Ξέρω ο σημερινός τίτλος σας μπερδεύει. Και συνδικάτο και επανάσταση ρε Τσακάλη; (Θα μπορούσε να αναρωτηθεί ο καθένας). Και όμως τα παιδιά του Μαρτίνς και του Πειραιά, παρουσίασαν το δικό τους «συνδικάτο», εκπροσωπώντας το δικό τους ποδόσφαιρο, ενώ η Αϊντχόφεν πήγε να κάνει την δική της… βιομηχανική επανάσταση.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα ξεκινήσουν τον αγώνα με το κλασικό και αγαπημένο τους 4-3-3, με μια αλλαγή σε σχέση με το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο Φάληρο, αφού ο Σωκράτης έδωσε την θέση του στον Σεμέδο στην αρχική ενδεκάδα.

Από την άλλη, οι Ολλανδοί παρέταξαν και εκείνοι το γνωστό τους σύστημα 3-5-2, το οποίο γινόταν και 5-3-2 όταν ήταν αναγκαίο, με την μοναδική αλλαγή να είναι ο Φιργκέβερ αντί του τιμωρημένου από το παιχνίδι στο «Καραϊσκάκης», Σανγκαρέ.

Το παιχνίδι θα ξεκινήσει νωθρά για τα παιδιά του Πειραιά, αφού η πρώτη αξιέπαινη φάση ανήκει στην PSV στο 11′, με τον Ζάχαβι να έχει ξεκινήσει να… ζεσταίνεται ενόψει της συνέχειας.

Από το κεντρικό δίδυμο των «ερυθρόλευκων» από τον Πειραιά, ξεχώριζε από νωρίς ο Ουσεϊνού Μπα, ο οποίος με καίριες επεμβάσεις του απέτρεψε ουκ ολίγες φορές τους παίκτες του Σμιντ από το να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες απειλές από ότι είχε ήδη δεχθεί ο Σα.

Και το πρώτο χτύπημα για τον Πορτογάλο κίπερ θα έρθει στο 23′, αφού ξανά από ένα στημένο, ένα κόρνερ, η άμυνα του Ολυμπιακού θα αδρανήσει και θα επωφεληθεί ως συνήθως ο Εράν Ζάχαβι, ο οποίος με μια εύκολη έφοδο και καρφωτή κεφαλιά θα στείλει την μπάλα στα πόδια του Σα. Ο Πορτογάλος θα αποδείξει περίτρανα πως σε ακόμα μια βραδιά ήταν ντεφορμέ, με την μπάλα να αναπηδάει μέσα από τα χέρια του και να καταλήγει στην αριστερά του γωνιά, με τον πίνακα του «Φίλιπς Στάντιον» να γράφει 1-0 υπέρ της Αϊντχόφεν.

Σχεδόν ένα δεκάλεπτο μετά, θα έρθει ο πρώτος αξιόλογος… αντίλογος των Πειραιωτών, με τον «πρώην» παίκτης της PSV, Μπρούμα, να φτάνει μια ανάσα από το να την πληγώνει, όμως με την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι και να περνά οριακά άουτ.

Και λίγη ώρα μετά, μερικά δευτερόλεπτα πριν από την ανάπαυλα ουσιαστικά, ο Ελ Αραμπί για κάποιον λόγο θα γυρίσει μέχρι την περιοχή του Σα, θα φτάσει τον Τόμας, ο οποίος είχε την μπάλα στα πόδια του και θα τον γκρεμίσει με τον Τουρπέν να δίνει το φάουλ. Την εκτέλεση θα αναλάβει ο μετρ των στατικών φάσεων κοντινής απόστασης για τους Ολλανδούς, Εράν Ζάχαβι. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, αφού η εκτέλεση του θα πάει με φωτογραφική ταχύτητα στο «παράθυρο» του Σα, κάνοντας εύκολα το 2-0.

Με το 2-0 στην… πλάτη, ο Ολυμπιακός θα πάει στα αποδυτήρια ως αποκλεισμένος από την επόμενη φάση του Europa League. Όμως αφού υπάρχει ακόμα ο Μαρτίνς, συνεχίζεις να ελπίζεις.

Τα στατιστικά του «θρύλου» στο πρώτο μισό μιλούν από μόνα τους, αφού όχι μόνο είχε χάσει την κατοχή (56% για τους Ολλανδούς), αλλά δεν απείλησε κιόλας. Αναλυτικά τα «νούμερα» του πρώτου μισού για αμφότερες τις ομάδες:

Η «ελληνική» βοήθεια από τον πάγκο… πνίγει την «επανάσταση»

Ο Πορτογάλος με την επανέναρξη του αγώνα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τους χώρους που έδιναν οι Ολλανδοί στην μεσαία και επιθετική γραμμή, θα αποσύρει τους Βαλμπουενά και Μπουχαλάκη, ρίχνοντας στον αγώνα τους Φορτούνη και Μασούρα, οι οποίοι είναι γνωστοί στο παιχνίδι αυτό.

Και με αυτό τον τρόπο, ο Πορτογάλος τεχνικός, αλλάζοντας και το σύστημα του σε 4-2-3-1, θα αναδείξει στο δεύτερο μισό του αγώνα το πραγματικό… συνδικάτο της ομάδας του Πειραιά, την εκπροσώπηση του παιχνιδιού που γνωρίζουμε εδώ και 2-3 χρόνια.

Πράγματι δούλεψε, αφού ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου, θα πατάει καλύτερα στο αρκετά υγρό από την βροχή χορτάρι του «Φίλιπς Στάντιον», με αποκορύφωμα το δοκάρι του Καμαρά στο 50ο λεπτό, ύστερα από ωραία συνεργασία με τον Μπρούμα.

Για ένα μεγάλο όμως διάστημα, οι ποδοσφαιριστές της Πειραϊκής ομάδας θα χάσουν ουκ ολίγες φορές την συγκέντρωση τους, με τους Μάλεν και Μαξ να φτάνουν πολύ κοντά στον να τον τιμωρήσουν για τρίτη φορά. Μέχρι εκείνη την ώρα, η «βιομηχανική επανάσταση» του Αϊντχόφεν είχε πάρει σάρκα και οστά.

Στο 78′ θα έρθει και δεύτερο δοκάρι για τους «μπλε» για απόψε από τον Φάληρο, αφού μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη θα καταλήξει στο οριζόντιο δοκάρι του Εμβογκό, απειλώντας να «πνίξει» την… επανάσταση του Σμιντ.

Όλα έδειχναν πως ο Ολυμπιακός δεν θα κατάφερνε να πετύχει ένα αντίστοιχο θαύμα με αυτό του Έμιρεϊτς την περασμένη σεζόν, όμως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στην Ολλανδία μη έχοντας κερδίσει αλλά και σκοράρει απέναντι σε ομάδες της χώρας.

Για το δεύτερο υπήρχε ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, Αχμέντ Χασάν, για να δώσει την δική του απάντηση και να δώσει ακόμα μια πρόκριση στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά. Ο Αιγύπτιος θα περάσει στον αγώνα στο 80ο λεπτό και 8 λεπτά μετά, θα βάλει οριστικό τέλος με προβολή του στην… επανάσταση της ομάδας από την βιομηχανική πόλη του Αϊντχόφεν, κάνοντας «check in» για το εισιτήριο της φάσης των «16» για δεύτερο συνεχόμενο έτος!

Το εντυπωσιακό είναι πως παρόλο που η PSV, είχε περισσότερα σουτ στον στόχο στο δεύτερο ημίχρονο (3 τελικές), ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός. Και η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δίνουν τις προκρίσεις.

Τα συνολικά στατιστικά μετά και το τελευταίο σφύριγμα του Τουρπέν:

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στην συνεισφορά ενός πολύ ώριμου Ουσεϊνού Μπα, ο οποίος εξελίσσεται σε συνδετικό κρίκο της δυάδας στο κέντρο της άμυνας, αλλά και την κατάσταση του Ζοσέ Σα. Ο Πορτογάλος κίπερ είναι εμφανές πως δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, και με δύο λανθασμένες εκτιμήσεις του, η ομάδα του κόντεψε να κινδυνέψει.

Υ.Γ: Ο Μαρτίνς δείχνει το… φιλελληνικό του πρόσωπο, φανερώνοντας την φετινή σεζόν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες της ομάδας του, από τον Φορτούνη και τον Μπουχαλάκη, μέχρι τον Μασούρα, τον Βρουσάι και τον «αναγεννημένο» Θανάση Ανδρούτσο!

Υ.Γ 2: Μήπως ο Χασάν να το… γυρίσει στο μπάσκετ; Ο Αιγύπτιος εξελίσσεται στο πιο «clutch» παίκτη της ομάδας του (που λένε και κάτι μπασκετικοί μας φίλοι), και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο…

Who you gonna call? Αχμέντ Χασάν! (Αϊντχόφεν-Ολυμπιακός 2-1)