Ήταν της μοίρας του γραφτό. Αργά ή γρήγορα, δεν είχε σημασία, κάποια στιγμή θα γινόταν πράξη, ήταν νομοτελειακό. Το οξύμωρο της όλης της ιστορίας ωστόσο, είναι το χρονικό σημείο. Γιατί σχεδόν τα πάντα στην ζωή είναι το timing. Ή για να μην γίνομαι υπερβολικός, προσδίδει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το ξεχωριστό σε μια στιγμή.

Ο Λιονέλ Μέσι το βράδυ της Τετάρτης έσπασε ένα ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε γερά στα χέρια του ο μάγος της μπάλας, Πελέ και η αλήθεια είναι φαινόταν αδύνατο να καταρριφθεί. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ βρήκε δίχτυα για 644η φορά στην καριέρα του με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και ξεπέρασε τον θρυλικό Βραζιλιάνο σε γκολ, με έναν και μοναδικό σύλλογο. Ένα τέρμα το οποίο, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν η επισφράγιση ενός απόλυτα πετυχημένου γάμου, που για να ευημερήσει, απαιτούνταν κυριολεκτικά ένας τεράστιος όγκος προσπάθειας και από τις δυο πλευρές.

Έλα μου όμως που τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Το γυαλί ανάμεσα στον Μέσι και τη Μπαρτσελόνα δείχνει να έχει ραγίσει οριστικά, με τον 33χρονο επί της ουσίας να μένει συμβιβαστικά κάτω από την ίδια στέγη, μέχρι να βγει και επίσημα το δακρύβρεχτο «διαζύγιο». Οι μπλαουγκράνα διάγουν ίσως την χειρότερη σεζόν των τελευταίων δεκαετιών, με τα πράγματα για ένα τέτοιο επίτευγμα να είναι κάθε άλλο παρά ιδανικά.

Μια σχέση που κρατάει πολλά χρόνια. Ήταν 1η Μαΐου του 2005 όταν αυτό το υπέροχο παραμύθι άρχιζε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Ο αμούστακος τότε Λιονέλ, σκοράρει κόντρα στην Αλμπαθέτε το πρώτο επίσημο τέρμα με την ομάδα της καρδιάς του.

Τα χρόνια περνάνε, τα γκολ αλλά και οι κούπες συνεχίζουν ολοένα και να αυξάνονται με μορφή χιονοστιβάδας, για να φτάσουμε τελικά σε αυτό που τότε φάνταζε σχεδόν ιδεατό. Ο Μέσι συνεχίζει να φοράει την φανέλα της Μπάρτσα, το ημερολόγιο δείχνει 19 Δεκεμβρίου, 2020, η απογοητευτική αρμάδα της Καταλονίας είναι αποκαρδιωτική, με τον Αργεντινό να της δίνει το φιλί της ζωής κόντρα στη Βαλένθια. Τέρμα υπ’ αριθμόν 643. Γιατί για να το σπάσει, έπρεπε πρώτα να το ισοφαρίσει.

Τα χρυσά γράμματα ήταν έτοιμα να γραφτούν σε μια άκρως συγκινητική ιστορία και το πλήρωμα του χρόνου συνωμότησε για να μην αργήσει αυτή η στιγμή. Λίγα μόλις 24ωρα, τόσο ο Λίο, όσο και ο σύλλογος, περνάει ένα από τα εκλεκτά και σπάνια φέτος, ήρεμα βράδια κόντρα στη Βαγιαδολίδ και το αδιανόητο αυτό milestone είναι πλέον γεγονός.

Χρειάστηκαν 15 ολόκληρα χρόνια. 748 παιχνίδια, στα οποία ο Αργεντινός σκόραρε 1.16 γκολ σε κάθε αναμέτρηση του. Κατάφερε να γίνει κάτοχος αυτού του αδιανόητου ρεκόρ πιο γρήγορα από ότι ο Πελέ, που χρειάστηκε 757 (με μέσο όρο 1.17 ανά ματς). Ο Βραζιλιάνος δεν έμενε παρά να υποκλιθεί ακόμα και ο ίδιος στο μεγαλείο του, όσο δύσκολο και εάν του ήταν.

«Όταν η καρδιά σου πλημμυρίζει από αγάπη, είναι δύσκολο να αλλάξεις τον δρόμο σου. Όπως και εσύ, ξέρω τι είναι να αγαπάς να φοράς την ίδια φανέλα κάθε μέρα. Όπως και εσύ, ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το μέρος όπου νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Συγχαρητήρια για το ιστορικό σου ρεκόρ, Λιονέλ. Αλλά κυρίως, συγχαρητήρια για την ωραία σου πορεία στην Μπαρτσελόνα. Ιστορίες όπως οι δικές μας, να αγαπάμε τον ίδιο σύλλογο για τόσο πολύ καιρό, δυστυχώς θα είναι κάθε φορά πιο σπάνιες στο ποδόσφαιρο. Σε θαυμάζω πολύ, Λιονέλ Μέσι».

Είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Και αυτό ίσως δεν το κατάφερνε χωρίς την αστείρευτη υπομονή του. Το πείσμα του να αποδείξει πως το μέγεθος δεν έχει καμία σημασία, όταν ξέρεις πως να το χρησιμοποιείς σωστά. Και το έκανε έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο σε δυο μόνο τρία πράγματα. Την μπάλα, τον Θεό και τον αιώνιο Ντιέγκο. Και πλέον κατέχει κάτι που ίσως να μη του το στερήσει κανένας στο μέλλον…