ΠΑΟΚ και ΑΕΚ πραγματοποίησαν εκπληκτικές εμφανίσεις απέναντι σε Αϊντχόφεν και Ζόρια, αντίστοιχα, επικράτησαν αμφότερες με 4-1 και πέτυχαν παράλληλα την πρώτη τους νίκη, στην 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

ΠΑΟΚ: Κατάπιε σε 20 λεπτά την Αϊντχόφεν

Θα ξεκινήσουμε την αποτίμηση του πρώτου γύρου των δύο “Δικεφάλων” με τον ΠΑΟΚ λόγω της περσινής βαθμολογικής θέσης, αλλά και την οικονομία του ομίλου. Η νίκη δεν ήταν αναγκαία και ο βαθμός δεν θα ήταν καταστροφή, όμως θα έκανε την ζωή του πιο εύκολη.

Ο Σβαμπ θέλησε να βάλει δύσκολα από την αρχή παραχωρώντας πέναλτι, αλλά ένα 20λεπτο στο δεύτερο ημίχρονο ήταν αρκετό για να έρθει η νίκη με 4-1 επί της Αϊντχόφεν και δύσκολα δεν θα υπερτερήσει σε μεταξύ τους ισοβαθμία.

Στα του ματς, αναφερθήκαμε και δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι παραπάνω. Το σκορ μιλάει από μόνο του και είναι εντελώς δίκαιο. Οι Θεσσαλονικείς έφτασαν τους 5 βαθμούς και στην 2η θέση, και κρατούν την τύχη στα χέρια τους.

Η Γρανάδα είναι 2 βαθμούς μπροστά, ενώ άλλους τόσους έχει τους Ολλανδούς. Είναι κρίσιμη η ρεβάνς στην Νότια Ολλανδία, καθώς δεν πρέπει να υποτιμήσει την Αϊντχόφεν μετά την χθεσινή νίκη.

Και τα τρία παιχνίδια που θα δώσει βγάζοντας αυτό που αναφέραμε, μπορεί να κάνει μέχρι το απόλυτο. Πρώτα, θα φιλοξενηθεί από την Ομόνοια, από την οποία είναι σίγουρα καλύτερος και εκεί θα πρέπει να κάνει το βήμα πρόκρισης.

Τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα με τους Ισπανούς, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι θα έχει γίνει μέχρι τότε, για να ξέρουμε αν θα υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ακόμα και έτσι, απέδειξε στην ιβηρική χερσόνησο πως μπορεί να την κοντράρει.

Εάν εξαιρέσουμε την εμφάνιση της 1ης αγωνιστικής και το στραβοπάτημα κόντρα στους Κύπριους, έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις και δικαιούταν την νίκη στην Γρανάδα, δίχως να την παίρνει. Αυτή είναι και η μόνη απώλεια της. Κόντρα στην Αϊντχόφεν, έκανε το κάτι παραπάνω και βρήκε τα γκολ για την νίκη.

Δεν γνωρίζουμε αν η απομάκρυνση του Φερέιρα και η “προαγωγή” του Γκαρσία θα βοηθήσει μακροχρόνια τον ΠΑΟΚ, αλλά ήταν φανερό ότι η τριάδα στην άμυνα τον περιόριζε. Αποδείχθηκε και απέναντι στον Παναιτωλικό, όπου ήρθε η επικράτηση με 3-1.

Θα πρέπει να κοιτάξει τα παιχνίδια ένα ένα και να δει ποιοι θα είναι οι στόχοι του στο καθένα. Μία ισοπαλία στην Ολλανδία, μάλλον, θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Η βαθμολογία:

1. Γρανάδα (4-1) 7

2. ΠΑΟΚ (5-2) 5

3. Αϊντχόφεν 3 (4-7) 3

4. Ομόνοια 1 (2-5) 1

ΑΕΚ: Έκανε το καθήκον της στην Ουκρανία

Η ΑΕΚ είναι σε πολύ πιο δυσχερή θέση από τον ΠΑΟΚ, καθώς η επικράτηση κόντρα στην Ζόρια δεν ήταν μόνο η πρώτη, αλλά και οι πρώτοι βαθμοί που παίρνει. Και αν δεν φτάνει αυτό, έχει και την βαριά ήττα με 3-0 από την ανταγωνίστρια του για την 2η θέση, Μπράγκα.

Η “Ένωση” δεν κρατάει σε καμία περίπτωση την τύχη στα χέρια της, καθώς είναι δεδομένο ότι πρέπει να επικρατήσει στο δεύτερο παιχνίδι με τους Ουκρανούς, όπως και να κερδίσει τους Πορτογάλους στην 5η αγωνιστική. Εάν έχει καλύψει την διαφορά, όλα ωραία και καλά.

Εάν δεν γίνει, θα πρέπει να πάρει αποτέλεσμα εκτός έδρας από την Λέστερ. Είναι καλό ότι αυτό το ματς είναι την τελευταία αγωνιστική, καθώς είναι σίγουρο πως θα είναι αδιάφορη. Αλλά και σε αυτό το σενάριο, ποιος λέει ότι δεν θα έχει πάρει βαθμό η Μπράγκα από την Λέστερ.

Πολλά τα σενάρια και γι’ αυτό ανέφερα πως η ΑΕΚ δεν κρατάει την τύχη στα χέρια της. Η εμφάνιση στην Ουκρανία δεν ήταν εντυπωσιακή, όμως έκανε τα προαπαιτούμενα και θα αρκεστούμε στην εξαιρετική διαχείριση. Ο Τάνκοβιτς αποδεικνύεται λίρα εκατό, ο Μάνταλος ήταν ο ενορχηστρωτής ξανά και ο Λιβάγια επέστρεψε στα γκολ.

Ο Καρέρα απουσίαζε από τον πάγκο λόγω πυρετού και η δουλειά έγινε. Μία δουλειά που έπρεπε να γίνει και θα πρέπει να ξαναγίνει στο ΟΑΚΑ. Η εμφάνιση της στην Μπράγκα την 1η αγωνιστική ήταν απογοητευτική, αλλά όπως και ο ΠΑΟΚ, εμφανίστηκε πολύ καλύτερη σε 2η και 3η.

Κόντρα στην Λέστερ, δικαιούταν κάτι παραπάνω από την ήττα με 2-1, ενώ καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες την Ζόρια. Πρέπει να γίνει η υπέρβαση, πλέον, εάν η ΑΕΚ θέλει να συνεχίσει στο Europa League.

Η βαθμολογία:

1. Λέστερ (9-1) 9

2. Μπράγκα (5-5) 6

3. ΑΕΚ (5-6) 3

4. Ζόρια (2-9) 0

ΥΓ. Τι μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, αν λάβουμε υπόψιν και την επικράτηση του Ολυμπιακού στην Αγία Πετρούπολη κόντρα στην Ζενίτ στο μπάσκετ. Δεν το βλέπουμε κάθε μέρα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ακόμα και κάθε χρόνο.

ΥΓ2. Δεν είναι απίθανο να έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στους 32 του Europa League. Μπορεί και τρεις, αλλά ελπίζουμε ο Ολυμπιακός να συνεχίσει στο Champions League. Εάν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έχει ξανά πέντε εκπροσώπους.