Τη χρονιά που πέρασε ζήσαμε πολλά συνταρακτικά γεγονότα. Ένα εξ’ αυτών ήταν και η δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζόρτζ Φλόιντ.

25 Μαΐου 2020. Ο Τζόρτζ Φλόιντ δολοφονείται από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, όταν εκείνος επί παραπάνω από 8 λεπτά πιέζει με το γόνατό του το λαιμό του Αφροαμερικανού στο δρόμο, ενώ εκείνος βρίσκεται στην άσφαλτο ακινητοποιημένος με χειροπέδες. Και φυσικά δεν είναι ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του στο όνομα της βίας και του ρατσισμού, είναι όμως από τις περιπτώσεις που ο κόσμος ξεσηκώθηκε, το βίντεο του άγριου θανάτου ταξίδεψε πολύ γρήγορα μέσω των social media και κατευθείαν ο ρατσισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μαζικό ξεσηκωμό κατά της βίας και της διάκρισης των ανθρώπων σε “λευκούς και μαύρους”.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το κίνημα, Black Lives Matter. Τρεις λέξεις που χώρεσαν μέσα όλο τον πόνο, την αγανάκτηση, το φόβο όχι μόνο των έγχρωμων ανθρώπων, αλλά όλου του κόσμου, στη σκέψη που κάναμε όλοι εκείνη την μέρα. Μέχρι που μπορεί να φτάσει το είδος μας και για πόσα είναι ικανό;

Όπως είναι φυσικό το δυσάρεστο γεγονός επηρέασε και τους αθλητές όλου του κόσμου, οι οποίοι ως άνθρωποι και ως πρότυπα μικρών παιδιών και όχι μόνο, πήραν θέση και προσπάθησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα υποστήριξης και σε αυτές τις προσπάθειες θα σταθώ παρακάτω.

Ο θρύλος του μπάσκετ, Μάικ Τζόρνταν καταδίκασε την ανθρωποκτονία λέγοντας: “Είμαι βαθύτατα λυπημένος, πονάω αληθινά και απλά θυμωμένος. Βλέπω και νιώθω τον πόνο, την οργή και την αγανάκτηση όλων. Στέκομαι στο πλευρό εκείνων που καταγγέλλουν τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό και τη βία εναντίον ανθρώπων διαφορετικού χρώματος στη χώρα μας”.

O δικός μας, Γιάννης Αντετοκούμπο, βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει και να στηρίξει την προσπάθεια του κινήματος, Black Lives Matter. Επίσης στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: “Πραγματικά δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια τα συναισθήματα μου, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι φτάνει πια! Είναι ώρα για αλλαγή!”. Ο Γιάννης ήταν από τους πολύ ενεργούς αθλητές στο κίνημα αυτό και δεν σταμάτησε στιγμή να το διαλαλεί είτε με δηλώσεις του, είτε με τα συνθήματα που είχαν στις φανέλες τους όλοι οι αθλητές του NBA στη θέση του ονόματός τους.

O King James από την άλλη δεν ήθελε να βάλει στην φανέλα του κάποια φράση, καθώς όπως δήλωσε είχει πολλές ιδέες και ο ίδιος για το τι θα μπορούσε να μπει στη φανέλα του, αλλά δεν ρωτήθηκε. Παρόλα αυτά είναι γνωστό πως ο Λεμπρόν είναι κατά του ρατσισμού, το έχει δείξει πάρα πολλές φορές με τη στάση του και τις δηλώσεις του. Άλλωστε είχε τιμήσει και τον αδικοχαμένο, με παρόμοιο τρόπο, Έρικ Γκάρνερ φορώντας μπλούζα με τα τελευταία λόγια του (I can’t breath). Ένα από τα πολλά βίντεο που ανεβάζει στον λογαριασμό του το δείχνει ξεκάθαρα την στάση του και μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Είναι σίγουρο πως ο Αθλητής της Χρονιάς, δεν θα το “βουλώσει” ποτέ…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LeBron James (@kingjames)

Οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Στεφ Κάρι, Πάου Γκασόλ, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Ντέιμιαν Λίλαρντ, Αϊζέια Τόμας, Κρις Πολ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Λούκα Ντόντσιτς, Πέρο Άντιτς, Τζέιμς Γκιστ, Κέι Σι Ρίβερς, Σόνι Ουίμς, Ζακ ΛεΝτέι ανέβασαν όλοι ένα μαύρο φόντο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους.

Τέλος, σε ένα άλλο άθλημα τώρα, στη Φόρμουλα, ο Λούις Χάμιλτον είχε μια καταπληκτική χρονιά ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σουμάχερ κατακτώντας τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο. Ο Χάμιλτον δήλωσε πως το Black Lives Matter ήταν ένα κίνημα που του έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο για να φτάσει στο τέλος των αγώνων και να διεκδικήσει τον τίτλο. Τόνισε επίσης πως: “Υπάρχουν πολλά άλλα νέα έγχρωμα παιδιά που αξίζουν την ευκαιρία να προοδεύσουν, έχουν σπουδαία εκπαίδευση, θα μπορούσαν να είναι μηχανικοί ή οτιδήποτε θέλουν. Αλλά είναι γεγονός ότι η ευκαιρία δεν είναι ίδια για εκείνα”, δείχνοντας και εκείνος με τη σειρά του πόσο πολύ υπάρχει ακόμα η διάκριση σύμφωνα με το χρώμα.

Οι αθλητές έχουν δύναμη, λόγο και θεωρώ πως πρέπει σε συνταρακτικά γεγονότα, όπως αυτό για το οποίο μιλάμε, να παίρνουν θέση και να υποστηρίζουν το κοινό καλό. Το Black Lives Matter κινητοποίησε εκαττομύρια κόσμο στον πλανήτη και ο αθλητισμός για ακόμα μια φορά έπαιξε το ρόλο του.

Εύχομαι καλή χρονιά με λιγότερα δυσάρεστα γεγονότα και περισσότερη ισότητα.