Ένα από τα κορυφαία Μουντιάλ που έχουμε παρακολουθήσει τελείωσε και μας προσέφερε πολλές υπέροχες στιγμές, γεμάτες θέαμα, ανατροπές και χορταστικό ποδόσφαιρο.

Οι πρωταγωνιστές είναι πάρα πολλοί και η επιλογή της κορυφαίας ενδεκάδας που αγωνίστηκε στα γήπεδα της Ρωσίας είναι δύσκολη, καθώς κάποιος αναγκαστικά θα αδικηθεί.

Το Sportsroom.gr τα έβαλε κάτω και παρουσιάζει τους 11 που διέπρεψαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε σχηματισμό 3-4-3

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία)

Μπορεί ο 49χρονος τεχνικός να είχε στα χέρια του ένα πανίσχυρο σύνολο, πεινασμένο για επιτυχίες, ωστόσο η δουλειά του μόνο εύκολη δεν ήταν. Οι “τρικολόρ” έπρεπε να διαχειριστούν σωστά τη χαμένη κούπα στο σπίτι τους από την Πορτογαλία το 2016 για το Euro και να είναι στην επιθυμητή κατάσταση ψυχολογικά στο Μουντιάλ. Επίσης, ο Ντεσάμπ είδε την ομάδα του να μην πείθει στην αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο το άριστο στήσιμο του στα νοκ άουτ και η καταπληκτική προσέγγιση του στον κάθε αγώνα ξεχωριστά στο κομμάτι της τακτικής, τον κατατάσσουν ως τον κορυφαίο προπονητή της διοργάνωσης. Η κυνικότητα και η μεγάλη αποτελεσματικότητα της Γαλλίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της κούπας και οφείλονται σε μεγάλο μέρος σε εκείνον.

Τερματοφύλακας: Τιμπό Κορτουά (Βέλγιο)

Η σεζόν δεν κύλησε για εκείνον όπως θα ήθελε με τη φανέλα της Τσέλσι, καθώς πέρασε μία μεγάλη περίοδο ντεφορμαρίσματος, ενώ είδε και την ομάδα του να είναι εκτός στόχων. Αγωνιζόμενος όμως με τους “Κόκκινους Διαβόλους” έκανε… restart και ήταν ο κορυφαίος πορτιέρε του Μουντιάλ, στο οποίο πρωταγωνίστησαν πάρα πολλοί τερματοφύλακες (Σούμπασιτς, Γιορίς, Πίκφορντ κ.α). Ήταν πρώτος σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, βγάζοντας μάτια με τις φοβερές αποκρούσεις του. Κράτησε 3 φορές ανέπαφη την εστία του, είχε συνολικά 25 επεμβάσεις, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία με τις εμφανίσεις του και κέρδισε τα γάντια του τερματοφύλακα στην κορυφαία ενδεκάδα.

Άμυνα

Ντιέγκο Γοδίν (Ουρουγουάη)

Εκ των μεγάλων διακριθέντων της “Σελέστε” μέχρι την πορεία της στους 8 του Μουντιάλ, όντας ο “βράχος” στα μετόπισθεν. Με τα γνωστά χαρακτηριστικά του, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο, διέπρεψε και στη Ρωσία. Πάθος, δύναμη και ποιότητα, όλα συγκεντρωμένα στο πρόσωπο του 32χρονου. Μέτρησε κατά μέσο όρο 2 επιτυχημένα τάκλιν ανά παιχνίδι, 3 κερδισμένα φάουλ και 4,4 καθοριστικές επεμβάσεις, διαπρέποντας με τη φανέλα της χώρας του.

Ραφαέλ Βαράν (Γαλλία)

Πιο ώριμος και μεστός από ποτέ παρουσιάστηκε στα γήπεδα της Ρωσίας με τους “Τρικολόρ” ο αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης. H σταθερότητα του ξεχώρισε σε όλα τα παιχνίδια της Γαλλίας μέχρι την κατάκτηση της κούπας, δεσπόζοντας στα μετόπισθεν. Αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο μαζί με τον Σαμουέλ Ουμτιτί, έχοντας εκπληκτική χημεία μαζί του. O Βαράν είχε μέσο όρο 6,3 (!) καθοριστικές επεμβάσεις ανά παιχνίδι, ενώ ήταν σχεδόν αλάνθαστος εκτοξεύοντας την απόδοσή του τη στιγμή που έπρεπε. Φυσικά έπαιξε καταλυτικό ρόλο και επιθετικά, σκοράροντας από στημένη φάση με κεφαλιά ενάντια στην Ουρουγουάη, ξεκλειδώνοντας την άμυνα της.

Σαμουέλ Ουμτιτί (Γαλλία)

Μπορεί στην αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου να μην εντυπωσίασε και να υπέπεσε σε αρκετές γκάφες, ωστόσο ανέβασε τις επιδόσεις του κατακόρυφα όσο περνούσαν οι μέρες και τα ματς γίνονταν πιο κρίσιμα με αποκορύφωμα τον ημιτελικό και τον τελικό. Μέτρησε μέσο όρο 0,7 επιτυχημένα τάκλιν ανά παιχνίδι, 5,7 καθοριστικές επεμβάσεις και φυσικά το γκολ πρόκρισης στον τελικό, ενάντια στο Βέλγιο.

