Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης της UEFA για τις επιπτώσεις της πανδημίας, που θα κοστίσει στους συλλόγους 8,7 δισ. ευρώ.

Τεράστια ζημιά άφησε και συνεχίζει να αφήνει η πανδημία. Σύμφωνα με έκθεση της UEFA, ο κορωνοϊός και όσα δεινά έφερε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα κοστίσουν στους ευρωπαϊκούς συλλόγους 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η UEFA κάνει λόγο για μια «βάναυση διακοπή μετά από είκοσι χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης» περιγράφοντας το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ως έναν τομέα που έχει σταματήσει να έχει έσοδα. Όπως αναφέρεται, ο COVID-19 στερεί στις ομάδες «τουλάχιστον το 10% του αναμενόμενου εισοδήματος για το 2019-20 και το 2020-21».

Κατά την διάρκεια αυτών των δύο αγωνιστικών περιόδων, ο ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολογεί το σωρευτικό έλλειμμα -στα 55 πρωταθλήματά του- στα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους 711 πιο σημαντικούς συλλόγους και 1,5 δισεκατομμύρια για τους υπόλοιπους.

Περιλαμβάνοντας όλα τα οικονομικά δεδομένα και τους ισολογισμούς, που έχουν ήδη δημοσιευτεί, καθώς και τις επαναδιαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και και μια σειρά παραμέτρων, αυτή η έκθεση των 112 σελίδων, είναι μακράν η πιο ακριβής σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19 για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.