Η πολιτική μπαίνει στο ποδόσφαιρο για ακόμα μία φορά, με την Ρωσία να αντιδρά για τις εμφανίσεις που θα φορέσει η Ουκρανία στο Euro.

H Εθνική ομάδα της Ουκρανίας έκανε γνωστές τις εμφανίσεις της στη διοργάνωση, προκαλώντας την αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας.

Αφορμή; Το γεγονός ότι στις φανέλες για το Euro απεικονίζεται ένας χάρτης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, παράλληλα με εθνικιστικά συνθήματα.

Μάλιστα ο Αντρέι Παβέλκο, πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι παίκτες της Εθνικής ομάδας της χώρας του θα φορούν «ειδικά ρούχα», προχωρώντας σε αναπαραγωγή της νέας φανέλας με την ουκρανική σημαία.

Η γαλλική «L Equipe» αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι εκτός από την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία, ο χάρτης στη νέα φανέλα της Ουκρανίας περιλαμβάνει και τις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο Ρώσων αυτονομιστών.

Επιπλέον η γνωστή εφημερίδα αναφέρει ότι περιλαμβάνονται και συνθήματα, όπως, «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους Ήρωες», εμπνευσμένα από ένα Ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι που είχαν χρησιμοποιήσει διαδηλωτές κατά του διορισμένου από το Κρεμλίνο ηγέτη, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης το 2014, η οποία είχε θεωρηθεί παράνομη από τη Μόσχα και προκάλεσε την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανιας.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλα αυτά προκάλεσαν μία πολιτική διαμάχη σε ποδοσφαιρικά χωράφια.

Η δυσαρέσκεια των Ρώσων ήταν έντονη και έκδηλη, με την κριτική της Μόσχας να τονίζει ότι αυτά τα συνθήματα δείχνουν τη σχέση με εθνικιστικές ομάδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί.

Δήλωση για το θέμα έκανε και η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαράχοβα, τονίζοντας μεταξύ άλλων.

«Κατά την διάρκεια του πολέμου, αυτή η ναζιστική πολεμική κραυγή χρησιμοποιήθηκε από τακτικές και παράτυπες εθνικιστικές ένοπλες μονάδες της Ουκρανίας».

Το Euro ξεκινά στις 11 Ιουνίου με την αναμέτρηση Ιταλία – Τουρκία (20:00) στη Ρώμη και ευχή όλων είναι να ασχολούμαστε μόνο με τις ποδοσφαιρικές μάχες των χωρών που συμμετέχουν στα τελικά της διοργάνωσης.