Η 29η σεζόν της Premier League πλησιάζει και πολύ πιο σύντομα από την λήξη της προηγούμενης, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Λίβερπουλ επέστρεψε στον θρόνο της μετά από σχεδόν 30 χρόνια και σημάδεψε λίγο πολύ την σεζόν 2019-20. Πέρα από αυτό, η πανδημία τράβηξε το ενδιαφέρον, ενώ οι ευχάριστες εκπλήξεις ήταν η Λέστερ και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν και ξεκινάει μία νέα ιστορία, η οποία θα εκτυλιχτεί σιγά σιγά και ελπίζουμε να είναι για ακόμα μία φορά απολαυστική.

Λίβερπουλ

Η πρωταθλήτρια προέρχεται από μία ονειρική σεζόν και σε συνδυασμό με το Champions League της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να πει κανείς ότι είναι μία υπέροχη διετία. Αλλαγές στον σύλλογο δεν υπήρξαν, εκτός από τον Κώστα Τσιμίκα που έκανε το μεγάλο βήμα από τον Ολυμπιακό. Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ευχαριστημένος από την ομάδα που έχει, αν και θα έπρεπε να σκεφτεί το βάθος του ρόστερ. Στις περισσότερες θέσεις, δεν υπάρχουν αξιόλογοι αντικαταστάτες και η τρίτη χρονιά ίσως είναι και η φαρμακερή.

Μάντσεστερ Σίτι

Η περσινή αποτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος ήταν βαριά, ενώ η ελπίδα της κατάκτησης του Champions League έσβησε από την Λυών. Το κλαμπ ταρακουνήθηκε και υπήρξαν ποιοτικές μεταγραφές, όχι όμως που θα την ανεβάσουν στο ίδιο επίπεδο με την Λίβερπουλ. Μένει να λυθεί η υπόθεση του Καλιντού Κουλιμπαλί, καθώς είναι μία μεταγραφή που αλλάζει την κουβέντα.

Τσέλσι

Οι “Μπλε” έχουν την ευκαιρία να μπουν σφήνα στην πρώτη δυάδα και να μπορέσουν να διεκδικήσουν τον τίτλο, με τις μεταγραφές που έγιναν. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αντάμειψε τον Φρανκ Λάμπαρντ για την δουλειά του και του έκανε πολλά “δώρα”. Μόνο μείον ήταν η απόκτηση του Τιάγκο Σίλβα, καθώς η ανάγκη για στόπερ ήταν τεράστια και δύσκολα ο πολύπειρος Βραζιλιάνος θα την καλύψει.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το περσινό δεύτερο μισό των “Κόκκινων Διαβόλων” άφησε πολλές υποσχέσεις και η απόκτηση του Μπρούνο Φερνάντες άλλαξε το επίπεδο. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήθελε διακαώς να φέρει τον Τζέιντον Σάντσο στο “Old Trafford”, αλλά παραμένει ακόμα απίθανη η επίτευξη. Το δίδυμο του Πορτογάλου μέσου με τον Πολ Πογκμπά λειτούργησε τρομερά, ενώ η προσθήκη του Ντόνι Φαν Ντε Μπικ έρχεται να συμπληρώσει μία τρομακτική μεσαία γραμμή.

Άρσεναλ

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε έμοιαζε εφιαλτική, αλλά ο Μικέλ Αρτέτα κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του FA Cup και να φέρει πίσω την χαρά που έλειψε. Οι μεταγραφές σίγουρα έχουν φέρει το κάτι παραπάνω, ενώ υπάρχουν δύο ανοιχτά μέτωπα με τον Τόμας Παρτέι και τον Χουσέμ Αουάρ. Δεν είναι απίθανο να επιτευχθούν και οι δύο, αλλά η πιο πιθανή λύση είναι ο Γκανέζος χαφ. Ο στόχος της τετράδας μοιάζει πιο ρεαλιστικός από ποτέ τα τελευταία χρόνια και οι βλέψεις είναι μεγάλες.

