Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που αναφέρει ότι ο πρόεδρος της παγκόσμιος ομοσπονδίας (FIBA), Αμάν Νιάνγκ, παρέβλεψε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στις τάξεις εθνικών ομάδων του Μάλι.

Ο πρόεδρος της FIBA υπήρξε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Μάλι από το 1999 έως το 2011, περίοδο για την οποία το δημοσίευμα αναφέρει πως πιθανότατα «κουκούλωσε» περιστατικά σεξουαλικής βίας σε παίκτριες από το Μάλι. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται από φερόμενα ως θύματα πως αγνόησε όσα του είπαν και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα θέλοντας προφανώς να προστατέψει τους φερόμενους ως θύτες.

Η FIBA ανακοίνωσε πως η υπόθεση ήδη ερευνάται, ενώ ο Αμάν Νιάνγκ αποφάσισε να απομακρυνθεί από το πόστο του μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές. Μέχρι νεοτέρας ο πρώτος αντιπρόεδρος Σεΐκ Σαούντ Αλί Αλ-Θανί από το Κατάρ θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου.
«Η FIBA υπογραμμίζει το δικαίωμα του προέδρου στο τεκμήριο της αθωότητας και δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο, εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας. Έχει, επίσης, δεσμευθεί να διασφαλίσει πως οι αναφορές για τέτοιου είδους συμπεριφορές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η FIBA.