Η Αναντολού Εφές είχε ραντεβού με τη μοίρα και προς τιμήν της δεν εκτέθηκε. Εμφανίστηκε, κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague με μπάσκετ ζηλευτό κι ελκυστικό. Ο Εργκίν Αταμάν θιασώτης του επιθετικού μπάσκετ, δημιούργησε ένα σύνολο με πυρήνα τους Μίτσιτς και Λάρκιν, που ίσως αποχωρήσουν το καλοκαίρι για το ΝΒΑ.

Το 81-86 του τελικού ήταν δίκαιο, αφού η Μπαρτσελόνα τα έδωσε όλα, αλλά με άσο τον υπερταλαντούχο Μπολμάρο, δεν είναι σε θέση να κατακτήσει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Νικ Καλάθης δεν έπρεπε να χρησιμοποιεί καθόλου από τον Σάρας, ο οποίος γι’ανεξήγητο λόγο πάρκαρε στον πάγκο τον αμυντικό εξολοθρευτη Χάνγκα. Για τον Μίροτιτς ας μην αναφερθώ ξανά, αφού από τα playoff μέχρι τον τελικό ήταν απών. Πνευματικά ευάλωτος, αγχωμένος κι αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του έτοιμου από καιρό Κρις Σίνγκλετον.

Αρκετά με τους ηττημένους η βραδιά ανήκει στην κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου τα τελευταία δύο χρόνια. Για τον 27χρονο Βασίλιε Μίτσιτς δεν υπάρχουν πολλά να πεις. Καλός αμυντικός, εξαιρετικός πασέρ και σκόρερ, ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι πανέτοιμος να κάνει το άλμα στο ΝΒΑ. Για τον Λάρκιν τα ίδια ισχύουν, αν και πιστεύω η θέση του είναι στη Euroleague, αφού υπάρχουν πολλοί παίκτες στην Αμερική με παρεμφερή χαρακτηριστικά.

Αξίζουν πολλά συγχαρητηρια σε μεγάλο βαθμό και για τον Εργκίν Αταμάν, που έφτιαξε από το μηδέν ένα σύνολο με πολλούς αστέρες, ισχυρές προσωπικότητες, όμως οι παίκτες του τον λατρεύουν, παρά το αντιτουριστικό του παρουσιαστικό. Ο Τούρκος απέδειξε πως τα πάει καλά με την πίεση, έβαλε κανόνες σ’άμυνα κι επίθεση κι ανταμείφθηκε με το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αν θυμάστε στην προαναγγελία για το Final Four είχαμε αναφερθεί για την αμείλικτη δικαιοσύνη, που χρώσταγε έναν μεγάλο τίτλο στον τουρκικό σύλλογο. Όπερ κι εγένετο…

ΥΓ. Ο Τίμπορ Πλάις άλλαξε την αναμέτρηση στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τα σουτ από την περιφέρεια. Το πουλέν του Αταμάν την έκανε τη δουλίτσα του, όπως και ο Σανλί.

ΥΓ2. Ο Κόρι Χίγκινς μοιάζει να παίζει σε beast mode στα Final Four. Ο τύπος είναι clutch σε οριακές καταστάσεις και σίγουρα η Μπάρτσα μπορεί να κοιμάται ήσυχη.

ΥΓ3. Κακή διαχείριση από τον Σάρας στον τελικό. Εξαφάνισε τον Χάνγκα, αγωνίστηκε ανέτοιμος ο Καλάθης, ενώ και η χρησιμοποίηση του Γκασόλ αποδείχτηκε περισσότερο ζημιογόνα. Δεν πειράζει θα μάθει από την ήττα και τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα εμφανιστεί πιο διαβασμένος.