Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι διαχρονικές σχέσεις αγάπης/μίσους που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε διάφορους εμπλεκόμενους με τα εγχώρια του αθλήματος. Το Sportsroom.gr ρίχνει… λάδι στη φωτιά και ανασύρει κάποιες «πικάντικες» απ’ αυτές με πρωταγωνιστές τους… συνήθεις ύποπτους, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και όχι μόνο.

ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ-ΟΠΑΔΟΙ ΑΕΚ/ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: Ήρθες για να φύγεις πάλι…

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι όποιος προκαλεί διχασμό είναι πετυχημένος, σίγουρα γνωρίζουν καλά τι εστί Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος έχει λατρευτεί μα και μισηθεί όσο κανένας άλλος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εξάλλου, ο Σερβοέλληνας τεχνικός των 13 τίτλων προκάλεσε «εμφύλιο» στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού (με τις επιστροφές και τις αποχωρήσεις του), αποτελώντας παράλληλα αντικείμενο ανάλυσης από όλα τα εγχώρια Μ.Μ.Ε.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο Μπάγεβιτς απολαμβάνει κατά γενική ομολογία τη μεγαλύτερη αποδοχή από τον φίλαθλο κοινό. Στο πρόσωπό του η πλειοψηφία των οπαδών βλέπει τον ιδανικό άνθρωπο για να χτίσει και να νοικοκυρέψει μια ομάδα.

Σκεφτείτε απλά ότι πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού έφτασαν κάποτε (πριν κακακτήσει το νταμπλ το 2010 και πάρει μια παράταση στη συνείδηση του κόσμου, που έβλεπε τον Ολυμπιακό να… καταπίνει τον έναν τίτλο μετά τον άλλο) να ζητούν την έλευσή του στο «τριφύλλι»! Ποιου; Αυτού που επί πολλά χρόνια θεωρούσαν ως μέγιστο εχθρό τους!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΦΗ: Έκτακτο… παράρτημα

Το κατεξοχήν ζευγάρι που προκαλεί κακοπιστία όποτε οι δυο αυτές ομάδες βρίσκονταν αντιμέτωπες μεταξύ τους. Αναμενόμενο. Εξάλλου, το backround της σχέσης τους, προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι πίσω από την ιδιοκτησία του ΟΦΗ υπήρχε επί πολλά χρόνια ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο οποίος από το 1981 συνέβαλλε καθοριστικά στην επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του προέδρου Νίκου Δουλουφάκη, με κύριο εκφραστή στήριξης τον εκλιπόντα Θεόδωρο Βαρδινογιάννη.

Ο τελευταίος δε υπήρξε συν τοις άλλοις θεμελιωτής του προπονητικού κέντρου του ΟΦΗ (φέρει το όνομά του), ενώ συχνά κατέβαινε στο Ηράκλειο για να παρακολουθήσει τα ματς και μάλιστα από την εξέδρα των φανατικών!

Εν κατακλείδι, η σχέση Παναθηναϊκού-ΟΦΗ για πολλούς αποτελεί κάτι σαν ποδοσφαιρικό… συνασπισμό, που δεν περιορίζεται στον δανεισμό παικτών εκατέρωθεν. Άλλωστε, ο κρητικός σύλλογος ήταν επίσης η πρώτη ΠΑΕ που χαρακτηρίστηκε επίσημα από τον ελληνικό Τύπο ως «θυγατρική».

Έστω κι έτσι, πάντως, η αγορά του ΟΦΗ από την οικογένεια Βαρδινογιάννη πιο λογικό είναι να εκληφθεί ως μια κίνηση «καλής θέλησης» προς την Κρήτη λόγω καταγωγής, παρά σαν προσπάθεια απόκτησης ενός «δορυφόρου» με πονηρές διασυνδέσεις.

ΛΑΡΙΣΑ/ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΟΠΑΔΟΙ: ΑΕΛ και ΠΑΣ-ης Ελλάδος!

