Πέρασε η Μεγάλη Βδομάδα κι ελπίζουμε άπαντες να ξεκουραστήκατε, να γεμίσατε μπαταρίες, αφού από αύριο σιγά σιγά, θα επιστρέψουμε στην σκληρή καθημερινότητά μας. Δεν έχω τη διάθεση να καταγράψουμε το τι συνέβη στα playoff της Euroleague, αφού σκοπός του κειμένου, δεν είναι η ανάλυση της φετινής postseason, αλλά τα μεταγραφικά λαβράκια του εξαιρετικού recruiter Γιώργου Μπαρτζώκα.

Γνωρίζω πως ο Έλληνας οπαδός εύκολα κριτικάρει, αφορίζει παίκτες και προπονητές, ενώ ΠΑΝΤΑ έχει δίκιο. Φέτος ευτυχώς οι φίλοι του Ολυμπιακού κι όχι μόνο, αναγνωρίζουν (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) έναν άνθρωπο, που κατέχει την τέχνη της προπονητικής σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικά τρέφω μεγάλη εκτίμηση στον Γιώργο Μπαρτζώκα, που είναι «μανούλα» στο να φτιάχνει ομάδες κι ειδικότερα να εντοπίζει παίκτες απ’ όλη την υφήλιο και να τους μετατρέπει σε αθλητές πρώτου επιπέδου. Τα παραδείγματα είναι πολλά και το πιο πρόσφατο είναι ο αεικίνητος Σακίλ Μακίσικ, που ήρθε στο λιμάνι του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2020 από την τουρκική Μπεσίκτας. Θυμίζω πως ο ερχομός του δεν ενθουσίασε κανέναν στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, όμως ο coach B, πρόσθεσε ένα πίτμπουλ στο ρόστερ του, που θα ξεσήκωνε με την ενέργειά του άπαντες στον Πειραιά.

Δεν θα κάτσω ν’ αναλύσω τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του παιχνιδιού του, όμως εκεί που αγωνιζόταν σε ομάδες του BCL Ουσάκ Σπορτίφ, Μπεσίκατς Γκραν Κανάρια, πλέον ανήκει στη Euroleague. Διαφωνείτε; Κοιτάξτε τα φετινά του στατιστικά κι ειδικά το τελευταίο διάστημα. Όποτε πατάει παρκέ, όλος ο Ολυμπιακός γίνεται πιο σκληρός, πιο αθλητικός, ενώ όταν είναι αποτελεσματικός από το τρίποντο, τότε δύσκολα ο Μπαρτζώκας τον παρκάρει στον πάγκο.

Δεν θα σας πάω πολύ μακριά, αλλά τη σεζόν 2013-2014 ο Ολυμπιακός είχε να διαχειριστεί την απομάκρυνση του νεαρού (τότε) Παπανικολάου, που αποχώρησε για την πλούσια Μπαρτσελόνα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που έχει κοφτερό μυαλό, έφερε στο λιμάνι του Πειραιά τον Ματ Λοτζέσκι από την Οστάνδη. Το “βελούδινο σφυρί” των Πειραιωτών έγινε αμέσως  βασικό κι αναντικατάστατο μέλος, ενώ συστήθηκε στη Euroleague ως ένας από τους κορυφαίους σουτέρ της Γηραιάς Ηπείρου. Θυμίζω πως στο τελικό της διοργάνωσης του 2015 μ’ αντίπαλο τη γηπεδούχο Ρεάλ Μαδρίτης, σημείωσε 17 πόντους κι ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού.

Το έμψυχο δυναμικό τότε του Ολυμπιακού, διέθετε τότε δύο μελλοντικούς πρωταθλητές Ευρώπης, που (τι έκπληξη;) τους ανακάλυψε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Μιλάω για τους Μπράιαντ Ντάντστον και Οθέλο Χάντερ, που κατέφθασαν ως ακατέργαστοι ψηλοί και στον Ολυμπιακό μετατράπηκαν σε σέντερ από το πάνω ράφι. Ο πρώτος αγωνιζόταν στην Ιταλία με τη φανέλα της Βαρέζε, ενώ ο νυν ψηλός της Μπάγερν Μονάχου, υπηρετούσε τη Σιένα, ενώ το 2010 είχε αγωνιστεί ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ηλυσιακό. Ο Μπαρτζώκας τους εμπιστεύτηκε, τους βελτίωσε (έβαλε το χεράκι του και ο Βασίλης Σπανούλης) και όλοι γνωρίζετε τι μεγάλο upgrade είχαν στην καριέρα τους.

Τα παραδείγματα και οι αθλητές που άνθισαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι αρκετοί υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή κι αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό. Το 2015 ο πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό το 2013, έφτιαξε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ένα σύνολο αθλητικό μεν, με αρχές στο παιχνίδι του δε. Υπενθυμίζω πως ο coach B έφερε στην Ευρώπη τον Κρις Σίνγκλετον, έκανε τον Μάλκολμ Ντιλέινι έναν από τους κορυφαίους κοντούς στην Ευρώπη, ενώ μέσα από το σύστημά του, έκανε τον Άντονι Ράντολφ πασίγνωστο στα μεγάλα πορτοφόλια της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Αυστραλός Ράιαν Μπροέκχοφ άνθισε εκείνο τον χρόνο, όντας ένα δυαροτριάρι, που σούταρε εξαιρετικά, ενώ υπηρετούσε και τον ρόλο του χαμάλη στην άμυνα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα αδυνατούμε να κατανοήσουμε την άνοδο των Ελλήνων προπονητών, αφού η κατάρα του αποτελέσματος, πάντα θ’ αφήνει το θετικό ή τ’ αρνητικό του στίγμα. Ο Μπαρτζώκας αν του δοθεί χρόνος κι ελευθερία, είναι ικανός να δημιουργεί ομάδες ικανές για το καλύτερο, με ή χωρίς μεγάλο μπάτζετ. Μεγάλο παράσημο για οποιονδήποτε προπονητή κι είμαστε πολύ τυχεροί, που έχουμε την τύχη να τον ζούμε από κοντά. Σίγουρα οι τίτλοι μένουν, όμως ας μάθουμε να σεβόμαστε τις αρχές και το ήθος ενός ανθρώπου, που ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων προπονητών.

ΥΓ. Α μην το ξεχάσω. Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει μπει στην κουβέντα για MVP της Euroleague και ο Μπαρτζώκας, έχει κι αυτός μερίδιο στην αγωνιστική του εξέλιξη.

ΥΓ2. Ολυμπιακός και Μονακό σε τέσσερις αγώνες φέτος, έχουν πανηγυρίσει από δύο φορές. Η κατάσταση είναι οριακή και ο πιο ανθεκτικός οργανισμός, θα επιβιώσει στο τέλος.

ΥΓ3. Είχε λείψει σε μεγάλο βαθμό η postseason της Euroleague στα μέρη μας. Ο κόσμος διψάει για μπάσκετ κι αυτό φάνηκε από την ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ. Έβραζε στην κυριολεξία όλο το στάδιο…