Μετά το νικηφόρο φιλικό επί της Φέγενορντ χθες (17/7), ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, μίλησε για στόχους, πρωταθλητισμό και διεκδίκηση τροπαίων… Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση των πράσινων κάτι τέτοιο φαντάζει… “τρελό”, αλλά δεν είναι.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, ήταν πρώτα στους παίκτες του. Ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός “έπαιξε” με τις λέξεις, θέλοντας να δημιουργήσει έντονη πίεση από πολύ νωρίς στην ομάδα του, προσπαθώντας να βρει εκείνους που έχουν το μέταλλο και τον χαρακτήρα να ανεβάσουν, αγωνιστικά και πάλι τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Δώνης ξέρει τι υλικό έχει στα χέρια του και γνωρίζει τι παραπάνω χρειάζεται το σύνολό του, με τις φιλόδοξες δηλώσεις να μην γίνονται τυχαία.

Μην παρεξηγηθώ, ωστόσο, ο προπονητής του Τριφυλλιού, προφανώς και πιστεύει στο πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, αυτό όμως δεν αναιρεί πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τόσο ποιοτική, όσο και ποσοτική ενίσχυση, καθώς τα… κουκιά είναι λίγα και μετρημένα.

Για αυτό τον λόγο, ο Νίκος Νταμπίζας έχει οργώσει τον παγκόσμιο χάρτη και ψάχνει ποδοσφαιριστές που θα κουμπώσουν ιδανικά στην ομάδα που έφτιαξαν πέρυσι με τον Δώνη. Οι δύο ιθύνοντες νους του Παναθηναϊκού, μόνο τυχαίες κινήσεις δεν κάνουν, κι αν είχαν την οικονομική δυνατότητα, θα ολοκλήρωναν αρκετά πιο πριν μεταγραφές που θέλησαν και θέλουν.

Στο καθαρά αγωνιστικό, αυτό που είδαμε χθες από τους πράσινους ήταν ξεκάθαρο. Απόλυτα πειθαρχημένη αμυντική στάση και γρήγορες, πλην, οργανωμένες αντεπιθέσεις, με συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα (εξ ου και το 0-3). Από εκεί και πέρα, όμως, καμία δημιουργική κατάσταση, ελάχιστο παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια, ενώ και στα μετόπισθεν, ο Παναθηναϊκός πέρασε δύσκολες στιγμές. Τι θέλω να πω; Πως οι πράσινοι χρειάζονται παίκτες! Μπορεί το 0-3 να είναι όμορφο στο μάτι, αλλά για να πάρεις πρωτάθλημα στην Ελλάδα, που λέει και ο Γιώργος Δώνης, χρειάζεται δημιουργικό και ποιοτικό παιχνίδι μπροστά, με χαφ που θα κρατούν την μπάλα και εξτρέμ ικανά να “μπουκάρουν” σε μια κλειστή άμυνα. Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε Μπαρτσελόνα εχθές, ούτε κέρδισε κάτι ουσιαστικό (πέρα από ψυχολογία), αλλά το πρώτο δείγμα ήταν εντυπωσιακά θετικό.

Από εκεί και πέρα, μπορεί το παιχνίδι να τελείωσε με 0 παθητικό για το Τριφύλλι, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως στην άμυνα όλα ήταν ρόδινα. Και εκεί, αντιμετώπισαν προβλήματα οι πράσινοι και εκεί έδειξαν πως χρειάζονται εξωτερική “βοήθεια”.

Τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη… Αν γίνουν οι μεταγραφικές κινήσεις που θέλει ο Δώνης και αν την ερχόμενη σεζόν υπάρξει οικονομική υγεία στους πράσινους, τότε θα δούμε μεγάλα πράγματα από τον Παναθηναϊκό.