Μεσαία γραμμή

Ενγκολό Καντέ (Γαλλία)

Το “μηχανάκι” των παγκόσμιων πρωταθλητών στη μεσαία γραμμή, ο οποίος “κατάπινε” τα χιλιόμετρα και βρισκόταν παντού στο γήπεδο για να προσφέρει τα ανασταλτικά του προσόντα. Ο αφανής ήρωας της Γαλλίας, ένας αθόρυβος MVP, ακούει στο όνομα Καντέ. Είχε μέσο όρο 2,1 επιτυχημένα τάκλιν ανά αγώνα, 2,9 κoψίματα, 1,4 καθοριστικές επεμβάσεις, ενώ πάσαρε με ακρίβεια 88,4%. Έκανε σπουδαία ματς, φροντίζοντας η ομάδα να του είναι ασφαλής και να μη δέχεται γκολ, όσο περνούσε από το χέρι του.

Ιβάν Ράκιτιτς (Κροατία)

Πέρα από τον Μόντριτς που έκανε… παπάδες με τη φανέλα της “Χρβάτσκα” και ο άσος της Μπαρτσελόνα ήταν υπέροχος, τόσο στο δημιουργικό κομμάτι, όπου μοίραζε υπέροχα το παιχνίδι με τις καταπληκτικές μπαλιές του, όσο και στο ανασταλτικό, κάνοντας ταυτόχρονα πολλές δουλειάς στο χορτάρι. Παράλληλα, ήταν ο πιο ψύχραιμος παίκτης της Κροατίας στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, καθώς πάντα ευστοχούσε στο τελευταίο πέναλτι και ήταν καθοριστικός σε όλες τις προκρίσεις. Μέτρησε 1,7 επιτυχημένα τάκλιν μέσο όρο ανά παιχνίδι, 1,4 πάσες κλειδιά, 2,1 σουτ, 3 κερδισμένα φάουλ, πάσαρε με ακρίβεια 83,8% και πέτυχε και 1 γκολ.

Λούκα Μόντριτς (Κροατία)

Ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ δεν γινόταν να μην έχει θέση στην καλύτερη ενδεκάδα. Ένας μαέστρος που όμοιος του δεν υπήρχε κανείς στη Ρωσία, έκοβε και έραβε στο χορτάρι. Ο εγκέφαλος της Κροατίας δημιουργικά και ο μεγάλος της ηγέτης, οδήγησε τη χώρα του μέχρι τον τελικό. Έφτιαχνε ιδανικά το παιχνίδι, ήταν ακούραστος, ενώ αγνοούσε τη λέξη λάθος. Μέτρησε 1,6 επιτυχημένα τάκλιν μέσο όρο ανά παιχνίδι, 2,6 πάσες κλειδιά, 2,1 επιτυχημένες ντρίπλες, 1,7 κερδισμένα φάουλ, πάσαρε με 87% ακρίβεια, πέτυχε συνολικά 2 γκολ και έδωσε 1 ασίστ.

Κίραν Τρίπιερ (Αγγλία)

Από τις μεγάλες αποκαλύψεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Άγγλος ήταν ικανότατος, δείχνοντας ότι μπορεί να καλύψει με μεγάλη άνεση και επιτυχία τη θέση του φουλ μπακ. Δυνατός και σταθερός αμυντικά, ενώ έλαμψε και στο επιθετικό κομμάτι, με τις πάσες του και τη διορατικότητα στο παιχνίδι. Μέτρησε 2,5 επιτυχημένα τάκλιν μέσο όρο ανά ματς, 1,8 καθοριστικές επεμβάσεις, 1,5 κοψίματα, 4 (!) πάσες κλειδιά, ενώ σε όλο το τουρνουά πέτυχε 1 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ.

Επίθεση

Εντέν Αζάρ (Βέλγιο)

Εκπληκτικά σόλο, θανατηφόρα τελειώματα, τρομερές μπαλιές και άριστο διάβασμα των αντίπαλων αμυντικών είναι τα χαρακτηριστικά που διέκριναν τον άσο των “Κόκκινων Διαβόλων” στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Από τους μεγάλους ηγέτες του Βελγίου και καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της ομάδας του, η οποία τερμάτισε 3η. Πέτυχε 3 γκολ, ενώ έδωσε και 2 ασίστ, με τις ενέργειες του και τον τρόπο που ταλαιπωρούσε την αντίπαλη άμυνα να τραβάνε τα βλέμματα. Είχε 6,7 επιτυχημένες ντρίπλες ανά παιχνίδι, 2,5 πάσες κλειδιά, 4,5 κερδισμένα φάουλ και 81,7% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις.

Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο)

Ο θηριώδης σέντερ φορ διακρίθηκε από τους επιθετικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όχι μόνο λόγω της εκτελεστικής του δεινότητας, όπου και κατάφερε να μετρήσει συνολικά 5 τέρματα, αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής που είχε στο παιχνίδι του Βελγίου. Είδαμε έναν Λουκάκου διαφορετικό, όπου γύρναγε πίσω και βοηθούσε στο δημιουργικό κομμάτι, κουβαλώντας την μπάλα και μοιράζοντας σωστά, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, φτιάχνοντας αρκετές φάσεις αλλά και γκολ για τους “Κόκκινους Διαβόλους”.

Κίλιαν Εμπαπέ (Γαλλία)

Η… αστραπή του φετινού Μουντιάλ φέρει το όνομα του 19χρονου Γάλλου. Ο Εμπαπέ απέδειξε στον κόσμο ότι είναι ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης, δηλώνοντας “παρών” σε κομβικές στιγμές για την ομάδα του. Ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του, πραγματοποιώντας απίστευτες ενέργειες, έχοντας πάντα ως μεγάλο όπλο την ταχύτητα και την ντρίμπλα του. Πέτυχε συνολικά 4 τέρματα, ενώ είχε 4,6 επιτυχημένες ντρίπλες ανά παιχνίδι, 2 κερδισμένα φάουλ και 1,3 πάσες κλειδιά.

Η σύνθεση: