Η FIFA εξετάζει το νέο format, για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2026, με τους 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, που θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες, ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό και στο τραπέζι έχει τεθεί το ζήτημα του συστήματος διεξαγωγής, το οποίο δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα.

Το ζήτημα είναι το πώς θα χωριστούν αυτές οι 48 εθνικές ομάδες στην τελική φάση της διοργάνωσης και σύμφωνα με τον Guardian, το “σενάριο” σχηματισμού 12 ομίλων των τεσσάρων ομάδων φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε σχέση με τις αρχικές βλέψεις για 16 ομίλους των τριών ομάδων.

Παρότι υπήρξαν συζητήσεις και σκέψεις το δημοσίευμα αναφέρει ότι η στάση της FIFA εξακολουθεί να παραμένει σταθερή για 16 ομίλους, αν και στην Ντόχα η φόρμουλα με λιγότερα γκρουπ αρχίζει να βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Στη νοκ άουτ φάση θα προκρίνονταν οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε όμιλο, στις οποίες θα προστεθούν οι οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες για να φτάσουν στις 32, που θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη στη φάση των “32”.

Έτσι, θα γίνονταν 104 αγώνες και το Μουντιάλ θα έπρεπε να διαρκέσει λίγες ημέρες παραπάνω, επιλογή που κάθε άλλο παρά ανεπιθύμητη θα ήταν για τους χορηγούς και κατά συνέπεια για τη FIFA.

Αντίθετα, οι όμιλοι των τεσσάρων, όπως φάνηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, είναι πολύ ανταγωνιστικοί, καθώς σε κάποιους απ’ αυτούς οι δύο πρώτες θέσεις κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική.