Οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στην UEFA, να φτιάξουν δικιά τους κλειστή λίγκα και να μοιράζονται τα κέρδη.

Eίναι τα σχέδια που αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες τα Football Leaks. Μπάγερν, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, μάλιστα, χρησιμοποίησαν εκβιαστικά αυτά τα σχέδιά τους για να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αλλάξει το σύστημα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης αυξάνοντας τις σίγουρες θέσεις στους ομίλους για τις ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα και αφήνοντας τους μικρούς να μονομαχούν για ελάχιστες θέσεις. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σχέδιο των μεγάλων «έπεσε» στο τραπέζι το 2015. Λίγους μήνες αργότερα, εκμεταλλευόμενοι και τα μπλεξίματα του τότε προέδρου, Μισέλ Πλατινί, οι ισχυροί ευρωπαϊκοί σύλλογοι πήγαν στην UEFA και ζήτησαν να επιβάλουν τους όρους τους. 

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος λίγες ώρες μετά την διαρροή των εγγράφων αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέδιο για ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.

Στην πραγματικότητα φαίνεται πως ο εκτελεστικός διευθυντής των Βαυαρών (και πρώην πρόεδρος της ECA, της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Συλλόγων) είναι αυτός που κινεί τα νήματα, κανονίζει τις συναντήσεις και ελέγχει όλα τα έγγραφα που ανταλλάσσουν οι μεγάλοι.  

Ο άνθρωπος που θέλει να επενδύσει σε αυτή την κλειστή Λίγκα είναι ο Τσάρλι Στιλίτανο, ιδιοκτήτης της εταιρείας Relevant Sport, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Champions Cup στις ΗΠΑ με την παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. 

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Marca», τον Δεκέμβριο του 2015 ο Στιλίτανο έστειλε εμπιστευτικό mail στον Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ, γενικό διευθυντή της Ρεάλ, παρουσιάζοντάς του το πλάνο για πρωτάθλημα 17 ομάδων από την Ισπανία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία συν άλλη μια ομάδα, που θα προέρχεται από την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Πορτογαλία ή την Τουρκία και θα συμμετέχει ως προσκεκλημένη. 

Ο νικητής αυτής της διοργάνωσης θα μπορεί να εισπράξει μέχρι 500 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, δηλαδή ποσό έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό που παίρνει ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Στιλίτανο παρουσιάσε το σχέδιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Άρσεναλ, στην Τσέλσι και στη Λίβερπουλ. Τον ίδιο μήνα οι τέσσερις μεγάλοι μιλούσαν με την UEFA πιέζοντας για την αλλαγή του συστήματος και την (υπέρ τους) αναδιανομή των πριμ. 

Καθώς η συνάντηση του Αμερικανού επιχειρηματία με τους εκπροσώπους των αγγλικών συλλόγων έγινε γνωστή από την εφημερίδα «SUN», ο Ρουμενίγκε έσπευσε τότε να καθησυχάσει τα 150 μέλη της ECA, σε συνεδρίαση στο Παρίσι, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το Τσάμπιονς Λιγκ. 

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι τέσσερις μεγάλοι είχαν ήδη προσεγγίσει τη Μίλαν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ και έτσι οι τέσσερις είχαν γίνει πια επτά. Τον Μάρτιο του 2016 έγινε μυστική συνάντηση των «Big Seven» σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη. Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι ήταν τότε εκτός πλάνου. 

Καθώς προχωρούσαν οι συζητήσεις, το σχέδιο αφορούσε πια πρωτάθλημα 24 ομάδων με τα παιχνίδια να διεξάγονται Σάββατο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση στα γήπεδα, αλλά και μεγαλύτερη τηλεθέαση. 

Η UEFA εξακολουθούσε να… αντιστέκεται στις πιέσεις των μεγάλων και ζητά να μάθει πόσοι είναι πια οι σύλλογοι που έχουν αποφασίσει να κάνουν… αντάρτικο. Ο Ρουμενίγκε, μαζί με τον Αντρέα Ανιέλι, απαντούν ότι το πλάνο που επεξεργάζονται δεν λειτουργεί υπό την σκέπη της ECA και τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για να κάνει τις αλλαγές που ζητούν. Αυτά συνέβησαν τον Μάιο του 2016. 

Toν Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, οι επτά μεγάλοι συναντήθηκαν στο «Καμπ Νου» και διαμόρφωσαν την τελική μορφή της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας: 16 ομάδες, μεταξύ των οποίων μόνο μία γαλλική, η Παρί Σεν Ζερμέν, και οκτώ που θα λαμβάνουν πρόσκληση. 

Και τότε η UEFA αποφάσισε να κάνει τις αλλαγές και να δημιουργήσει ένα πιο «κλειστό» Τσάμπιονς Λιγκ, όπως ήθελαν οι ισχυροί. Αρχές Αυγούστου του 2016, στο αεροδρόμιο της Γενέυης ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ως γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, μαζί με τον γραμματέα της ECA και τους εκπροσώπους της Μπάγερν, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα καταλήγουν σε συμφωνία. 

Ο Ρουμενίγκε τονίζει ότι όλα έγιναν για να παραμείνει ενωμένο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ η εταιρεία Relevant Sport επικοινωνεί με τους εμπλεκόμενους σημειώνοντας την δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη. 

Ωστόσο, τα Football Leaks αποκαλύπτουν ότι το σχέδιο για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα παραμένει… ζωντανό. Αυτό δείχνει email με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2018 με παραλήπτη τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. 

Πρόκειται για έγγραφο 13 σελίδων που αφορά πρωτάθλημα το οποίο θα αρχίσει από το 2021 και θα δεσμεύει τους συλλόγους για είκοσι χρόνια. Θα συμμετέχουν 16 ομάδες, χωρισμένες σε δύο κατηγορίες. Από τη μία θα είναι οι επτά μεγάλοι του 2016: Μπάγερν, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Άρσεναλ. Και άλλες πέντε ως καλεσμένες: Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρόμα, Ίντερ, Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ. 

Προβλέπεται, μάλιστα, και η σύσταση οργανισμού που θα ελέγχεται αποκλειστικά από τους ιδρυτές του με διαφορετικό ποσοστό έκαστος: Ρεάλ 18,77%, Μπαρτσελόνα 17,61, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 12,58 %, Μπάγερν 8,29%. Μπάγερν και Παρί Σεν Ζερμέν έχουν αρνηθεί επίσημα ότι έλαβαν σχετικό email ή ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να σχολιάσουν…