Τότεναμ

Το κλαμπ προερχόταν από την πρώτη συμμετοχή σε τελικό Champions League αλλά περισσότερο κακό παρά καλό έφερε. Οι “Πετεινοί” τερμάτισαν 6οι και ο Ζοσέ Μουρίνιο διαδέχτηκε τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση. Κάτι δραματικό δεν άλλαξε και μεταγραφές του επιπέδου μίας ομάδας του Big-6 δεν έγιναν. Στόχος παραμένει η τετράδα, αλλά χρειαστεί να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Λέστερ

Οι “Αλεπούδες” ήταν κοντά σε ένα μεγάλο όνειρο την προηγούμενη σεζόν, την επιστροφή στο Champions League, αλλά η εξαιρετική φόρμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις στέρησαν τα αστέρια. Ο Μπεν Τσίλγουελ ήταν ο μόνος που αποχώρησε, και ο Τζέιμς Μάντισον παρέμεινε για να συνεχίσει ως ο φυσικός ηγέτης της ομάδας. Η τετράδα θα είναι ξανά μονόδρομος, ενώ θα έχει την ευκαιρία να αναδειχτεί ευρωπαϊκά μέσω του Europa League.

Γουλβς

Η σεζόν για τους “Λύκους” έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς λόγω της κατάκτησης του FA Cup από την Άρσεναλ, έμεινε εκτός Ευρώπης. Ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο επέλεξε να μην αλλάξει τον κορμό, μιας και ο Ματ Ντόχερτι ήταν ο μόνος που άφησε το Wolverhampton. Ο Ραούλ Χιμένεζ έφτασε κοντά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά το deal χάλασε και θα συνεχίσει να “ματώνει” τα αντίπαλα δίχτυα στην πορτογαλική αποικία.

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Οι “Λεπίδες” έκαναν την έκπληξη και έφτασαν πολύ κοντά σε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μπορεί να το έκανε και η Γουλβς την προηγούμενη σεζόν, αλλά ξόδεψε αρκετά λεφτά για να το καταφέρει. Το μόνο χαρακτηριστικό της ομάδας του Κρις Γουάιλντερ ήταν η μαχητικότητα και η πίστη στο αποτέλεσμα. Στοχευμένες μεταγραφές και η ίδια συνταγή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μίας κλασσικής αγγλικής ομάδας, που θέλει να τιμήσει τους ποδοσφαιρικούς προγόνους της.

Έβερτον

Η νέα σεζόν ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις, καθώς οι μεταγραφές των Χάμες Ροντρίγκεζ, Άλαν και Αμπντουλαγέ Ντουκούρε αλλάζουν το status του κλαμπ. Ήταν προσωπικές επιτυχίες του Κάρλο Αντσελότι, που πιστεύει ότι μπορεί να φέρει τους “Τόφις” στα περασμένα μεγαλεία και να τους κάνει να πρωταγωνιστήσουν ξανά στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Πολλοί θεώρησαν ότι ο πολύπειρος Ιταλός τεχνικός τελείωσε, αλλά έρχεται να τους διαψεύσει και περιμένουμε πολλά.

Λιντς

Η επιστροφή των “Παγωνιών” στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου έφθασε και ο Μαρσέλο Μπιέλσα έκανε πραγματικότητα το όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων του ιστορικού κλαμπ. Πολλοί θεωρούν πως η άνοδος έπρεπε να είχε έρθει πέρσι, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μεταγραφές επιπέδου που θα την βάλουν ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη έγιναν, όμως ο “Crazy One” πιστεύει στο υλικό που ήδη έχει και θα επιμείνει σε αυτό.

Νιούκαστλ

Άλλη μία ομάδα που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι οι “Ανθρακωρύχοι”. Η εξαγορά του συλλόγου από τους Σαουδάραβες δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά ο Μάικ Άσλεϊ διέθεσε χρήματα και ο Στιβ Μπρους ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει κάτι πολύ καλό. Το ρόστερ θεωρείται πολύ καλό και στις θέσεις που έπρεπε να ενισχυθεί, το έκανε. Μιγκέλ Αλμιρόν και Άλαν Σεντ-Μαξιμέν αναμένεται να μας παρουσιάσουν περισσότερα πράγματα και να κάνουν το step up στην καριέρα τους.

