Η Ιταλία πανηγύρισε το 5ο εισιτήριο για το Champions League και προσβλέπει στο 6ο, όπως και η Γερμανία αν τη βοηθήσει ο…. Ολυμπιακός.

Οι θρίαμβοι των ιταλικών ομάδων σε Europa League και Europa Conference League επισφράγισαν το κοινό μυστικό, ότι η χώρα θα τερματίσει με μία από τις δύο καλύτερες φετινές συγκομιδές και θα γίνει η πρώτη που θα αξιοποιήσει την αλλαγή κανονισμών του Champions League.

Από τη φετινή σεζόν, οι χώρες που κατακτούν τις πρώτες δύο θέσεις στο ετήσιο UEFA ranking κερδίζουν επιπλέον εισιτήριο για το League Stage του Champions League. Η Ιταλία εξασφάλισε αυτό το πλασάρισμα και μπορεί να περηφανεύεται από τώρα για τις πέντε ομάδες που θα έχει στην αναμορφωμένη διοργάνωση της νέας σεζόν.

Το έτερο επιπλέον εισιτήριο από το EPS (European Performance Spots) μπορεί μαθηματικά να καταλήξει σε Γερμανία, Αγγλία ή Γαλλία, αλλά ρεαλιστικά μία χώρα μπορεί να κάνει από τώρα σχέδια για πέντε εκπροσώπους.

Η Γαλλία χρειάζεται δύο κατακτήσεις τροπαίων από Παρί και Μαρσέιγ και μεγάλο συνδυασμό αποτελεσμάτων των αντιπάλων της, με συνέπεια να τίθεται εκτός μάχης.

Η Αγγλία έχει μείνει με εκπρόσωπο μόνο την Άστον Βίλα από τους οκτώ που άρχισαν τη σεζόν κι αν ο Ολυμπιακός πάρει έστω μία ισοπαλία, τότε στέλνει το εξτρά εισιτήριο στη Γερμανία. Για να μην συμβεί αυτό, η Άστον Βίλα πρέπει να κερδίσει τους δύο ημιτελικούς (χωρίς διαδικασία πέναλτι), να κερδίσει τον τελικό (χωρίς διαδικασία πέναλτι) και οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν να αποκλειστούν στα ημιτελικά με μάξιμουμ απολογισμό μία νίκη ή δύο ισοπαλίες. Ταυτόχρονα, Παρί και Μαρσέιγ πρέπει να μην κερδίσουν έστω ένα παιχνίδι τους.

Όλα δείχνουν ότι κι η 5η ομάδα της Bundesliga θα αγωνιστεί στο επόμενο Champions League, όμως ίσως να προκύψουν εξτρά εισιτήρια.

Οι ανακατατάξεις που γίνονται στο τέλος κάθε σεζόν εξαιτίας της κατάκτησης των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και των εισιτηρίων που τη συνοδεύουν ενδέχεται να ευνοήσει περαιτέρω ιταλικές ή γερμανικές ομάδες.

Ο νικητής του Europa League κερδίζει εισιτήριο για τη League Stage του επόμενου Champions League. Λεβερκούζεν, Ρόμα και Αταλάντα διεκδικούν το τρόπαιο της διοργάνωσης, όμως ενδέχεται να μη χρειαστούν το εισιτήριο.

Οι πρωταθλητές Γερμανίας έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Ιταλούς. Ρόμα και Αταλάντα βρίσκονται στην 5η και στην 6η θέση της Serie A αντίστοιχα. Αν κάποια εξ αυτών κατακτήσει το Europa League και τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας, τότε θα αξιοποιήσει το εισιτήριο του κατόχου και αυτό του EPS θα καταλήξει στην ομάδα της 6ης θέσης!

Φυσικά, αν τερματίσουν ακόμα πιο χαμηλά και κατακτήσουν το Europa League, θα βγουν στο Champions League και το εισιτήριο του EPS θα καταλήξει στην ομάδα της 5ης θέση.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με τη Γερμανία, αλλά με την κατάκτηση του Champions League. Αν η Ντόρτμουντ επαναλάβει τον θρίαμβο του 1997 αλλά τερματίσει στην 5η θέση της Bundesliga (όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή) και με δεδομένο ότι η Γερμανία θα δικαιούται ένα εισιτήριο EPS, τότε εκτός από την Μπορούσια θα αγωνιστεί στο επόμενο Champions League κι η ομάδα της 6ης θέσης.