Ξυπνάτε Μας Κάνουνε Σκωτία!

Διέρρευσε που λέτε εχθές ένα νέο σύστημα διεξαγωγής του Ελληνικού πρωταθλήματος (Superleague). Το οποίο θα έχει ισχύ από την τρέχουσα σεζόν και σκοπεύει να αποφέρει αλλεπάλληλες τρομακτικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την μεθεπόμενη σεζόν 2019-2020!

Το αρχικό πλάνο για τη σεζόν 2018-2019 έχει μια “γεύση” από Βέλγιο και προβλέπει λίγκα με 16 ομάδες και 30 αγωνιστικές. Μετά το πέρας όλων αυτών, Play Off για την ανάδειξη του πρωταθλητή και Play Out για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν!

Το πρωτάθλημα θα διεκδικήσουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι την 6η θέση! Οι ομάδες που θα τερματίσουν 7η και 8η θα πάνε για… μπάνια ένα μήνα νωρίτερα από τις άλλες.

Τέλος, όσοι τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα κονταροχτυπηθούν στον καύσωνα για να σωθούν οι 2 και να πέσουν οι 6!!!

Και ρωτάω εγώ τώρα, όλα αυτά με Έλληνες διαιτητές ή ξένους; Πιάσ’ το αυγό και κούρεψτο!

Φαντάζομαι πως οι ομάδες θα μπουν στα πλέι οφ με τους βαθμούς που τερμάτισαν στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Απλά θα ξαναπαίξουν από άλλες 2 φορές μεταξύ τους για να γνωριστούν καλύτερα.

Μέχρι εδώ όλα καλά και κατανοητά. Η μόνη απορία κάποιου είναι πώς γίνεται να πέσουν 6 ομάδες και τι μέλλει γενέσθαι. Φυσικά αυτό το φαινόμενο εξυπηρετεί τη νέα τάξη πραγμάτων που καταφτάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τείνει να μας κάνει Σκωτία ή Ιρλανδία! Ποιο είναι αυτό;

Θα πέσουν λέει έξι, θα ανέβουν από την Football League δύο ομάδες και θα μείνουν στη Superleague στο τέλος 12 ομάδες από τη σεζόν 2019-2020!

Η Football League (Παλιά Β’ Εθνική) θα μετονομαστεί σε Superleague II. Σ’ αυτή θα συμμετέχουν οι 6 ομάδες που θα πέσουν από τη Superleague μαζί με τις 6 καλύτερες ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα στη Football League. Θα εξαιρούνται οι 2 πρώτες που ανέβηκαν! Και τέλος οι ομάδες που θα τερματίσουν από τη μέση και κάτω στη Football League, θα υποβιβαστούν σε μια νέα λίγκα η οποία θα παραμείνει ως Football League στο όνομα.

Πονοκέφαλος; Σίγουρα. Αποτέλεσμα; Από το 2019 και μετά θα υπάρχουν 3 κατηγορίες από 12 ομάδες. Η Superleague, η Superleague II και η Football League η οποία στην ουσία θα είναι η Γ’ Εθνική.

Στα νέα πρωταθλήματα των 12 ομάδων θα υπάρχουν 4 γύροι και οι ομάδες θα παίζουν κάθε χρόνο μεταξύ τους 4 φόρες(!). Όπως δηλαδή συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στη Σκωτία!

Ένα πρωτάθλημα το οποίο το παίρνει 9/10 φορές η Σέλτικ, δεν έχει να επιδείξει τίποτα από πλευρά ποιότητας και μάλιστα διεξάγεται σε Βρετανικό έδαφος! Ένα πρωτάθλημα που πήγε και έκανε πλάκα ο Σαμαράς. Κάνουμε λόγο αυτή τη στιγμή για ένα αποτυχημένο μοντέλο το οποίο ευνοεί μόνο το στοίχημα και τα τηλεοπτικά! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εδώ δεν γεμίζουν τα γήπεδα όταν οι ομάδες παίζουν 2 φορές το χρόνο! Θα γεμίσουν 4;;;

Αυτό λέει, γίνεται για να μην έχουν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας οι ομάδες και να γίνει πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό το προϊόν! Ήδη σε πρωτάθλημα 16 ομάδων φέτος είχες μόνο μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα μόνο από την Κρήτη (Πλατανιάς!). Παράλληλα έβλεπες άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας να μην έχουν καν εκπρόσωπο.

Πάτρα, Βέροια, Καβάλα, Πύργος, Καλαμάτα, Έδεσσα, Δράμα, Σέρρες, Καρδίτσα και άλλες μεγάλες πόλεις, με παραδοσιακά δυνατές ομάδες και εμφανίσεις στην Α’ Εθνική στο παρελθόν. Ομάδες με αρκετό φίλαθλο κόσμο που αντιπροσώπευαν έναν ολόκληρο τόπο, θα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξαναφτάσουν να γευτούν την αίγλη της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας της χώρας.

Θα ευνοηθούν δηλαδή οι ομάδες με τη μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική ισχύ και θα συνεχίσουμε να «τρέφουμε» το ποδόσφαιρο της πιάτσας αντί για το υγιεινό αγνό ποδόσφαιρο.

Οι πιτσιρικάδες της επαρχίας θα βλέπουν την ομάδα της πόλης τους να παίζει στο τοπικό. Δεν θα έχουν κανέναν παίκτη πρότυπο, καμία πώρωση να πάνε στο γήπεδο όπως πηγαίναμε εμείς παλιότερα.  Το πιο λυπηρό θα είναι που αντί να πάνε να γραφτούνε στις ακαδημίες της ομάδας της πόλης τους, θα κοιτάνε στα πόσα χιλιόμετρα είναι οι ακαδημίες που ανήκουν στο δίκτυο του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ κ.ο.κ. για να πάνε να παίξουν μπάλα.

Αν αυτό το νέο σύστημα πιστεύετε ότι θα ανεβάσει την αξία του προϊόντος σας, θαρρώ πως είστε γελασμένοι. Αντί να κοιτάξουμε να αντιγράψουμε το Γερμανικό ποδόσφαιρο που διαθέτει ομάδες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γερμανίας και ο κόσμος στα γήπεδα κρέμεται σαν τα… σταφύλια, διαλέξαμε το μοντέλο της Σκωτίας!

Και εις ανώτερα!

Υ.Γ. Περιμένω το 2020 να δω στο 4ο  παιχνίδι Ολυμπιακός-Ξάνθη, πόσος κόσμος θα πάει στο γήπεδο!