Η αλήθεια πως μόλις είδα πως θα βρεθεί η Ελλάδα στον όμιλο του Καναδά, πάγωσα λιγάκι. Βλέπετε οι αμφιτρύωνες του προολυμπιακού τουρνουά, διαθέτουν ένα ρόστερ αρκετά ταλαντούχο και πολλοί από τους παίκτες του Νικς Νερς, διψούν για μία συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αστέρι της ομάδας αν όλα πάνε καλά, θα είναι ο Άντριου Γουίγκινς, που φέτος κάνει καλή σεζόνμε τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, ενώ οι βασικοί του συμπαραστάτες θα είναι οι Κόρι Τζόζεφ, Τρίσταν Τόμπσον, Ντουάιτ Πάουελ και ο πρώην ερυθρόλευκος Κεμ Μπιρτς. Δεν έχει νόημα ν’αναφέρω κι άλλους παίκτες, όμως ο Καναδάς θα τα δώσει όλα για να πάρει την πρώτη θέση στο θεσμό. Έχει όλο το πακέτο…

Εννοείται πως οι Τσεχία και Τουρκία δεν είναι αμελητέες ποσότητες και θα χρειαστεί ο Ρικ Πιτίνο να χρησιμοποιήσει όλο το ρόστερ του, για να μπορέσει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά. Ιδιαίτερα το σύνολο του Ρόνεν Γκίζνμπουργκ αν παρουσιάσει την ίδια χημεία, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, τότε δεν θα είναι καθόλου εύκολο να το αποκλείσεις. Ο Γιαν Βέσελι θυμίζουμε πως απουσίαζε από τις υποχρεώσεις της χώρας του, όμως φέτος αν είναι υγιής, δεν θα πει “όχι” στην εθνική του ομάδα.

Για την Κίνα, νομίζουμε δεν χρειάζεται να πούμε ή να γράψουμε πολλά. Θα είναι ο σάκος του μποξ και λογικά θα γυρίσει τη βάση της, ύστερα από τέσσερις μέρες στη Βικτόρια. Θα υποστεί δύο ήττες και θα παίξει καθαρά ρυθμιστικό ρόλο στη διοργάνωση.

Όσον αφορά τους γείτονες Τούρκους, δεν περιμένω να δω κάτι διαφορετικό. Η “αγία τετράδα” των Γουίλμπεκιν, Κορκμάζ, Οσμάν και Ιλιασόβα θα κάνει ότι μπορεί, όμως αν δεν έχει τις απαιτούμενες βοήθειες, τότε η χώρα, δεν θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση. Διαθέτει ποιότητα, όμως ο χαρακτήρας της είναι ευμετάβλητος κι αυτό σε τέτοια τουρνουά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Τι μπορεί να κάνει η επίσημη αγαπημένη και να ταξιδέψει στο Τόκιο; Αρχικά όλοι οι διεθνείς να είναι υγιείς και στη συνέχεια να τα δώσουν όλα στον Καναδά. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για να μην γελιόμαστε, κατά 90% δεν θα βρίσκεται στην αποστολή για το προολυμπιακό. Αν οι Μπακς βρεθούν στους τελικούς του ΝΒΑ, τότε πολύ απλά δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Χωρίς τον MVP φυσικά και η Ελλάδα δεν είναι χαμένη από χέρι. Διαθέτει παίκτες-έμπειρους με χιλιόμετρα στην εθνική, ενώ πιθανότατα θα έχουμε και κλασικό σουτέρ στην αποστολή (Ντόρσει).Για πολλούς ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία συμμετοχής (βλέπε Πρίντεζης) σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι αυτό μόνο του αποτελεί τεράστιο κίνητρο.

ΥΓ. Οι Έλληνες διεθνείς δεν έχουν ξεχάσει την αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι ούτε πρόκειται. Δύσκολα θα πουν όχι στον Πιτίνο…