Δύο κορυφαία ονόματα στην προπονητική, οι Πεπ Γκουαρντιόλα και Κάρλος Αντσελότι εμπλέκονται στη λίστα των «Pandora Papers».

Δύο κορυφαία ονόματα των πάγκων εμπλέκονται σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου στη λίστα των «Pandora Papers».

Βάσει των ρεπορτάζ, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Κάρλο Αντσελότι και Πεπ Γκουαρντιόλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais» και το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο «La Sexta», ο Ιταλός τεχνικός φέρεται να κατηγορείται ότι δεν κατέβαλε «λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ φόρους το 2014». Ερευνάται για τους φόρους του, από το 2013 και ως το 2015, την πρώτη περίοδό του στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου χρησιμοποιούσε μια εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του, κάτι που είναι ήδη γνωστό και το οποίο διερευνά το Υπουργείο Οικονομικών.

Από την άλλη, ο Γκουαρντιόλα, σύμφωνα με τα ίδια μέσα ενημέρωσης, διατηρούσε τρέχοντα λογαριασμό στην Ανδόρα από το 2003 μέχρι το 2012. Ακολούθως εκμεταλλεύτηκε τη φορολογική αμνηστία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Ραχόι για να κανονίσει τη δημοσιονομική κατάστασή του. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Γκουαρντιόλα δεν είχε δηλώσει αυτόν τον τρεχούμενο λογαριασμό στην ισπανική εφορία.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε άνθρωπος από το περιβάλλον του τεχνικού της Μάντσεστερ Σίτι που ανέφερε ότι ο λογαριασμός, ο οποίος ανήκει στην Banca Privada d’Andorra, περιέχει τον μισθό από την περίοδο του στην Αλ Αχλί, όπου αγωνιζόταν ως παίκτης μεταξύ 2003 και 2005 και υπογράμμιζε ότι όταν εκμεταλλεύτηκε τη φορολογική αμνηστία, τακτοποίησε περίπου 500.000 ευρώ, πληρώνοντας τη φορολογική εισφορά 10 τοις εκατό που είχε οριστεί σχετικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Γκουαρντιόλα φάνηκε επίσης να διευθύνει επιχείρηση στον Παναμά (Repox Investments), μεταξύ 2007 και 2012 που ήταν τα χρόνια που εργαζόταν στην Μπαρτσελόνα, πρώτα ως προπονητής της Β΄ ομάδας και στη συνέχεια της πρώτης ομάδας.

Ποιοι είναι οι άλλοι αθλητές που εμπλέκονται

Ταυτόχρονα καναδικά ΜΜΕ που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα, ανέφεραν ότι στα «Pandora Papers «εμπλέκονται» ο 50χρονος πρώην πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, Ζακ Βιλνέβ, ο 49χρονος τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, Έλβις Στόικο, αλλά και ο 48χρονος πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ της Ινδίας, Σατσίν Τεντουλκάρ.