Ο παλαίμαχος αμυντικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, Τάκης Φύσσας, μίλησε για την προσπάθεια της Εθνικής, για τα παιχνίδια του Nations League, αλλά και για τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Δείτε τι δήλωσε στον Sport-FM:

Για το αν βλέπει διαφορές στην Εθνική σε σχέση με τα προκριματικά του Μουντιάλ: «Να δώσουμε όλοι στήριξη στην εθνική μας σε αυτή την προσπάθεια που κάνει για το Euro. Αυτό που βλέπω είναι ότι η Εθνική μας, μέσω μιας άλλης διαδικασίας, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την είσοδό της στο επόμενο Euro.. Έχει ανάγκη μετά το 2014 και τη Βραζιλία, να κερδίσει τη συμμετοχή της σε μια μεγάλη διοργάνωση. Να το χαρεί και ο κόσμος. Δεν μπορώ να δω από τώρα τις διαφορές. Βλέπω, όμως, ότι η ομάδα ξεκινάει με καλό κλίμα και συσπείρωση. Πρέπει να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια»

Για τους παίκτες της Εθνικής ομάδας: «Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που παίζαμε εμείς και μέχρι το 2014 που συμμετείχαμε σε όλα τα τουρνουά. Σίγουρα τα χαρακτηριστικά των παικτών αλλάζουν. Τώρα απαρτίζεται από παίκτες με εμπειρία που παίζουν σε πρωταθλήματα με υψηλή ποιότητα και αγαπούν την ομάδα. Το παιχνίδι το ξέρει καλά ο Σκίμπε και οι συνεργάτες του. Υπάρχουν παίκτες που κάνουν όμορφα πράγματα στο γήπεδο. Το σημαντικό είναι η ομάδα να είναι συμπαγής και να δείχνει μια προσωπικότητα. Να αποκτήσουν νοοτροπία νικητή και να ξέρει ο αντίπαλος ότι δεν θα περάσει εύκολα. Όταν αποκτήσει αυτή τη νοοτροπία θα μπορέσουμε να πάμε και πιο ψηλά». 

Για το πόσο επιθετικά παίζει η ομάδα: «Είδαμε το πρώτο 25λεπτο στο παιχνίδι με την Εσθονία ότι απέδωσε ωραίο ποδόσφαιρο. Παίξαμε επιθετικά. Το θέμα είναι να υπάρχει κοινή φιλοσοφία. Να υπάρχει ένα πλάνο, να ξέρουμε πότε θα αμυνθούμε και πότε θα επιτεθούμε. Ο προπονητής ξέρει καλά την ομάδα και αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο. Τα παιδιά θέλουν να προκριθούν. Η Εθνική οφείλει να βρίσκεται στο επόμενο Euro. Μόνο έτσι, αν το αντιμετωπίσουμε σαν μονόδρομο και με θέληση θα πετύχουμε. Το σημαντικότερο είναι η νοοτροπία». 

Για το UEFA Nations League: «Πρέπει να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά. Κανείς δεν μας λέει ότι μπορούμε να περάσουμε απευθείας. Αλλά πρέπει να το κυνηγήσουν, στόχος της UEFA αυτός ήταν. Να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα παιχνίδια. Να δει τα παιχνίδια ξεχωριστά και ο τελικός στόχος είναι η πρόκριση στο Euro. Είναι έμπειροι ποδοσφαιριστές. Ξέρουμε ότι οι πορείες μας τα τελευταία χρόνια δεν ήταν οι ανάλογες. Αλλά ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η παύση». 

Για το ποια πρέπει να είναι η νοοτροπία: «Αν πάει βήμα βήμα η Εθνική, κερδίσει τα παιχνίδια και χτίσει μια ομάδα που θα παίρνει βαθμούς και νίκες, θα τα καταφέρει ξανά. Είμαι πεπεισμένος. Έχω περάσει μεγάλο κομμάτι της ζωή μου στην Εθνική, όσοι είναι εκεί έχουν αυτή τη φιλοσοφία. Όποιος δεν την έχει θα είναι εκτός. Θα δούμε όμορφα πράγματα από αυτή την ομάδα». 

Για το πώς εξηγεί το φόβο στο παιχνίδι με την Εσθονία: «Παίζουν και οι άλλες ομάδες ποδόσφαιρο. Είναι η αρχή. Δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση να κρατήσει η ομάδα 90 λεπτά ρυθμό και να κερδίζουμε παντού εύκολα. Η Εθνική χρειάζεται τώρα, μέσα από τις νίκες, να κερδίσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Να μην ξεχνάμε ότι μόνο όταν υπάρχει η διάθεση προχωράμε. Να είναι μια γροθιά». 

Για το κλίμα μέσα στην Εθνική: «Η ομάδα είναι απτόητη και δεν την ενοχλεί κανένας. Μας έχει όλους δίπλα της. Είναι μια οικογένεια, όλοι όσοι είναι δίπλα στην ομάδα θα τη στηρίξουν. Δεν μπορούμε να δούμε θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Το σημαντικό είναι να συνδυάζει την ποιότητα με την ουσία».

Για τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι με την Ουγγαρία: «Δεν νομίζω ότι σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές αρέσει να παίζουν κεκλεισμένων. Μιλάμε γα παίκτες που έχουν παραστάσεις . Είναι ιδιαίτερες συνθήκες να παίζεις κεκλεισμένων. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει ν αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά».

Για τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού: «Αυτή τη στιγμή το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τα νέα παιδιά. Από την πλευρά μας σαν ομάδα το κάνουμε περισσότερο. Εκεί στοχεύουμε και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Αυτό δημιουργεί προοπτικές και για τις Εθνικές ομάδες και εντέλει να στελεχώσου την Ανδρών. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνο με το ταλέντο. Πρέπει να κάνουν θυσίες. Χρειάζεται πειθαρχία, θέληση και πάθος για να πετύχουν».