Κάθε προπονητής θέλει το ρόστερ της ομάδας του να είναι έτοιμο όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μπορεί με ασφάλεια πλέον να κάνει τα αγωνιστικά του πλάνα για τη νέα σεζόν. Να κάνει και ήρεμος διακοπές βρε παιδί μου, χωρίς να έχει το άγχος, που θα βρω παίκτη και τι θα κάνω.

Ο Χάβι Πασκουάλ αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στο να χτίσει εκ νέου το ρόστερ της ομάδας του, ξεκίνησε από τις δύο πιο σημαντικές θέσεις σε μία πεντάδα. Τον πλέι μέικερ και τον σέντερ. Από δω και στο εξής αρχίζει η αναμονή που έχει να κάνει κυρίως με τους παίκτες που θα φύγουν.

Ο Παναθηναϊκός και η διοίκηση του δεν είναι χαζοί και ούτε θα έμεναν για πάντα ανώριμοι ώστε να κάνουν κινήσεις… Καπόνο. Μελετούν και φέτος δείχνουν μία πρωτόγνωρη ωριμότητα, χωρίς να αφήνουν πολλά ονόματα να διαρρεύσουν και κινούμενοι με μυστικότητα που δείχνει ότι ξέρουν τι θέλουν, αλλά δεν θα μπουν στο τρυπάκι να την πατήσουν α-λα Μάντζαρης.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία διάθεση να μπει σε διαπραγματεύσεις γιατί ξέρει ότι βασικός του στόχος είναι να χτίσει ένα ρόστερ που πλέον δεν θα κερδίζει μόνο τον Ολυμπιακό αλλά όλα… τα παιχνίδια.

Η παραμονή του Καλάθη είναι η σημαντικότερη κίνηση ως τώρα σε όλη την Ευρώπη. Η επιστροφή του Λάσμε είναι δείγμα ότι ο Παναθηναϊκός και ο Πασκουάλ, από καιρό είχαν καταλάβει ότι το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας ήταν η θέση «5» που είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο Γκιστ, με πασαλείμματα από Βουγιούκα και Όγκαστ.

Μένει πλέον να δούμε τι θα γίνει παρακάτω…

Ο Παναθηναϊκός έχει έντονη βλέψη στο ελληνικό στοιχείο. Σαφώς και θέλει τον Παπαπέτρου, αλλά ούτε θα περιμένει τον… πρώην παίκτη των ακαδημιών του, για όσους δεν το ξέρουν, χρόνια, ούτε θα μπει σε επίπεδο πλειστηριασμού. Ο Μπλατ δεν μπορεί να αλλάξει ρότα και σίγουρα θα ξεκινάει την ομάδα του με 5 Αμερικανούς και αθλητικούς παίκτες.

Ο μεν Σπανούλης φαίνεται να δέχτηκε τον… υποβιβασμό σαν έκτος παίκτης, οι υπόλοιποι τρεις πρωτοκλασάτοι Έλληνες (Μάντζαρης, Παπανικολάου και Παπαπέτρου) διατηρούν αμφιβολίες.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν θα ποντάρει στο κίνητρο του κάθε παίκτη. Ακόμα και η περίπτωση του Τζάνινγκ που σχεδόν κάθε χρόνο ακούγεται για τους πράσινους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τι γίνεται με τον Ολυμπιακό. Είναι δύσκολο να έρθει και Τζάνινγκ και Παπαπέτρου. Είναι πολύ πιο εύκολο να έρθει ένας πολύ καλός σούτινγκ γκαρντ και ο Παπαπέτρου όμως.

Οι πράσινοι ήδη μετράνε τέσσερις ξένους. Λεκαβίτσιους, Ντένμον, Γκιστ και Λάσμε. Οι υπόλοιποι δύο που θα αποκτηθούν θα είναι ένα δυάρι ή τριάρι, αναλόγως τι θα γίνει και με τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, και ένα 4άρι που ίσως να μπορεί να παίξει και σαν 5άρι. Σαν τον Σάσα Βεζένκοφ για παράδειγμα. Παίκτης που έχει επιλέξει ο Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα και τον ξέρει καλά.

Μέσα σε όλα, ο Παναθηναϊκός περιμένει τις απαντήσεις των Παππά και Σίνγκλετον, με τον δεύτερο, μετά τις μεταγραφές που κάνει η Φενέρ, να είναι πιο κοντά στο να μείνει παρά να φύγει…

Αν λοιπόν θέλουμε να συνοψίσουμε λίγο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, θα δούμε ότι ως τώρα μένουν οι Καλάθης, Λεκαβίτσιους, Ντενμον, Θανάσης, Μήτογλου, Γκιστ, Βουγιούκας και με τον ερχομό του Λάσμε, φτάσαμε στους 8.

Είναι πολύ πιθανόν να μείνει για ένα ακόμα χρόνο ο Λοτζέσκι που έκανε πολύ καλούς τελικούς και ο Παναθηναϊκός έχει ανοικτά τα μέτωπα Παππά- Σίνγκλετον, Ρίβερς ή αντί-Ρίβερς (Τζάνινγκ ή Παπαπέτρου) και κοιτάει 2 ακόμα μεταγραφές. Η μία ίσως είναι του Βεζένκοφ που είναι ελεύθερος και η άλλη θα εξαρτηθεί από τις περιπτώσεις των παικτών που θα φύγουν ή και που θα έρθουν όπως γράψαμε παραπάνω.

Μαζί με τον Καλαϊτζάκη, στόχος είναι ο Παναθηναϊκός να φτάσει τους 14 παίκτες, με τους 2 που θα μένουν εκτός ελληνικού ρόστερ να είναι ίσως και ξένοι. Επίσης στην ομάδα, επιστρέφει και ο Χαραλαμπόπουλος, τον οποίο μάλλον θα κρατήσει στην προετοιμασία ο Πασκουάλ, πριν στείλει στο Περιστέρι…

Σαν σούτινγκ γκαρντς πάντως, δύο Αμερικανοί από την ελληνική αγορά, που έπαιζαν σε διαφορετικές ομάδες, όχι πολύ μακριά από το κέντρο, εξετάζονται και στον Παναθηναϊκό τους έχουν σταντ μπάι… Η περίπτωση τους, αφορά μόνο το τι θα γίνει με το Νίκο Παππά.

YΓ. Δεν αναφέρω τίποτα για τον Τζέιμς. Θα είναι έγκλημα, όσο καλός παίκτης και να ναι, να μείνει. Δεν ταιριάζει σε τίποτα με τον Καλάθη και δεν δικαίωσε ούτε μία στιγμή την επιλογή του να επιστρέψει. Αντίθετα, μάλλον μπέρδεψε τον Πασκουάλ, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στα παιχνίδια με την Ρεάλ, αλλά και στους δύο χαμένους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Παικτάρα αλλά θέλει πολύ ώρα την μπάλα στα χέρια του και αρκετά χρήματα.