλους – σε ό,τι αφορά στην οκτάδα – και ο Ρικ Πιτίνο που «ψήνεται» να έρθει στη χώρα μας, περιμένει στο ακουστικό, το ΟΚ της οικογένειας του.

ΤΟ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” ΣΤΟΝ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν ποιότητα, ξέρουν να εκτιμούν. Και έστω και αν το πλάνο Πακουάλ παρουσίασε δομικά προβλήματα, δηλαδή απλά δεν τους βγήκε, τα δύο πρωταθλήματα και το Κύπελλο Ελλάδας είναι σημαντικές “Κούπες” για να αποδώσουν ένα θετικό πρόσημο σε ένα τζέντλεμαν των παρκέ, στο πέσιμο της αυλαίας…

Σε ό,τι αφορά την 8αδα στην Euroleague αυτή αχνοφαίνεται στο βάθος, πιο θολά παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια. Το μαχητικό πνεύμα είχε σκαμπανεβάσματα εφέτος στον Παναθηναϊκό και πήγε…περίπατο στα τελευταία ματς. Ένας Καλάθης – σίγουρα – δεν φέρνει την άνοιξη ενώ μπορεί ο Πασκουάλ να είναι ο εύκολος στόχος, όμως είναι κοινό μυστικό πως αρκετοί «πράσινοι» είναι (ακόμη) μακριά από τον καλό τους εαυτό. Όσο για το πρωτάθλημα , πάντα είναι μια άλλη ιστορία.

Ηλίου φαεινότερο πως υπήρξε αστοχία σε κάποιες μετεγγραφές. Όμως ποτέ δεν είναι αργά όταν κάνουμε λόγο για τον εξάστερο. Απλά θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια πλέον σε όλους τους τομείς και όπου φτάσει το πράγμα…

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ

Όσο για τον Ρικ Πιτίνο, τι να πει κανείς… Μιλάμε για τεράστιο όνομα, με πολλά συν και δυο μεγάλα ερωτηματικά. Όχι βέβαια την ηλικία του. Ίσα ίσα το να κρίνει κάποιος τη δεδομένη εμπειρία του θα είναι τουλάχιστον αφελές. Το ζήτημα είναι κατά πόσο προλαβαίνει να μπει σε λογική Ευρώπης αλλά και τι κίνητρο έχει, καθώς ο ίδιος είχε κρεμάσει την σφυρίχτρα της προπόνησης.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός έχει καλές μονάδες και ψυχολογικό πρόβλημα. Οπότε ένας παιδαγωγός τύπου Πιτίνο είναι ταμάμ για το «τριφύλλι». Στην παρούσα ίσως είναι πιο σημαντικό από το θέμα προσαρμογή αυτό το σκέλος. Επίσης το υλικό δεν είναι τόσο κακό. Με ταβάνι σίγουρα «ΝΑΙ». Όμως θεωρώ πως δεν είδαμε ακόμη το ταβάνι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό και μια εμφατική προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΜΑΚΕΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΗΣ

Αν Μακέντα – Καλάθης τα έλεγαν παρεάκι , στην αρχή της σεζόν, για την κατάσταση που επικρατούσε στα δυο στρατόπεδα η συζήτηση θα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή.

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός παραμένει τεράστιο μέγεθος, σεβάσμιο και άπαντες περιμένουν την αντεπίθεση του. Ο ποδοσφαιρικός πάλι – έχει πολύ δρόμο για να γίνει ξανά η ομάδα που ονειρεύεται ο κόσμος του – έχει κάνει όμως ήδη βαθμολογική υπέρβαση στο πρώτο γύρο και βρίσκεται κοντά στους στόχους του. Μην ξεχνάμε πως κουβαλούσε και το -6, ειδάλλως θα βρισκόταν πολύ ψηλά για τα δεδομένα του.

Ωστόσο και για δυο βασικές προσωπικότητες – και καταλύτες αναφορικά με τους στόχους που υπάρχουν – τίποτα δεν έχει τελειώσει. Έτσι η αλλιώς. Από τη δική τους σκοπιά θα κυνηγήσουν τους στόχους τους και υπάρχει δρόμος μέχρι το τέλος της διαδρομής. Και οι δύο έχουν μια κοινή συνισταμένη. Πρέπει να σκοράρουν, για να δώσουν λύσεις… Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Είναι οι μπροστάρηδες στις ομάδες τους. Εμβληματικός αρχηγός ο Καλάθης, σηκώνει στις πλάτες του ολόκληρο το σύνολο της καλαθοσφαίρισης. Τα τέρματα του Μακέντα θα είναι καταλύτης στο πόσο ψηλά θα φτάσει ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο για να σβήσει την ποινή του. Χωρίς αυτόν η διαδρομή θα είναι σύντομη. Τα δίχτυα και τα διχτάκια πρέπει να «ματώσουν» τους επόμενους μήνες, με τους δυο μπροστάρηδες, για να δουν προκοπή τα δυο… «τριφύλλια».

ΥΓ: Χρόνια Πολλά σε όλους