Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Οι «ερυθρόλευκοι» ακολούθησαν την παλιά καλή συνταγή και πήραν θριαμβευτικό αποτέλεσμα μέσα στην Πόλη, οι δε Θεσσαλονικείς ακολούθησαν την ξεθυμασμένη… φόρμουλα και για ακόμα μια φορά έπαθαν από τα δικά τους λάθη.

Μια ακόμα ελληνική ευρωπαϊκή βραδιά ξεδιπλώθηκε στα μάτια μας, με τους «ερυθρόλευκους» από την μια να ταξιδεύουν στη Τουρκία και την Πόλη για να αντιμετωπίσουν την Φενέρμπαχτσε του Βίτορ Περιέρα και του Δημήτρη Πέλκα.

Από την άλλη, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα υποδεχόταν στη Τούμπα την ομάδα που απέκλεισε στα playoffs των προκριματικών του Europa League ο Ολυμπιακός, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας των δύο Βλάντιμιρ Βάις (προπονητή και παίκτη).

Ο μεν πετούσε… φωτιές επί τουρκικού εδάφους, ο δε «κόλλησε» για μια ακόμα εντός έδρας αναμέτρηση. Πάμε να τα δούμε όμως μαζί!

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας όμως από τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι παρά την απουσία του Εμβιλά από την αποστολή λόγω ενοχλήσεων, περιμέναμε πως θα είχαν παρατάξει ένα σχήμα που θα θύμιζε τον Ολυμπιακό των τελευταίων μηνών, με μερικά αλλαγμένα πρόσωπα. Αντ’ αυτού, ο Πέδρο Μαρτίνς θα κάνει την έκπληξη και θα παρατάξει με σύστημα 3-4-3 την ενδεκάδα του, έχοντας τριάδα στόπερ με Σισέ, Παπασταθόπουλο και Μπα, ενώ οι Μασούρας και Ρέαμπτσιουκ πλαισίωναν τα τρία στόπερ από αριστερή και δεξιά πτέρυγα. Στον άξονα θα υπήρχε τετράδα χαφ με Μπουχαλάκη, Α.Καμαρά, Μ.Καμαρά, Ονιεκούρου και στη κορυφή της επίθεσης τον Τικίνιο Σοάρες.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα ζήσουν μια ανεπανάληπτη νύχτα, καθώς το πρώτο χτύπημα θα έρθει πολύ νωρίς (μόλις στο 6ο λεπτό), με τον Τικίνιο Σοάρες να αρχίζει να ζεσταίνει την δική του κάνη του… όπλου. Ιδανική αντεπίθεση, Μασούρας ασίστ και ο Βραζιλιάνος με «αλήτικο» πλασέ, θα περάσει την μπάλα πάνω από τον Μπαγιντίρ γράφοντας το 1-0 μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Το 3-4-3 απέδιδε όσον αφορά το «κλείσιμο» των χώρων, μη επιτρέποντας στη Φενέρ να επιβάλλει το παιχνίδι της, μπλοκάροντας την ανάπτυξη και τις μεταβιβάσεις των Τούρκων. Παρόλα αυτά οι κίτρινες κάρτες σε τρεις από τους τέσσερις αμυντικούς έφερε προβληματισμό στο μυαλό του Πορτογάλου τεχνικού.

Πράγμα που θέλησε αμέσως να αλλάξει με την επανέναρξη του αγώνα, τοποθετώντας τον Λαλά στη θέση του «ριψοκίνδυνου» Ουσεϊνού Μπα (ουκ ολίγες φορές έχει δει τον δρόμο προς στα αποδυτήρια), μετατρέποντας το κέλυφος του 3-4-3 σε μια μηχανή παραγωγής φάσεων (4-3-3), το οποίο εξέθεσε σε τεράστιο βαθμό την ομάδα του Βίτορ Περέιρα.

Και όταν αυτός ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς μυριστεί… αίμα, τρέξε! Ένα ακόμα χτύπημα στο 63′ και ένα ακόμα στο 68′ με υπογραφεί του αειθαλή Γιώργου Μασούρα θα βγάλουν οριστικά και αμετάκλητα νοκ άουτ αυτή την πολύ ανίκανη και απαθέστατη Φενέρμπαχτσε.

