Δείτε τη συνολική λίστα των νικητών της Χρυσής Μπάλας, μετά την κατάκτηση της φετινής από τον Λιονέλ Μέσι, που έφτασε τις επτά.

Από το μακρινό 1956 έχουν αλλάξει πολλά. Το νεοσύστατο τότε Ballon d’Or παρουσιαζόταν στην ποδοσφαιρική σκηνή ως η ύψιστη ατομική διάκριση για κάθε Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή, με δεκάδες κορυφαία ονόματα να έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση του βραβείου τα τελευταία 65 χρόνια. Με το φορμάτ μάλιστα να αλλάζει το 1995 και να επιτρέπει σε όλους τους παίκτες από κάθε ήπειρο να ονειρεύονται την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας, ο θεσμός γιγαντώθηκε και σύντομα εξελίχθηκε σε ένα μια από τις διασημότερες ποδοσφαιρικές εθιμοτυπίες που καθηλώνει ετησίως τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Ύστερα από μάχη μέχρι τελευταίας… ψήφου, ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και να διατηρήσει τα σκήπτρα, παραμένοντας ο τελευταίος που κατακτά το βαρύτιμο βραβείο. Κάπως έτσι, η κληρονομιά του Αργεντινού «μάγου» μεγάλωσε ακόμα περισσότερο (7 Χρυσές Μπάλες στο παλμαρέ του) και αποτελεί πλέον τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά του Ballon d’Or που έχει απονεμηθεί σε συνολικά 25 διαφορετικούς νικητές!

Μερικά ενδιαφέροντα… facts για τη Χρυσή Μπάλα

Ο Γουεά είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το βραβείο
Ο Λιονέλ Μέσι μετρά τις περισσότερες κατακτήσεις (7)
Μοναδική χρονιά που το βραβείο δεν απονεμήθηκε ήταν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού
Η Ρεάλ μετρά τους περισσότερους διαφορετικούς νικητές της Χρυσής Μπάλας (7), ενώ η Μπαρτσελόνα τις περισσότερες κατακτήσεις (12)
Ο Στάνλεϊ Μάθιους κατέκτησε το βραβείο σε ηλικία 41 ετών, όντας ο γηραιότερος που το καταφέρνει (1956)
Αντίστοιχα ο νεότερος ήταν ο Ρονάλντο σε ηλικία 20 ετών (1996)

Δείτε το πανόραμα με τους νικητές

Ballon Dor