Περίοδος μεταγραφών πλέον κυρίες και κύριοι, έχοντας υποδεχθεί εδώ και λίγες ώρες το 2018! «Μεταγραφές», ίσως η πιο αγαπημένη λέξη των φιλάθλων, ίσως η πιο αγαπημένη τους περίοδος του χρόνου, ακόμα και από της μέρες που αγωνίζεται η αγαπημένη τους ομάδα! Οι φίλαθλοι στις μέρες που διανύουμε, τρελαίνονται να τους βομβαρδίζουν από ονόματα που ενδέχεται να υπογράψουν στην ομάδα τους, είτε ακόμα και αν απλώς προτάθηκαν και δεν ακούμπησαν στη μεταγραφική λίστα των υπευθύνων των ομάδων.

Εμείς δεν θα μείνουμε σε ονόματα, θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε τα κενά των 16 ομάδων της Σούπερ Λιγκ, τα προτερήματά τους αλλά κυρίως σε ποιες θέσεις πρέπει να ενισχυθούν ώστε να παρουσιάσουν μία καλύτερη εικόνα στον πολύ δύσκολο δεύτερο γύρο που έρχεται σε λίγες ημέρες. Θα δούμε μία-μία τις ομάδες ξεχωριστά με τη σειρά που εμφανίζονται στην κατάταξη στην επίσημη σελίδα της Σούπερ Λιγκ!

Ολυμπιακός:

Οι περσινοί πρωταθλητές εμφάνισαν αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά και πολλές αδυναμίες στο παιχνίδι τους γι΄αυτό δεν είχαν μία σταθερή απόδοση κατά τον πρώτο γύρο. Αρχικά θεωρώ ότι τα άκρα της άμυνας με τους πολύ επιθετικούς Κούτρη- Ομάρ, ήταν κινητήριος μοχλός της ομάδας και πολλές φορές ξεκλείδωναν τις κλειστές αντίπαλες άμυνες με τις πλαγιοκοπήσεις τους. Επίσης οι Μάριν και Φορτούνης βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη αλλά και στην εκτέλεση και οι Καρίμ Ανσαριφαρντ με τα γκολ του και Σισέ με την σταθερότητά του στην άμυνα αλλά και τα γκολ του, ήταν βασικοί πυλώνες των «Ερυθρολεύκων». Ωστόσο υπήρχαν και ξεκάθαρες αδυναμίες. Θα πρέπει να αποκτηθεί ένας ακόμη στόπερ καθώς ο Μπριόν Ένχελς δεν έχει πείσει πως άξιζε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για αυτόν, ο Βούκοβιτς πέρασε και δεν ακούμπησε και ο Μποτία είναι ο γνωστός μέτριος στοπερ που έχουμε γνωρίσει… Επίσης λείπει ένας εξτρέμ που να μπορεί να διασπάσει από τα πλάγια την άμυνα και να έχει ξεκάθαρα την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Εφόσον αποχωρήσει όπως ακούγεται ο Οτζίτζα Οφόε, θα πρέπει να αποκτηθεί οπωσδήποτε ένας κεντρικός χαφ με την ικανότητα να δημιουργεί το παιχνίδι. Η μεταγραφή του Εσχάν Χατζισαφί θα προσδώσει ακόμα μία πολύ αξιόπιστη λύση στο αριστερό άκρο της ομάδας και στην μεσαία γραμμή καθώς επίσης και η διαφαινόμενη έλευση του Ίγκορ από τον Αστέρα θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη από τα πλάγια, ενώ η πώληση του Καπίνο δεν χρειάζεται να φέρει ακόμα έναν τερματοφύλακα στο ρόστερ καθώς επιτέλους ο Λευτέρης Χουτεσιώτης θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία που του αναλογεί.

ΑΕΚ:

Οι «κιτρινόμαυροι» καθόλη τη διάρκεια του πρώτου γύρου, είχαν μία σταθερή παρουσία και πολλές φορές χωρίς να εντυπωσιάζουν έπαιρναν αυτό που ήθελαν. Οι Λιβάγια, Αραούχο και Χριστοδουλόπουλος έδιναν το κάτι παραπάνω στην επίθεση, ο Τάσος Μπακασέτας απέδειξε πως μπορεί να σταθεί πολύ καλά σε αυτό το επίπεδο μετά τον τραυματισμό του Μάνταλου, ο Σιμόες δεν άφηνε σημείο στο γήπεδο που να μην πατήσει και η άμυνα κυρίως λόγω των Μπακάκη και Βράνιες έπνεε εμπιστοσύνη στην ομάδα. Η «Ένωση», μπορούμε να πούμε ότι οι μοναδικές της αδυναμίες ήταν η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για δύο παίκτες που τραυματίστηκαν σοβαρά. Ωστόσο οι άνθρωποι της ομάδας έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα για να καλύψουν το κενό του Μάνταλου με την απόκτηση του Μασούντ και αυτό του Γιόχανσoν έχοντας στα σκαριά την απόκτηση του Μοράν. Σε όλες τις άλλες θέσεις η ομάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα.

ΠΑΟΚ:

Ο Δικέφαλος του Βορρά, σε όλο το πρώτο γύρο, είχε ξεκάθαρα μία επιθετική προσέγγιση των αγώνων του. Η επίθεση με τους Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς, Πέλκα και με τις σημαντικές βοήθειες των Κάμπος και Λημνιού, ήταν εξαιρετική αλλά υπήρχε ένα τεράστιο κενό στην άμυνα. Ειδικά στο αριστερό άκρο, η απουσία αξιόπιστης λύσης ανάγκαζε τον Βιεϊρίνια να οπισθοχωρεί. Η επερχόμενη προσθήκη του Μάρσιο Ασεβέδο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να αποκτηθεί οπωσδήποτε και ένας στόπερ. Επίσης μία ενδεχόμενη πώληση του Πρίγιοβιτς θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα καθώς η ομάδα δεν μπορεί να μείνει μόνο με τον Κουλούρη. Μία ενδεχόμενη επιστροφή του Αθανασιάδη δεν νομίζω να ωφελήσει την ομάδα. Ο άξονας της μεσαίας γραμμής θα μπορούσε να βελτιωθεί με την πώληση κάποιου παίκτη (Κάνιας, Κάτσε, Τσίμιροτ) και με την απόκτηση κάποιου πιο σκληρού παίκτη με έφεση στη κάλυψη των κενών χώρων.

Ατρόμητος:

Η ομάδα του Περιστερίου έκανε μία ονειρεμένη χρονιά. Σε όλες τις γραμμές της είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα και δίκαια βρίσκεται στη 4η θέση. Το ζήτημα πλέον είναι εάν θα αντέξει στο δεύτερο μισό. Η κίνηση του Σάκιτς προσδίδει βάθος στα άκρα της άμυνας, αλλά σε μία θέση που θα πρέπει να αποκτηθεί ένας παίκτης για βασικός, αυτή είναι η κορυφή της επίθεσης καθώς ο Ντάουντα δεν είναι σταθερός και ο Βασιλακάκης δεν μπορεί να αγωνίζεται συνέχεια σε άλλη θέση! Όλα αυτά θα ισχύουν εφόσον η ομάδα μπορέσει να διατηρήσει όλα τα βασικά στοιχεία για την ομαλή λειτουργία της (Κιβρακίδης, Γιαννιώτης).

Πανιώνιος:

Οι Νεοσμυρνιώτες σε μία μεταβατική χρονιά για αυτούς με νέο προπονητή στο πάγκο τους, παίρνουν θετικό βαθμό στις πρώτες 15 αγωνιστικές! Παρά τις απώλειες βασικών παικτών του από πέρυσι, το σύνολο του Μιχάλη Γρηγορίου διατήρησε το σθένος του αλλά τώρα τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Οι αποχωρήσεις των Οικονόμου, Μασούντ, αλλά κυρίως του Χατζισαφί δημιουργούν μεγάλα κενά στο ρόστερ. Η θέση του πολύ καλού Χατζισαφί δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τους Σαραμαντά και Παπαγεωργίου, ενώ για την θέση του Μασούντ είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτηθεί ένας παίκτης που να μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι.

Αστέρας Τρίπολης:

Οι Αρκάδες ξεπέρασαν φέτος την περσινή καταστροφική χρονιά. Αν και δεν ξεκίνησαν καλά, ο ερχομός του Σάββα Παντελίδη βελτίωσε στο έπακρο την ομάδα και το τέλος του πρώτου γύρου του δίνει Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η καλή άμυνα, η σταθερότητα των Ιγκλέσιας και Μουνάφο στο άξονα και η αρχηγική παρουσία του Νίκου Καλτσά ήταν βασικά στοιχεία της ομάδας. Η αποχώρηση του Ίγκορ θα πρέπει να φέρει οπωσδήποτε έναν δεξιό οπισθοφύλακα, ενώ θα πρέπει να αποκτηθεί έναν ακόμη χαφ (φήμες για συμφωνία με Αντόνιο), ένας εξτρέμ και ίσως ένας στόπερ.

Λάρισα:

Η ομάδα της Θεσσαλίας έκανε μια υπέρβαση για τα δεδομένα της στο πρώτο γύρο. Έπειτα από 15 παιχνίδια βρίσκεται στην 7η θέση έχοντας βρει αυτό που της έλειπε τα τελευταία χρόνια, σταθερότητα στον πάγκο της. Ο Ηλίας Φυντάνης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής έχοντας ως σταθερές στην ομάδα του, τον τερματοφύλακα Μπόζοβιτς, τους Φατιόν, Κριζμάν και φυσικά τον αρχηγό Θωμά Ναζλίδη. Έχει πραγματοποιήσει ήδη 3 προσθήκες ωστόσο το τεράστιο πρόβλημά της είναι το κέντρο της άμυνας στο οποίο χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση!

Λεβαδειακός:

Η ομάδα της Βοιωτίας, ήθελε να ξεχάσει την περσινή κακή χρονιά. Ο προπονητής του, Ζοσέ Ανιγκό, έχει προσθέσει στην ομάδα του τον δυναμισμό του με κύριο χαρακτηριστικό της την σφιχτή άμυνα έχοντας τον εξαιρετικό Επασί κάτω από τα δοκάρια. Ωστόσο είχε σοβαρό πρόβλημα στην δημιουργία και την εκτέλεση των φάσεων. Στις θέσεις της επίθεσης θα πρέπει να ενισχυθεί έχοντας κάνει ήδη μια πολύ καλή αρχή με την απόκτηση του έμπειρου Μαρκόφσκι και του ακραίου επιθετικού, Σαβαντογκό. Η απόκτηση του Ντιόγκο θα δώσει άλλη μια καλή λύση στα άκρα της άμυνας.

Ξάνθη:

Η πιο σημαντική αλλαγή της ομάδας αφορούσε στην αλλαγή του Ράζβαν Λουτσέσκου με τον Μίλαν Ράσταβατς. Η ομάδα διατήρησε και φέτος την δυναμική της με τον εντυπωσιακό Ζίβκο Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια , την στιβαρή άμυνα, τον Λουσέρο και τον Ντε Λούκας στα χαφ και τον Γέντρισεκ στην επίθεση να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Η αδυναμία της ομάδας βρίσκεται στα άκρα της και στον δημιουργικό τομέα, με την απόκτηση του Τζουρίκοβιτς να καλείται να βοηθήσει σε αυτούς τους τομείς. Ίσως και ένας ακόμα πλάγιος οπισθοφύλακας να μπορεί να δώσει λύσεις.

ΠΑΣ Γιάννινα:

Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη πραγματοποίησε έναν αρκετά καλό γύρο,  που θα τγνωρίζει βοηθήσει να πετύχει τον στόχο της παραμονής. Η ομάδα παίζει σταθερά με τριάδα στην άμυνα γεγονός που της δίνει σταθερότητα στο παιχνίδι. Ο Μάρκος Βελλίδης δεν έχει κάνει καλή χρονιά, ενώ λείπει και ένας καθαρόαιμος αμυντικός μέσος με δημιουργικές ικανότητες για να πλαισιώσει τον Λίλα. Ένας εξτρέμ θα μπορούσε να φανεί πολύτιμος στα πλάνα της ομάδας. 

Παναθηναϊκός:

Το τριφύλλι περνάει τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της, με τα οικονομικά προβλήματα να έχουν επηρεάσει και το αγωνιστικό. Η ομάδα σε αυτή την μεταγραφική περίοδο αναμένεται να χάσει πολύ σημαντικούς παίχτες  (Χουλτ, Μολέντο), με την προσθήκη του Οικονόμου να μπορεί να βοηθήσει λίγο τα πράγματα, αλλά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις θέσεις! Ωστόσο σε αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η σωτηρία της ομάδας.

Λαμία:

Η νεοφώτιστη ομάδα έκανε αρκετές υπερβάσεις στο πρώτο γύρο αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις! Η αγωνιστική πειθαρχία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της. Η μεταγραφή ενός εξτρέμ, ενός πλάγιου αμυντικού και ενός στόπερ θα γέμιζε τον πάγο και θα έδινε σημαντικές λύσεις στον Μπάμπη Τεννέ!

Παναιτωλικός:

Η ομάδα του Μάκη Χάβου είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Παίζοντας χωρίς σκοπιμότητα και με στόχο το όμορφο ποδόσφαιρο χάσει βαθμούς που μπορούσε να είχε πάρει. Βασίζεται πολύ στους Αργεντινούς τούτε και στον τερματοφύλακα Κυριακίδη. Το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας και στην κορυφή της επίθεσης είναι φανερό και θα παλέψει για την παραμονή.

Απόλλων Σμύρνης: 

Η ελαφρά ταξιαρχία, δεν έπεισε με την απόδοσή της. Με πολλά προβλήματα κυρίως στο κέντρο της άμυνας και την επίθεση δεν κατάφερε πολλά και ο Γιώργος Παράσχος ήρθε για να αλλάξει τα πράγματα. Έκανε ήδη δύο σημαντικές μεταγραφές  (Στάθης, Ντεβέσα ), ενώ πρέπει να θεωρείται παίκτης του και ο Ναδάλες. Πρέπει να αποκτηθεί σίγουρα ένας στόπερ με τον Παράσχο να εγγυάται την αγωνιστική βελτίωση.

ΑΟ Κέρκυρας:

Η ομάδα των επτανήσων δεν έδειξε καλή εικόνα στο πρώτο μισό. Με χαρακτηριστικές αδυναμίες της το κέντρο της άμυνας και την επίθεση. Η απόσυρση του Βενέτη  (ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή) μεγαλώνει το πρόβλημα. Ο Σάκης Τσιώλης ανέλαβε να κατευθύνει την ομάδα στο δεύτερο γύρο. Οι πρώτες μεταγραφικές προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών και ενός σέντερ φορ. 

Πλατανιάς:

Η ομάδας Κρήτης δείχνει να είναι η πιο αδύναμη της κατηγορίας. Ο ερχομός του Μάνουελ Ρόκα στο πάγκο βοήθησε αρκετά με την ομάδα να παίζει Καλό ποδόσφαιρο χωρίς να μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Και ο Πλατανιάς χρειάζεται ενίσχυση σε όλες  τις θέσεις εκτός από το αριστερό άκρο της επίθεσης εκεί όπου ξεχωρίζει ο Ενσικουλού. Η αρχή έγινε με τον πολύ καλό τερματοφύλακα Κλιάιτς, ωστόσο χάθηκαν ήδη δύο παίκτες που ξεχώρισαν για την ποιότητά τους οι Ντεβέσα και Στάθης.