Μεταξύ μας όμως η διαχείριση του Πέδρο Μαρτίνς σε ένα ακόμα παιχνίδι ήταν η ιδανική. Ενώ όλοι στη χώρα μας πιστεύαμε πως ο Πορτογάλος θα παρατάξει ένα σχήμα παρόμοιο του πρωταθλήματος την ομάδα του, θα έρθει να μας ξαφνιάσει (τουλάχιστον εκείνους που δεν θυμήθηκαν τι βραδιές έχει χαρίσει αυτό το σύστημα) και να παρουσιάσει ένα ομοιογενές μείγμα ποδοσφαιριστών οι οποίοι από την στιγμή που πάτησαν το χορτάρι του «Σουκρού Σαράκογλου» έδειχναν στον τηλεθεατή πως είναι εκεί για το τρίποντο και μόνο. Το σύνθημα το είχε δώσει από εχθές στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός των Πειραιωτών και οι ποδοσφαιριστές του το παρέδωσαν στο γήπεδο της τουρκικής ομάδας.

Πόσο πολύτιμοι είναι τελικά και οι Έλληνες παίκτες εε; Μα τι ειρωνεία! Οι Μπουχαλάκης, Μασούρας και Παπασταθόπουλος όχι μόνο ξεκίνησαν στο βασικό σχήμα, αλλά απέδειξαν ότι με το δίκιο τους πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αρχική ενδεκάδα. Αυτοί μαζί με τον νεαρό «διαμαντάκι» των Πειραιωτών, των Αγκιμπού Καμαρά, που εξελίσσεται και εκείνος σε βασικός και αναντικατάστατος, αποτέλεσαν το αποψινό βράδυ τους κινητήριους μοχλούς του άξονα του Ολυμπιακού.

Αλλά ακόμα και οι αλλαγές των Λαλά και Κουντέ αποδείχθηκαν «χρυσάφι» για την έκβαση του αγώνα. Ο πρώτος απέδειξε με το σπαθί του σε αρκετές φάσεις ανακόπτωντας τους Πέλκα και Ρόσι, πως αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στη βασική ενδεκάδα και σε τέτοιου είδους κρίσιμες αναμετρήσεις. Ενώ, ο δεύτερος απέδειξε και εκείνος με την σειρά του πως αποτελεί μια πολύ έμπιστη λύση πίσω από τον Γιαν Εμβιλά, καθώς τόσο με την ταχύτητα όσο και με την τεχνική του κατάρτιση, έδινε λύσεις ουκ ολίγες φορές σε όσες φάσεις κινδύνεψε η ομάδα του.

Αξιέπαινη προσπάθεια από μεριάς Τούρκων, αυτή του Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος φάνταζε ολομόναχος μεσοεπιθετικά μετά τη μια ώρα παιχνιδιού, με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να βρίσκονται εκτός πνεύματος του αγώνα.

Υ.Γ: Επόμενος σταθμός… Φρανκφούρτη για τους «ερυθρόλευκους», στην οποία αν καταφέρουν και πάρουν αποτέλεσμα θα μιλάμε για αρκετό ξεκαθάρισμα μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης στον όμιλο, ύστερα και από το παραλίγο στραβοπάτημα των Γερμανών στην έδρα της Αντβέρπ.

Ας περάσουμε λοιπόν στο δεύτερο χρονικά παιχνίδι της χρονιάς. Αυτό του κυπελλούχου Ελλάδας ΠΑΟΚ, με την Σλόβαν Μπρατισλάβας, ομάδα που θυμίζουμε ότι απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα playoffs των προκριματικών του Europa League.

Οι Θεσσαλονικείς, παρά την εντυπωσιακή νίκη τους κόντρα στην ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή, την αποψινή βραδιά στη Τούμπα θύμιζαν παλιά ξεθυμισμένη… σαμπάνια. Ο λόγος; Είναι πολύ απλός. Η ίδια συνταγή του Λουτσέσκου με το σύνηθες 4-2-3-1, με τις μοναδικές λύσεις στα στόπερ να είναι οι Μιχάι και Μιχαηλίδης αλλά και στις πτέρυγες με Τέιλορ και Σίντκλεϊ, αποδείχθηκε άκρως αναποτελεσματική.

