Το αθηναϊκό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ δεν αφήνει πολλά συμπεράσματα αλλά ένα από αυτά είναι ότι ο Γιώργος Δώνης, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδου, έχει αλλάξει δύο φορές τον τρόπο παιχνιδιού των “πρασίνων”.

Η περσινή, και πρώτη του Έλληνα τεχνικού, σεζόν είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν να βρούμε 11 παίκτες που καταφέρνουν να χαροποιήσουν τα βλέμματα των φιλάθλων τους αλλά όταν συναντούσαν κλειστές άμυνες, “αγκομαχούσαν” για ένα γκολ. Λίγο πολύ, αυτή ήταν η πρώτη παρακαταθήκη που άφησε ο Δώνης.

Και ενώ ξεκίνησε η φετινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός βρήκε μπροστά του αντιπάλους που γνώριζαν τον τρόπο παιχνιδιού του και τα πρώτα αρνητικά αποτέλεσματα ήρθαν, με την μουρμούρα του Έλληνα οπαδού να ξεκινάει, με αποδέκτες τον ίδιο τον προπονητή αλλά και τον γιο του.

Κατάφερε όμως να τους διαψεύσει πάλι, μετατρέποντας αυτή την ομάδα σε όχι ακριβώς μηχανή των γκολ, αλλά άκρως παραγωγική. 36 γκολ σε 27 αναμετρήσεις, μετρώντας και το άσχημο ξεκίνημα, δείχνει μία πολύ καλή εικόνα για την επιθετική γραμμή του “Τριφυλλιού”.

Οι μουρμούρες, βέβαια, δεν σταμάτησαν γιατί ο στρατιώτης του συλλόγου δεν μπορούσε να διεκδικήσει πρωτάθλημα, κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που βρίσκεται στους “16” του Europa League, αποκλείοντας την Άρσεναλ, σε έναν ΠΑΟΚ που ολοκλήρωσε το περσινό πρωτάθλημα χωρίς ήττα, και παρ’ όλα αυτά τον υποχρέωσε στη δεύτερη του ήττα, και μία ΑΕΚ, που έχει βρει έναν εξαιρετικό κόουτς στο πρόσωπο του Καρέρα, και αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα του 2ου γύρου του πρωταθλήματος, μετά τους “ερυθρόλευκους”.

Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα ντέρμπι που έδωσε ο Παναθηναϊκός με ΟΦΗ και Άρη, εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από καλός, μάζεψε αρκετούς βαθμούς και δικαιούταν ακόμα περισσότερους, εάν δεν στεκόταν άτυχος.

Μπορεί τα προβλήματα να είναι χίλια δύο, την τελευταία εβδομάδα να κυριάρχησε στο “πράσινο” στρατόπεδο η περιβόητη επιστολή του Γιάννη Αλαφούζου, σχετικά με το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών, όμως ο τεράστιος αυτός άνθρωπος, γνωρίζοντας ότι μετά τα πλέι οφ, θα ψάξει νέα δουλειά, δεν άλλαξε στάση.

Παρουσίασε έναν άκρως ελκυστικό Παναθηναϊκό κόντρα στην “Ένωση”, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, όσο γίνεται μετά από μία τέτοια διακοπή, και κόντεψε να πάρει και το τρίποντο. Μην ξεχνάμε ότι είναι οριστικό ότι δεν θα αγωνίζεται στην Ευρώπη ούτε την επόμενη σεζόν, αλλά αυτό δεν μετράει καθόλου για τον Δώνη.

Στα του ματς, είδε το πρώτο ημίχρονο να κυλάει ήρεμα, χωρίς να απειλεί η ομάδα του και ούτε να απειλείται. Οι αλλαγές του στο δεύτερο 45λεπτο άλλαξαν τον ρου του αγώνα, ήρθαν όχι ένα αλλά δύο γκολ, με το ένα να μετράει εν τέλει.

Η ισοφάριση ήρθε από μία εκπληκτική ενέργεια του Λιβάγια, χωρίς να μπορεί να κάνει μαθήματα άμυνας στον Γιόχανσον ο 50χρονος τεχνικός και το τελικό σφύριγμα του Τζήλου αφήνει την πικρία ότι οι “πράσινοι” μπορούσαν να ξεκινήσουν με μία σπουδαία νίκη τα πλέι οφ και να κυνηγήσουν την 2η θέση, που παραμένει άκρως ρεαλιστικός στόχος.

Επόμενο crash test εντός έδρας απέναντι στον ΠΑΟΚ και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το πρώτο τρίποντο μετά την διακοπή, με τον “Δικέφαλο” να βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και γνωρίζοντας ότι το πρωτάθλημα χάθηκε, είτε πάρει τους 7 βαθμούς πίσω είτε όχι.