Πολλοί λένε πως οι ομάδες δεν εμπιστεύονται πλέον νεαρούς παίκτες και αρκούνται μόνο σε έμπειρους που μπορούν να αποδώσουν κατευθείαν και δεν χρειάζεται να περάσει χρόνος για την εξέλιξη τους. Στην Premier League, αυτό φαίνεται πως… αλλάζει.

Όλο και περισσότεροι σύλλογοι στηρίζονται στις ακαδημίες τους αλλά και σε μεταγραφές νεαρών ποδοσφαιριστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Big-6. Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι χρησιμοποιούν αρκετούς παίκτες από τις ακαδημίες τους.

Πρώτη αυτή τη στιγμή σε μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 24,8! Ακολουθεί η Τσέλσι του Φράνκι Λάμπαρντ με 25,3 και η Άρσεναλ με 25,7. Ίσως να ευθύνεται και πως και τα τρία ιστορικά κλαμπ έχουν νέους προπονητές.

Κάποιοι θα πουν ότι φταίει ότι δεν βρίσκονται στην καλύτερη καμπή της ιστορίας τους και τα προβλήματα δίνουν και παίρνουν. Τι γίνεται όμως στους “Μπλε”. Ξεκίνησαν την χρονιά με απαγόρευση μεταγραφών. Αναγκάστηκαν να στηριχθούν στους δανεικούς και στους μικρούς. Αλλά και όταν αφαιρέθηκε το ban τον Ιανουάριο, δεν έγινε ενίσχυση του ρόστερ. Ο Λάμπαρντ παρακάλαγε, ουσιαστικά, για έναν επιθετικό. Όμως μόνο αυτό. Κάποιοι θα πουν ότι έγινε για να εξοικονομηθούν χρήματα. Ε και; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η συμμετοχή των τριών συλλόγων στο Europa League βοήθησε σ’ αυτό το εγχείρημα αρκετά. Έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πολλά ταλέντα, μιας και παίζουν μ’ αντιπάλους υποδεέστερων πρωταθλημάτων. Τα δύο κύπελλα που υπάρχουν, FA και Carabao Cup, λίγο πολύ, αναγκάζουν τους Big-6 να τους χρησιμοποιούν. Αλλά και πάλι. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και πιο νεαρούς ποδοσφαιριστές, να κάνουν το ντεμπούτο τους.

Η λίγκα ανακοίνωσε πως ο πρώτος μήνας της φετινής σεζόν ήταν πρώτος σε μικρότερο μέσο όρο ηλικίας μεταξύ όλων των ομάδων. Εάν αυτό δεν αποδεικνύει κάτι, τότε δεν υπάρχει άλλη απόδειξη. Οι μάνατζερ της Premier εμπιστεύονται τους φέρελπις παίκτες και προτιμούν να αποκτήσουν τέτοιους, παρά να πάρουν εξελιγμένους αθλητές. Είναι και ένας τρόπος να παίξουν ένα «στοίχημα» και να αποδείξουν την αξία τους και ως μάνατζερ, διότι κανένας προπονητής στο Νησί δεν προπονεί αποκλειστικά.

Τα άλλα τρία κλαμπ, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι το προσπαθούν αλλά η συμμετοχή των δύο στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν βοηθάει. Με τον Μουρίνιο στους “Πετεινούς” αρχίζει να γίνεται σιγά σιγά, παρ’ ότι ο Πορτογάλος δεν το έκανε πουθενά αλλού. Ο Γκουαρδιόλα έχει ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα, τον Φόντεν, και έχει αρκεστεί σε λιγοστές εμφανίσεις, τις περισσότερες ως αλλαγή.

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, σχεδόν καμία ομάδα δεν θα προχωρήσει σε ακριβές μεταγραφές και οι δανεικοί θα «παιχτούν» πολύ. Το πιθανότερο είναι να δούμε ακόμα μικρότερους μέσους όρους ηλικίας και πιο πολλούς παίκτες από τα φυτώρια των κλαμπ. Είναι καιρός να αρχίσουν να αξιοποιούνται οι ακαδημίες όπως πρέπει, αφού ξοδεύονται μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη τους. Ίσως ο COVID-19 ωφελήσει σε αυτό το τομέα, εάν αφήσουμε στην άκρη τους νεκρούς που αφήνει πίσω του.