Το όνειρο της ευρωπαϊκής διάκρισης τερματίστηκε άδοξα για τον Ολυμπιακό. Με έναν τρόπο ιδιαίτερα σκληρό, αλλά πέρα για πέρα δίκαιο. Η Αταλάντα ήρθε, κατέκτησε και απήλθε, τόσο απλά. Το ερυθρόλευκο κάστρο έπεσε με σχετική ευκολία, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα του Πέδρο Μαρτίνς πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Ο Πορτογάλος τεχνικός διατυμπάνιζε πως πιστεύει ακράδαντα στην πρόκριση της ομάδας του στην επόμενη φάση, προσπάθησε να το μεταλαμπαδεύσει στους ποδοσφαιριστές του, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό, απέτυχε παταγωδώς. Εν πολλοίς, η πρόκριση είχε κριθεί στο «Stadio Atleti Azzurri d’Italia».

Η ξεκάθαρη αδυναμία του να αμυνθεί στον αέρα και τα ανόητα ατομικά λάθη, έφεραν τούμπα το ματς σε λιγότερο από δυο λεπτά. Το ποδόσφαιρο πολλές φορές εκπλήσσει με την απλότητα του. Το έργο του Ολυμπιακού ήταν δύσκολο απ΄την αρχή, αυτό ήταν δεδομένο. Η Αταλάντα, από τις 98 ομάδες του ευρωπαϊκού Top 5 είχε την 12η επίθεση. Στη λίστα με τις περισσότερες εύστοχες πάσες εντός της αντίπαλης περιοχής βρισκόταν στην 9η.

Όταν όμως τα τρία από τα συνολικά πέντε γκολ της σειράς τα δέχεσαι από αμυντικούς (Τζιμπσίτι και Μέλε) και μάλιστα με ελάχιστη απόκλιση το ένα από το άλλο, δεν μπορείς να ζητάς και πολλά. Το παράδοξο της υπόθεσης βέβαια είναι πως, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να δεχτούν με ευκολία τρία τέρματα, χωρίς τις στιγμές αφόρητης πίεσης του Μπέργκαμο.

Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να βγάλει σχεδόν αναίμακτα το πρώτο ημίχρονο, προσφέρει έτοιμο γκολ στα πόδια του Δανού μπακ, απλοποιώντας τα πράγματα σε απόλυτο βαθμό. Και εντάξει πες, όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος. Όταν όμως η συνολική αμυντική λειτουργία δεν κάνει τα εξόφθαλμα, τότε σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, είσαι καταδικασμένος.

Η Αταλάντα επί της ουσίας κατέβηκε σε αυτήν την δυάδα αγώνων χωρίς καθαρόαιμο σέντερ φορ. Στο πρώτο ματς ο Μουριέλ έδειξε πως δεν μπορεί να γεμίσει τα παπούτσια του Ζαπάτα και έτσι εύλογα, ο Γκασπερίνι έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετική τακτική. Ο Μαλινόβσκι ήταν ο παίκτης κλειδί σε αυτήν.

Στην κορύφωση των δραματικών καταστάσεων στην πατρίδα του, ο Ουκρανός σε ρόλο false nine, έκανε το απόλυτο παιχνίδι. Με έναν τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και καρμικός. Τρεις επαφές χρειάστηκε να κάνει εντός περιοχής για να βρει το πρώτο προσωπικό του γκολ. Ένα έξω απ΄αυτήν για να γίνει ο πρώτος σκόρερ σε ολάκερο το ευρωπαϊκό Top-5 σε γκολ που έχουν προέλθει εκτός περιοχής (7 στον αριθμό).

Το πιο ανησυχητικό βέβαια στο σύνολο της εμφάνισης ήταν η επιθετική ανεπάρκεια του Ολυμπιακού. Όλα τα ερυθρόλευκα στατιστικά βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση την φετινή σεζόν. Πίεση ψηλά, γκολ σε open play, expected goals ανά αναμέτρηση, όλα σε φθίνουσα πορεία. Σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει να θυμάται μια και μοναδική φάση και αυτή εκτός περιοχής. Κατά τα άλλα, ένα παντελώς άγραφο 90λεπτο.

Το αρχικό πλάνο του Μαρτίνς ήταν ξεκάθαρο. Όσο ανεξήγητη και εάν είναι η εμμονή του με την Ονιεκούρου είχε μια ποδοσφαιρική λογική. Επέλεξε να θυσιάσει τον Μασούρα για να προσφέρει ασφάλεια -χωρίς ανάπτυξη βέβαια- στο κέντρο του, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τον Τικίνιο ως target man, αλλά και την ταχύτητα του Νιγηριανού εξτρέμ στον ανοιχτό χώρο. Όλα αυτά με βαθιές μπαλιές από Καμαρά και Εμβιλά βέβαια.

Ο Ολυμπιακός βέβαια, δεν κατάφερε να απειλήσει ούτε σε κατάσταση ειδικών συνθηκών. Ούτε σε σύστημα με δυο φορ, ούτε με την ταυτόχρονη παρουσία των Ονιεκούρου, Μασούρα και Βαλμπουενά. Και για ένα παιχνίδι που εν την γενέσει του γνώριζε πως ακόμα και στο πλέον απευκταίο σενάριο, θα ζητούσε δυο γκολ, η εμφάνιση είναι το λιγότερο απογοητευτική.

Οι πρώτες ρωγμές στην σχέση του Μαρτίνς με τον ερυθρόλευκο κόσμο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Λίγο το εκκωφαντικό γιουχάρισμα στον Ονιεκούρου, λίγο οι φωνές για την είσοδο του Ελ Αραμπί δείχνουν πως ο Πορτογάλος έχει βγει απ΄το απυρόβλητο. Ο κορεσμός ήταν αναπόφευκτος, ακόμα για τον ίδιο. Η επιμονή του σε πράγματα και καταστάσεις που δεν αποδίδουν, μαρτυρά την ανάγκη του για κάτι φρέσκο. Ωστόσο, όταν επιχειρείς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα, σε οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια…