Ο Ροναλντίνιο και ο αδελφός του, Ρομπέρτο Ασίζ, παραμένουν υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο της Ασουνσιόν μετά από τη φυλάκισή τους για μερικές εβδομάδες καθώς κατηγορούνται από τις Αρχές της Παραγουάης για είσοδο στη χώρα με παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο Βραζιλιάνος θα πρέπει να περιμένει ακόμη δύο εβδομάδες για να μάθει αν θα απελευθερωθεί, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι ευνοϊκά για αυτόν. Συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας έχει προτείνει την απελευθέρωσή του με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλει πρόστιμο ύψους 90.000 δολαρίων για αποκατάσταση ζημιών στην κοινωνία. Επίσης ο «Ρόνι» καλείται μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία να παρουσιάζεται κάθε τρεις μήνες για έναν χρόνο στις βραζιλιάνικες Αρχές.

Σχετικά με τον αδελφό του, ο Εισαγγελέας ζήτησε να καταβληθεί πρόστιμο ύψους 110.000 δολαρίων, αλλά και την υποχρεωτική παρουσία του κάθε τρεις μήνες για δύο χρόνια ενώπιον του δικαστή της Βραζιλίας.

Ο δικαστής, Γκουστάβο Αμαρίγια, είναι αυτός που θα βγάλει την τελική απόφαση για τον Ροναλντίνιο και τον Ρομπέρτο Ασίζ και θα αποφανθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που έχει οριστεί για τις 24 Αυγούστου.