Η δωδέκατη αγωνιστική της Euroleague αναμένεται με περίσσιο ενδιαφέρον, καθώς το αιώνιο ντέρμπι ξεχωρίζει από τις αναμετρήσεις της Euroleague. Μιλάμε για το κορυφαίο ματς της Γηραιάς Ηπείρου στο μπάσκετ κι αυτό δεν το γράφουμε εμείς, αλλά το παραδέχονται άπαντες.

Πάμε ν’αναλύσουμε μερικώς ποια θα είναι τ’ ατού και των δύο ομάδων στο ματς της Παρασκευής, Θυμίζουμε πως οι μεν πράσινοι έχουν ρεκόρ 7-4 και οι Πειραιώτες 5-6, άρα ενδεχόμενη νίκη θα τους ανεβάσει αρκετά ψηλά στην κατάταξη.

Σημείο κλειδί το πέντε

Ο Ολυμπιακός εξαρτάται σε μεγάλο από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ μπορεί να είναι ελαφρώς πεσμένος σε σχέση με την περασμένη περίοδο, όμως παραμένει ο κορυφαίος ψηλός της Ευρώπης. Από αυτόν περνάνε πολλές μπάλες και η κύρια δύναμη του είναι τα ριμπάουντ. Τα 9,8 αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και φαίνεται πως ο Γιώργος Παπαγιάννης θα δοκιμάσει τα όριά του. Ο Έλληνας ψηλός ανεβαίνει διαρκώς, όμως το showdown με τον “Μίλου” θα καταδείξει αν μπορεί ν’αλλάξει επίπεδο.

Περιμένω ο Κεμζούρα να χτυπήσει τον “Big Papa” στα πόδια με συνεχόμενα pick en roll από τον μετρ του είδους Βασίλη Σπανούλη. Αντίθετα ο Μιλουτίνοφ δεν είναι τόσο αδύναμος στα πόδια και μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να τα βγάλει πέρα με πιο κοντούς αντιπάλους.

Τόμας vs Πρίντεζη

Ο Ντεσόν Τόμας βρήκε μία οικογένεια κι έναν προπονητή, που τον πιστεύει όσο λίγοι. Αν δεν υπήρχε ο Ρικ Πιτίνο, τότε ο Αμερικανός φόργουορντ, δύσκολα θα έμενε στους πρωταθλητές Ελλάδος. Φέτος κάνει εκπληκτική χρονιά με 14,3 πόντους και 5,2 ριμπάουντ κι είναι μαζί με τους Καλάθη και Παπαπέτρου, από τους ηγέτες του τριφυλλιού.

Για τον Γιώργο Πρίντεζη τι να πρωτογράψουμε. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ των τελευταίων εφτά χρόνων στη Γηραιά Ήπειρο κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Στα 35 του χρόνια σίγουρα έχει χάσει λίγο την έκρηξη του, όμως και μόνο το γεγονός πως είναι πρώτος σκόρερ για τον Ολυμπιακό (11,4), λέει πολλά.  Η μάχη των δύο τεσσαριών θα είναι αμφίρροπη και μοιάζουν αυτή την περίοδο παίκτες ίδιου βεληνεκούς…

Τα ντουέτα (;) στην περιφέρεια

Δεν επιθυμώ να μπω στο μυαλό των δύο προπονητών, όμως έχοντας παρακολουθήσεις όλες τις αναμετρήσεις των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ίσως έχω κατανοήσει κάποια τρικ των Πιτίνο και Κεμζούρα. Ο Αντώνης Κόνιαρης πιθανότατα θα ξεκινήσει στη βασική πεντάδα και θ’αναλάβει να κόψει τη δημιουργία του κορυφαίου μαέστρου της Euroleague Καλάθη. Ενδεχομένως αυτή την αποστολή να έχει και ο Γουίλ Τσέρι, που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους αποστολές, αν και το ύψος του ίσως αποδειχτεί ανασταλτικός παράγοντας για τους ερυθρόλευκους. Ίσως ο Αμερικανός αναλάβει και τη φύλαξη του Φριντέτ, αν κι αυτό θα το δούμε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Φυσικά από την άλλη μεριά περιμένω τον Καλάθη να “ζευγαρώσει” με τον Σπανούλη, ενώ πιστεύω για όση ώρα βρεθεί ο Ρότσεστι στο παρκέ του ΟΑΚΑ θα είναι και ο Ράις. Κανείς δεν περισσεύει σε τέτοια ματς…

Ο “Παπ” και ο “Πάπι”

Οι Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου διανύουν περίοδο φόρμας κι αυτό έχει ανεβάσει τις ομάδες τους. Ο 29χρονος φόργουορντ ήταν εκπληκτικός στα ματς με Άλμπα Βερολίνου και Αρμάνι Μιλάνο και μοιάζει ν’αποτελεί τον άνθρωπο που έχει ανεβάσει ένα επίπεδο την αμυντική συνοχή των ερυθρολεύκων. Βάλτε στα θετικά το ποσοστό του από την περιφέρεια, που ανέρχεται στο 42,9%. Ο συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα Παπαπέτρου μετράει 45,9% έξω από την άρκτο των 6,75, ενώ είναι και πρώτος μπλοκέρ για τους πράσινους με 0,6 κοψίματα μέσο όρο. Αναμένω με τεράστια ανυπομονησία αυτή τη μονομαχία, καθώς όποιος επικρατήσει, τότε θα δώσει τεράστιο boost στην ομάδα του.

Το παρελθόν δεν παίζει μπάσκετ

Όλα τα παραπάνω, που γράψαμε ίσως και να είναι περιττά. Αυτά τα παιχνίδια είναι εντελώς διαφορετικά με τα υπόλοιπα κι αυτό το ξέρετε όλοι σας. Δεν έχει σημασία τι συνέβη πριν δέκα μέρες ή πριν ένα χρόνο.  Το διακύβευμα της Παρασκευής είναι τέτοιο, που θα δώσει φτερά στον νικητή και θα φέρει σκεπτικισμό στον ηττημένο. Δεν υπάρχουν ημίμετρα στα αιώνια ντέρμπι κι αυτό ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Στα χαρτιά όλοι πιστεύετε πως ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί, όμως πολλές φορές η ομάδα που λογίζεται ως αουτσάιντερ κάνει τη ζημιά. Δεν θα μου κάνει εντύπωση η νίκη είτε των πρασίνων, είτε των ερυθρόλευκων. Αμφότεροι βρίσκονται σε φόρμα μετρούν θετικά σερί κι αναμένω ένα παιχνίδι, όπου η ποιότητα και το ταλέντο θ’αποτυπωθεί στο παρκέ του ΟΑΚΑ…