Η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, θα είναι μερικές από τις οικοδέσποινες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 και κατά συνέπεια οι εθνικές τους ομάδες, εξασφάλισαν την απευθείας πρόκριση, που δίδεται στις κύριες διοργανώτριες χώρες, το Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (5/10) η FIFA.
Η κορυφαία διοργάνωση, που θα διεξαχθεί για δεύτερη φορά στην Ιστορία με 48 ομάδες «αναζητά» πλέον 42, προκειμένου να συμπληρωθεί το «παζλ» της τελικής φάσης.

Η FIFA είχε ανακοινώσει την απευθείας πρόκριση μόνο για το Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά σήμερα προστέθηκαν στις «ευνοούμενες» και οι τρεις εθνικές ομάδες από την Λατινική Αμερική.
Με την αύξηση από 32 σε 48 συμμετέχουσες, αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που διοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό, οι «τρεις από τις έξι θέσεις» που έχουν κατανεμηθεί στη ζώνη της Νότιας Αμερικής έχουν ήδη καταληφθεί. Έτσι, θα προστεθεί ένα τελικό «εισιτήριο» που θα «σφραγισθεί» μέσω ενός διηπειρωτικού πλέι οφ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της FIFA.
Τρις παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Αργεντινή έχει συμμετάσχει σε κάθε τελική φάση από το 1974, ενώ η Ουρουγουάη είναι σε κάθε έκδοση από το 2010. Η Παραγουάη, από την άλλη πλευρά, έχασε τα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και η τελευταία της συμμετοχή χρονολογείται από το 2010.
Οι τρεις χώρες, που ήταν αρχικά υποψήφιες μαζί με την Χιλή για να διοργανώσουν το τουρνουά, τελικά «υποχώρησαν» με… αντάλλαγμα την φιλοξενία των πρώτων τριών αγώνων και τους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θεσμοθετήθηκε στο Μοντεβιδέο το 1930.