Όταν αναφέρεται κάποιος σε δεσμούς αιώνιας πίστης και αφοσίωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε αυτομάτως δύο ομάδες -και μάλιστα επαρχιακές- διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο προβολής, αφού αποδεδειγμένα έχουν το πιο πιστό και φανατικό κοινό, που τις ακολουθεί παντού και πάντοτε με τρόπο εντυπωσιακό: η ΑΕΛ και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Οι Λαρισαίοι, λοιπόν, έχουν γράψει τεράστια ιστορία στο γήπεδο Αλκαζάρ (σ.σ. σημαίνει «κάστρο» στα αραβικά, με ρεκόρ προσέλευσης τους 18.500 θεατές, που στις 27/12/1987 παρακολούθησαν το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό), με αποκορύφωμα το 1988. Εκείνη τη χρονιά, ολόκληρη η πόλη κατέβηκε στους δρόμους και απέκλεισε για πέντε μέρες την εθνική οδό, απαιτώντας την επιστροφή των βαθμών που είχαν αφαιρεθεί εξαιτίας του ντοπαρίσματος του Τσίγκοφ, πράγμα που τελικά έγινε!

Από την άλλη, οι έτεροι… αμετανόητοι εραστές, οι Γιαννιώτες καμαρώνουν κι αυτοί έμπρακτα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», που μεγαλούργησε στη δεκαετία του ’70.

Θυμηθείτε, εξάλλου, πως το 2000, στο μπαράζ ανόδου εναντίον του Αιγάλεω στη Νέα Φιλαδέλφεια, 8.000 (!) οπαδοί του ΠΑΣ πανηγύρισαν την επιστροφή της ομάδας στην Α’ Εθνική μετά από δέκα χρόνια, την ώρα που η έδρα του συλλόγου, το γήπεδο «Ζωσιμάδες», έχει ρεκόρ προσέλευσης 14.557 θεατές από την περίοδο 1974-75 κόντρα στον Ολυμπιακό.

Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ρεκόρ στο γήπεδο της Ριζούπολης έχει κι αυτό… γιαννιώτικο άρωμα, αφού 21.231 φίλαθλοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΣ Γιάννινα το 1967.

Και κάτι ακόμη: ο σύνδεσμος «Blue Vayeros» κατάφερε μέσα σε δύο μέρες να συγκεντρώσει 150.000 ευρώ σε τηλεμαραθώνιο που έγινε στα τοπικά κανάλια!

ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Un, dos, tres, «Αλέ», «Αλέ», «Αλέ»

α) Ποτέ δεν έκρυψε τα φιλο-Ολυμπιακά του αισθήματα, β) Έχει διατελέσει τρεις φορές προπονητής των «ερυθρολεύκων» (2ος στη σχετική λίστα μαζί με τον Γιαν Κόψιβα) και γ) Πιστεύει ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι οι καλύτεροι στον κόσμο!

Για το Νίκο Αλέφαντο, που κατέχει το ιδιότυπο ρεκόρ να έχει εργαστεί, από το 1981 μέχρι σήμερα, σε περισσότερες από 20 (!) ομάδες χωρίς να κλείσει χρόνο σε καμία, οι λέξεις «ποδόσφαιρο» και «Ολυμπιακός» είναι δυο έννοιες συνώνυμες, για να μην πούμε ταυτόσημες.

Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός ότι πριν από 13 (και κάτι) χρόνια, δέχθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών, επτά μόλις αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Πέραν αυτού, το πάθος του όταν μιλάει για το Θρύλο είναι τέτοιο, που έχει αναγάγει σε… συλλεκτικό υλικό υλικό τις κατά καιρούς συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, ενώ τεράστια είναι επίσης η εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο του Σωκράτη Κόκκαλη, τον οποίο μονίμως προσφωνεί ο «Πρόεδρος».