Ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει καλά καλά την τεχνολογία του VAR στις ζωές μας την τελευταία διετία, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ετοιμάζει νέα καινοτομία στο κομμάτι της διαιτησίας με τη χρήση υπολογιστή, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες της FIFA αποκάλυψαν πως τεστάρεται ήδη νέο σύστημα για τις υποδείξεις του οφσάιντ, οι οποίες δεν θα είναι πια δουλειά του κάθε επόπτη, αλλά ειδικού «ρομπότ» που θα ελέγχει αυτόματα αν υπάρχει παράβαση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρόμοια λειτουργία με το goal-line technology, που θα ειδοποιεί τον VAR για το αν υπάρχει οφσάιντ ή όχι, κατευθείαν στο δωμάτιο ελέγχου. Μάλιστα, θα υποδεικνύεται μέχρι και το μέγεθος του ποδιού ή του σημείου του σώματος του επιτιθέμενου που είναι εκτεθειμένος.

«Η αρχή είναι ότι το σύστημα θα δημιουργεί αυτόματα τις γραμμές του οφσάιντ και θα παράγει συναγερμό στον διαιτητή για το αν υπάρχει παράβαση. Αυτό εξοικονομεί χρόνο, συνεπώς ο έλεγχος του VAR θα είναι πολύ πιο γρήγορος όταν υπάρχει οφσάιντ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός διευθυντής τεχνολογίας της FIFA, Γιόχαν Χόλτσμιλερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πειραματικός μηχανισμός είχε δοκιμαστεί και στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που επίσης διεξάχθηκε στο Κατάρ.