Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε στο ΟΑΚΑ, όντας μέτριος επιθετικά, όμως το know how παικτών και προπονητή, έκανε τη διαφορά κόντρα σ’έναν αντίπαλο, που ψυχολογικά ήταν εύθραυστος κι αυτό φάνηκε την ώρα της κρίσης.

Το 62-68 έγινε χάρη σε δύο παίκτες των Πειραιωτών, που ουσιαστικά άνοιξαν την πόρτα του διπλού. Ο Σακίλ Μακίσικ έκανε ξανά μεγάλο ματς στο ΟΑΚΑ, πλήγωσε ανεπανόρθωτα την επιλογή του Πρίφτη να ρίξει πάνω του τον Μέικον και με 18 πόντους, αποτέλεσε τον ex factor της ομάδας του. Ο Αμερικανός ζει κι αναπνέει για τα ματς με τον αιώνιο αντίπαλο και μόνο τυχαία δεν είναι η εμπιστοσύνη, που του δείχνει ο προπονητής του. Για τον Βεζένκοφ τα λόγια πλέον είναι περιττά. Μόνο που κοιτάζεις τη στατιστική και βλέπεις τον αριθμό 15 στα ριμπάουντ, κατανοείς πως έχει αλλάξει επίπεδο σαν αθλητής. Πήρε μόλις εννέα σουτ, είχε εντυπωσιακά ποσοστά κι απέδειξε ξανά πως αποτελεί έναν από τους ηγέτες του Ολυμπιακού και σίγουρα τα επόμενα χρόνια ίσως και να είναι το κορυφαίο τεσσάρι της Ευρώπης. Επίσης ο Ουόκαπ έκανε αθόρυβη δουλειά, ενώ αυτό που πονάει τον Παναθηναϊκό είναι οι έντεκα πόντοι του Αμερικανού γκαρντ, αφού φέτος δεν σκοράρει συχνά διψήφιο αριθμό πόντων.

Ο Παναθηναϊκός κατέβασε τον μεγάλο του αντίπαλο στους 68 πόντους, όμως εκτελεστικά ήταν τραγικός, ενώ πολλά σουτ ήταν εκτός λογικής. Ο Νέντοβιτς ναι μεν σκόραρε 18 πόντους, όμως με hero ball, δεν κερδίζεις τη δεύτερη ομάδα της Euroleague. Όσο κυνικά το γράφω, τόσο πραγματικότητα είναι. Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι ήταν πραγματικά καλοί, ενώ έβγαζαν ελεύθερα σουτ, που δεν βρήκαν στόχο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πρίφτης είδε τους Μέικον και Νέντοβιτς να παίρνουν τραβηγμένα σουτ, δεν τροφοδοτήθηκε ο Παπαγιάννης, ενώ και ο Παπαπέτρου ίσως να έπρεπε να ζητήσει περισσότερο τη μπάλα στα χέρια του. Το ροτέισον του κόουτς Πρίφτη δεν το πολυκατάλαβα να πω την αλήθεια και θα εξηγηθώ ευθύς αμέσως. Το σχήμα με Έβανς και Παπαγιάννη, πήγε αρκετά καλά, όμως στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Οκάρο Ουάιτ, που φαινόταν εκτός παιχνιδιού. Η χρησιμοποιήση του Μαντζούκα ήταν ορθή, ο νεαρός αγωνίστηκε σε όλη τη δεύτερη περίοδο και μετά δεν χρησιμοποιήθηκε. Θα σταθώ σ’ακόμα μία λεπτομέρεια, που την έχω γράψει πολλάκις. Ο Σαντ-Ρος σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεται στο παρκέ για τουλάχιστον 30-32 λεπτά, όχι λιγότερο. Τ’αμυντικό του ένστικτο είναι απαραίτητο στο τριφύλλι, καθώς Μέικον και Νέντοβιτς απλά κοιτάζουν στην άμυνα.

Εν κατακλείδι σ’ένα ματς που πήγε με τα νερά και στο τέμπο, που βολεύει τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός επικράτησε γιατί ξέρει πως να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και ντέρμπι. Τα χιλιόμετρα των παικτών των Πειραιωτών απέχουν έτη φωτός από τ’αντίστοιχα των αθλητών του τριφυλλιού. Μην ξεχνάει κανείς πως απόψε αγωνιζόταν η 13η ομάδα της Euroleague με την δεύτερη κι ο νοών νοείτο.

ΥΓ. Η εμπειρία και η ψυχραιμία του Σλούκα, είναι ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ και στο τέλος, όλοι οι συμπαίκτες του έδιναν τη μπάλα, με σκοπό να καλμάρει το παιχνίδι.

ΥΓ2. Ο Ολυμπιακός κέρδισε αιώνιο ντέρμπι με τον κορυφαίο του σκόρερ να μένει στους δύο πόντους με 1/7 εντός πεδιάς. Η φετινή ερυθρόλευκη βερσιόν, έχει «πρωταγωνιστές», που μετατρέπονται σε «κομπάρσους» και τούμπαλιν.