Ένας ΠΑΟΚ ναι μεν λειψός αλλά και χωρίς ουσία και συνοχή, προσπάθησε να αποδείξει στο κοινό του για ένα ακόμα βράδυ πως φόρεσε την ευρωπαϊκή του ενδυμασία, ανοίγοντας το σκορ με όμορφη συνεργασία Τέιλορ-Άκπομ, με τον Άγγλο να αποδεικνύει την φόρμα του στέλνοντας με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα.

Μια ενδυμασία όμως που… τσαλάκωσε 6 λεπτά μετά, αφού μια αντεπίθεση από την ομάδα του Βάις ήταν αρκετή. Ένα μακρινό σουτ, μια απόκρουση του Πασχαλάκη και ο Γκριν θα πετύχει ένα από τα πιο εύκολα γκολ στη καριέρα του, γράφοντας το 1-1.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» για τα επόμενα 75 αγωνιστικά λεπτά δεν θα παρουσιάσει τίποτα το ενθουσιώδες, σκορπίζοντας βαθιές μπαλιές και φλυαρώντας με συνεργασίες που δεν οδηγούσαν σε τίποτα άλλο από μια επίσκεψη στη περιοχή του Τσόβαν.

Ένας ΠΑΟΚ που θύμισε τα παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό και παραλίγο γλίτωσε από ένα ακόμα κάζο, αφού οι Σλοβάκοι είχαν και τις δικές τους ευκαιρίες κυρίως στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα, για να κλέψουν το τρίποντο.

Οι Θεσσαλονικείς για να το πούμε και πιο απλά δείχνουν πως… νοσούν βαριά στο φετινό ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν, έχοντας χάσει βασικούς πυλώνες κατά την διάρκεια τις μεταγραφικής περιόδου, ενώ οι νέες προσθήκες, πλην του Κούρτιτς και τις επιστροφές των Εσίτι και Μπίσεσβαρ, φαίνεται πως δεν έχουν βοηθήσει στο παραμικρό σε αυτή την απόπειρα αλλαγής σκηνικού.

Σε γενικότερες γραμμές ο Ραζβάν Λουτσέσκου προσπαθεί να βρει λύσεις έχοντας προβεί σε ορισμένες λανθασμένες μεταγραφικές προσθήκες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όμως με το παζλ να αποδεικνύεται πολύ περίπλοκο και η αρχή του προβλήματος δεν έχει βρεθεί.

Υ.Γ: Ακόμα μια συγκινητική εμφάνιση από τον Σβαμπ, ο οποίος ξεχωρίζει από χιλιόμετρα στον άξονα του «Δικεφάλου», μοιράζοντας σωστές μπάλες, παίρνοντας σωστές πρωτοβουλίες, αλλά απελπιστικά μόνος. Θετικό πρόσημο και για Κωνσταντέλια και Α.Ζίβκοβιτς.

Υ.Γ 2: Ακόμα πιο δύσκολη η επόμενη αποστολή για την ομάδα του Λουτσέσκου αφού κλίνονται να αντιμετωπίσουν την Κοπεγχάγη εκτός έδρας, ψάχνοντας ένα αποτέλεσμα που θα της δώσει πλεονέκτημα ενόψει και των επόμενων αγώνων στο πλαίσιο του ομίλου.

Γενικό Υ.Γ: Όσον αφορά τις εγχώριες υποχρεώσεις και των δύο, ο μεν Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον κλασικό του αντίπαλο, Παναθηναϊκό, στο ελληνικό «κλάσικο», ενώ ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στη Κρήτη όπου θα αντιμετωπίσει στο Ηράκλειο τον σκληροτράχηλο ΟΦΗ. Αναμένουμε αν ο μεν θα συνεχίσει την συνταγή του καλού… κρασιού και ο δε θα… αλλάξει την συνταγή.

ΠΑΟΚ – Σλόβαν 1-1: Και η πρωτιά απομακρύνεται…

Φενέρ – Ολυμπιακός 0-3: Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά του θα΄ναι!