Η χρονιά φτάνει στο τέλος της. Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ήταν, αρκετά, δραστήρια. Συνήθως, οι χειμερινές μεταγραφές είναι σημάδι πανικού για τις ομάδες που δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους το καλοκαίρι. Ωστόσο κάποιες ομάδες έπραξαν σωστά, με δυνατές κινήσεις, που δικαιώθηκαν. Στην παρακάτω λίστα θα δούμε και θα βαθμολογήσουμε τις πέντε καλύτερες μετακινήσεις της φετινής χειμερινής περιόδου.

  1. Λουίς Ντίαζ (Πόρτο→ Λίβερπουλ, 45 εκατ.)

Στην κορυφή της λίστας, δεν θα μπορούσε να ‘ναι άλλος, απ’ τον Λουίς Ντίαζ. Μπορεί να μην έχει τα γκολ και τις ασίστ του Βλάχοβιτς, αλλά, μόνο, που καθιερώθηκε στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ, κατευθείαν, αφήνοντας στον πάγκο Φιρμίνο και Ζότα, δείχνει πολλά. Ήρθε από μια γεμάτη σεζόν στην Πόρτο, έχοντας σε 28 συμμετοχές, 16 γκολ και 6 ασίστ. Ο Κλοπ τον ήθελε σαν “τρελός” και έτσι, γενηθήτο το θέλημά του. Τα 45 εκατ. που κόστισε στη Λίβερπουλ, έκαναν γρήγορα απόσβεση, πραγματοποιώντας ουσιαστικές εμφανίσεις, έχοντας σε 17 παιχνίδια 4 γκολ και 2 ασίστ. Περιττό να πούμε ότι διεκδικεί το quadraple με τους “reds” και έχει βάλει μπελάδες σε Φιρμίνο και Ζότα, αφήνοντας και μερικές φορές εκτός τον Σαλάχ ή τον Φιρμίνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ→ Μπαρτσελόνα ελεύθερος)

Αρχικά να πούμε ότι στο νήμα δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τον Ντίαζ να έχει τρομερό ανταγωνισμό και για μία θέση στην ενδεκάδα και στην δυναμική των αντιπάλων. Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν είχε και την τόσο κακή σεζόν στην Άρσεναλ (7 γκολ, 2 ασίστ σε 15 συμμετοχές),αλλά το κλίμα γι’ αυτόν, ήταν βαρύ και επιζητούσε κάτι καλύτερο. Τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου, είχε μετατραπεί σε σήριαλ η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Τελικά τα κατάφερε και δικαιώθηκαν κι οι δύο πλευρές. Μπορεί να μην διεκδικεί κάποιον τίτλο, πια, αλλά όταν σε 17 συμμετοχές πετυχαίνεις 11 γκολ και 1 ασίστ, κάθε άλλο παρά πετυχημένος θεωρείσαι. Με τον ερχομό του Τσάβι στην Βαρκελώνη, άλλαξαν πραγματάκια. Εκεί βρήκε κι ο Γκαμπονέζος επιθετικός την ησυχία που επιθυμούσε. Το καλύτερο είναι, ότι δεν κόστισε φράγκο η μετακίνησή του, αφού έφυγε ως ελεύθερος απ’ τους “Λονδρέζους” και κάπως έτσι χτίζεται η Μπαρτσελόνα του μέλλοντος.

 

 

3. Ντούσαν Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα→Γιουβέντους 81.6 εκατ.)

Για την τρίτη θέση, η αλήθεια είναι, πως τα πράγματα δυσκολεύουν. Αρκετές ήταν οι μεταγραφές, που βοήθησαν την ομάδα τους απ’ τα μισά της χρονιάς και μετά (Τρίπιερ, Γκιμαράες, Κουτίνιο, Τόρες), αλλά ο συγκεκριμένος είναι ανερχόμενο ταλέντο, πως να το κάνουμε; Ο παίκτης που οδεύει ολοταχώς για ΜVP στη Serie A. Αυτά που έκανε με την Φιορεντίνα (20 γκολ και 2 ασίστ σε 24 παιχνίδια), κίνησαν το ενδιαφέρον του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, που τον έφερε στο Τορίνο κι έγινε πάταγος. “Κόντρα” για την θέση του δεν έχει. Καθιερώθηκε με την μία στην ενδεκάδα. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι ο Σέρβος, δεν άξιζε τα 80+ μύρια, που δαπανήθηκαν για να έρθει στην Γιουβέντους, αφού στην, μέχρι στιγμής, θητεία του, στη “Γηραιά Κυρία”, μετρά σε 15 συμμετοχές, 7 γκολ και 2 ασίστ. Την “ξεκόλλησε”, απ’ τις μεσαίες θέσεις και ευελπιστεί, απ’ του χρόνου πια, στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και γιατί όχι και ενός ευρωπαϊκού τίτλου.

4. Φελίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα→ Άστον Βίλα δανεικός)

Φτάνοντας στην τέταρτη θέση, βλέπουμε τον αναγεννημένο Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος, δεν περνούσε καλά στην Βαρκελώνη κι αυτό φαινόταν και παραέξω. Σε 600 αγωνιστικά λεπτά, μετρούσε, μόλις, 2 γκολ και με τον Κούμαν στο τιμόνι φαινόταν πως δεν έχει διάθεση για να παίξει μπάλα. Έτσι, τον χειμώνα σκάει η “βόμβα”. Ο νεοφερμένος προπονητής της Άστον Βίλα, Στίβεν Τζέραρντ, “ψήνει” τον Βραζιλιάνο, να τον ακολουθήσει στην Αγγλία. Κι έτσι έγινε. Μετακομίζει, ως δανεικός, στο Μπέρμιγχαμ και από κει και πέρα όλα βαίνουν καλώς. 4 γκολ και 3 ασίστ σε 13 εμφανίσεις και πάνω απ’ όλα ποιοτικές εμφανίσεις. Μπορεί με την έγερση του Τσάβι να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στους “μπλαουγκράνα”, αλλά η Αγγλική ομάδα, είναι μία θετική παρένθεση, στο πλούσιο βιογραφικό του.

5. Μπρούνο Γκιμαράες (Λυών→Νιούκαστλ 42,1 εκατ.)

Και φτάνουμε, αισίως, στο τέλος της λίστας μας. Η μεταγραφή του Μπρούνο Γκιμαράες, συνδυάζεται με την “ξέφρενη” πορεία της Νιούκαστλ, στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Βραζιλιάνος συμπίπτει με τη νέα εποχή της ομάδας. Μαζί με τους Τρίπιερ, Τάργκετ, Γουντ, Μπερν και Λόνγκσταφ, που αφίχθησαν κι αυτοί τον Ιανουάριο, πήραν τις “καρακάξες”, απ’ την ζώνη του υποβιβασμού και την εδραίωσαν στην δεκάδα. Για τον Γκιμαράες, που ήρθε απ’ την Λυών, δαπανήθηκαν περίπου 42 εκατομμύρια και έπιασαν “τόπο”. Μετρώντας 4 γκολ και 3 ασίστ, διόλου άσχημα για κεντρικό μέσο, διευθύνει την ομάδα κι απ’ τα πόδια του οργανώνεται, όλο το παιχνίδι. Απ’ τις, μη αναμενόμενα ευχάριστες, εκπλήξεις του χειμερινού “παζαριού”.

 

 

 

Για κάποιους, μπορεί, να διαφέρει η λίστα, κάποιοι άλλοι μπορεί και να συμφωνούν. Σίγουρα θα μπορούσαν να βρίσκονται κι άλλοι παίκτες εδώ. Ίσως και μέχρι το οριστικό τέλος της σεζόν, κάποιος άλλος να κάνει “παπάδες” και οι κύριοι παραπάνω να έχουν καθοδική πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αυτές οι 5 μεταγραφές βοήθησαν την ομάδα τους φέτος και δεν ήταν μία κίνηση πανικού, όπως αναφέραμε στην αρχή.