Η Premier League ήρθε αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερη πρόταση από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ. Και μπορεί τα περισσότερα που ακούστηκαν να ήταν θετικά για την οικονομική ενίσχυση των μικρότερων κατηγοριών, αλλά ήταν αδιανόητο να ελέγχει τα πράγματα το Big 6.

Βλέπετε, η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα. Και αυτό δεν αφορά μόνο μία κατηγορία, αλλά σε όλους τους τομείς της χώρας. Και τα είκοσι κλαμπ της κορυφαίας κατηγορίας έχουν φωνή, και δεν παρακολουθούν απαθέστατα τις εξελίξεις. Θα αντιδράσουν και θα προασπίσουν, πάνω απ’ όλα, τα συμφέροντα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Δεν τους ενδιαφέρει η ευημερία της ομάδας, αρκεί η μπάλα να συνεχίζεται να παίζεται και τα κέρδη να είναι στα ύψη. Αλλά και εκτός από τους συλλόγους, είχαμε οργανωμένη αντίδραση με κοινή επιστολή των κεντρικών συνδέσμων των “μεγάλων”.

Τι εννοώ; Δεν ακολουθούν πιστά το αφεντικό της ομάδας και στηρίζουν ότι λέει; Φυσικά και όχι. Μιλάμε για ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Και πάνω απ’ όλα ΥΓΕΙΑ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο στην γενέτειρα του, που αγαπιέται από όλους και θέλουν να διατηρήσουν όσα ρομαντικά στοιχεία έχουν μείνει.

Και θα θυσιάσουν πράγματα για να προασπίσουν τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου. Μόλις ακούστηκε το πλάνο, αναλυτικά, είχαμε άμεση αντίδραση από την διοργανώτρια αρχή, την κυβέρνηση, ομάδες και φιλάθλους. Δεν αρκούνται να βλέπουν ένα άθλημα να διαλύεται γιατί έτσι κάποιοι θέλουν.

Αυτή η εξέλιξη είναι πραγματικά μία αφορμή να συγκρίνουμε τι γίνεται σε μία πολιτισμένη χώρα και τι γίνεται στην Ελλάδα (ή Ελλαδιστάν). Απέχουμε έτη φωτός και όχι γιατί χρειάζονται να αλλάξουν πάρα πολλά ή είναι αδύνατο, αλλά γιατί βολεύει όσους ασχολούνται με αυτό.

Έχουν και τους υπαλλήλους του, που λέγονται οπαδοί, τους δίνουν ένα χαρτζιλικάκι και απασχολούν κατά καιρό την επικαιρότητα. Και, φυσικά, στηρίζουν ότι πει ο μεγαλομέτοχος.

Να θυμίσουμε ότι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανέλαβε χρέη αρχιδιαιτητή μετά από ψηφοφορία μεταξύ του ελληνικού Big 4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός). Είναι λίγο πολύ αυτό που ήθελε και το αγγλικό Big 6 να φέρει στην Premier League.

Οι μεγάλοι θα είχαν την δυνατότητα να προτείνουν αλλαγές και να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές. Σαν να λέμε Super League 1. Ίσως να ζήλεψαν από την κατάσταση εδώ, αλλά γνώριζαν και οι ίδιοι ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να γίνει δεκτό.

Και εντάξει, οι Glazers είναι γνωστοί για τα ατοπήματα που κάνουν, ακόμα και στην ίδια την ομάδα τους, για να εξοικονομήσουν ή να κερδίσουν χρήματα, αλλά από τον Τομ Χένρι της Λίβερπουλ, δεν το περιμέναμε.

Οι “Reds” δεν έχουν δώσει δικαιώματα πως θέλουν να εκμεταλλευτούν το αγγλικό ποδόσφαιρο προς όφελος τους, όμως υπάρχει η πρώτη φορά.

Επειδή σταθήκαμε αρκετά σε μόλις ένα κομμάτι της πρότασης και είναι άδικο, πάμε να τις δούμε όλες τις προτάσεις:

• Να μειωθούν οι σύλλογοι της Premier League από 20 σε 18

• Να καταργηθούν το EFL Cup (ή Carabao Cup) και το Community Shield

• Ειδικό “στάτους” για τις εννιά παλαιότερες ομάδες, το Big 6 και τις Έβερτον, Γουέστ Χαμ, Σαουθάμπτον

• Μόλις οι έξι από τους εννιά χρειάζονται για να ψηφιστούν μεγάλες αλλαγές

• 250 εκατ. λίρες άμεσα στην EFL

• Η ομάδα που τερματίζει 16η στην Premier League θα αντικατασταθεί από την 6η ομάδα της Championship στα EFL Playoffs

• Να δωρίσει η Premier League το 25% των μελλοντικών εσόδων στην EFL

Οι περισσότερες προτάσεις αφορούν την ενίσχυση των μικρότερων κλαμπ και κατηγοριών της χώρας. Πράγμα που πρέπει να γίνει, γιατί όλες αυτές οι ομάδες στηρίζονται στα εισιτήρια.

Έχουν κάνει έκκληση πολλές φορές και οι πρώτες κινήσεις γίνονται. Παρ’ ότι το πλάνο απορρίφθηκε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για την βοήθεια στην EFL, που έχει υπό την αιγίδα της τους “μικρούς”.

Οι αλλαγές όμως σε Premier League, αλλά και τα κύπελλα είναι ακατανόητες. Αρχικά, ποιος ο λόγος να καταργηθεί το Community Shield, αφού πρόκειται για ένα παιχνίδι λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν. Λες και στις άλλες χώρες δεν υπάρχουν Super Cup. Μέχρι και στο ελληνικό μπάσκετ έχουμε, πλέον.

Τώρα, για το League Cup, είναι μία διοργάνωση που είναι όντως υποβαθμισμένη και ίσως θα μπορούσε φέτος να μην πραγματοποιηθεί λόγω του βεβαρημένου προγράμματος. Αλλά δεν μπορείς έτσι απλά να το καταργήσεις.

Και για τις αλλαγές στο κορυφαίο πρωτάθλημα, προτάθηκαν με σκοπό να μείνουν πιο λίγοι και να υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα, με τις πιο αδύναμες ομάδες να καλούνται να επιστρέψουν στα χαμηλότερα πατώματα.

Είναι ένα σχέδιο που είχε και τα καλά του, και τα κακά του. Μπορεί να απορρίφθηκε σαν γενική ιδέα, αλλά ήταν και η αφορμή να ξεκινήσει συζήτηση για κάποια θέματα και θα ακολουθήσουν εξελίξεις, περισσότερο σχετικά με την βοήθεια των μικρότερων.

Οι υπόλοιπες προτάσεις, λίγο πολύ, θα ξεχαστούν γρήγορα. Και γενικά, μία που το ακούσαμε και το μάθαμε το σχέδιο, μία που καλούμαστε να το ξεχάσουμε.

Γιατί είναι Αγγλία και το πρωτάθλημα δεν θα γίνει ποτέ τσιφλίκι των μεγάλων. Να τα βλέπουν κάποιοι και να παίρνουν μαθήματα.