Μπέρνλι

Μία ομάδα με αρκετούς φίλους και (πάρα) πολλούς εχθρούς. Οι “Κλάρετς” παίζουν ένα αρκετά αντιαισθητικό ποδόσφαιρο, το οποίο όμως φέρνει αποτελέσματα. Ο Σον Ντάις προκαλεί αντιπάθεια στους περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους και με το δίκιο τους. Ο Άγγλος τεχνικός επέλεξε να μην ενισχυθεί και κοιτάζει κάθε χρόνο την σωτηρία, παρά την ανάπτυξη του κλαμπ. Οπότε μην περιμένετε μία Μπέρνλι που θα εντυπωσιάσει, αλλά θα πάρει αποτελέσματα που κανείς δεν θα περιμένει.

Σάουθαμπτον

Οι “Άγιοι” είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους την περασμένη σεζόν, και έχασαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση από την 11η. Ο Ραλφ Χάσενχουτλ είναι ένας ικανότατος προπονητής που έμαθε πως να διαχειριστεί το ρόστερ και ετοιμάζεται για το κάτι παραπάνω αυτή τη χρονιά. Απόδειξη είναι ότι η μόνη μεταγραφή ήταν αυτή του Κάιλ Γουόλκερ-Πίτερς, που φέρνει τον αέρα από την Τότεναμ.

Κρίσταλ Πάλας

Ο Ρόι Χόντγκσον έσωσε με σχετική άνεση τους “Αετούς” και ο στόχος δεν αλλάζει. Δεν υπήρξε καμία αποχώρηση, ενώ αποκτήθηκε ο Εμπερέτσι Έζε από την ΚΠΡ, που εντυπωσίασε στην Championship, αλλά και ο Μίτσι Μπατσουάγι ως δανεικός από την Τσέλσι. Δύο δυνατές μεταγραφές για το επίπεδο μίας μικρομεσαίας ομάδας, που έχει στόχο την παραμονή.

Μπράιτον

Οι “Γλάροι” φρόντισαν να προσθέσουν εμπειρία στο ρόστερ, σε μία ακόμα πιο απαιτητική σεζόν, ενώ είδαν αρκετούς να αποχωρούν, όπως ο Άαρον Μόι, μία σημαντική μονάδα στο κέντρο. Σίγουρα οι φίλοι της Μπράιτον δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την φετινή μεταγραφική περίοδο, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της.

Γουέστ Χαμ

Τα “Σφυριά” φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο κάθε χρόνο και γλύτωσαν τον υποβιβασμό την προηγούμενη σεζόν. Θα συμβεί όμως το ίδιο και φέτος; Μεταγραφική ενίσχυση δεν υπήρξε, εκτός από την παραμονή του δανεικού Τόμας Σούτσεκ, που έπεισε και με το παραπάνω το προπονητικό επιτελείο. Πέρα από αυτή τη κίνηση, δεν υπάρχει κάτι άλλο και ο Ντέιβιντ Μόγιες θα πρέπει να ανησυχεί, καθώς αυτός θα την πληρώσει για τα πρώτα αποτυχημένα αποτελέσματα.

Άστον Βίλα

Η παραμονή στην μεγάλη κατηγορία επιτεύχθηκε και ο Ντιν Σμιθ επιβραβεύτηκε με την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ, του Όλι Γουάτκινς από την Μπρέντφορντ. Ένας πολύ υποσχόμενα επιθετικός που εάν δέσει με τον Τζακ Γκρίλις, θα αποτελέσει ένα πολύ ωραίο δίδυμο. Ο Μάτι Κας άφησε και αυτός την Championship για τα σαλόνια της Premier και ελπίζει να αφήσει το στίγμα του και να κάνει το βήμα παραπάνω, μαζί με την ομάδα του. Ο στόχος της παραμονής δεν αλλάζει όμως.

Γουέστ Μπρομ

Δύο χρόνια κράτησε όλα και όλα η απουσία των “Μπάγκις” από την Premier League. Με οδηγό τον Ματέους Περέιρα και στρατηγό τον Σλάβεν Μπίλιτς, η Γουέστ Μπρομ ελπίζει να μπορέσει να παραμείνει και να μην αποτελέσει το λεγόμενο ασανσέρ. Το ρόστερ δεν υπόσχεται πολλά και το πρώτο που δεν ξεχωρίζεις είναι η ποιότητα. Όμως δεν αναιρείται το γεγονός ότι τερμάτισε 2η στην Championship και είχε μπροστά της μόνο την τρομερή Λιντς.

Φούλαμ

Οι “Κότατζερς” δεν έλειψαν παρά ένα χρόνο από την κορυφαία κατηγορία και ελπίζουν να μην αποτελέσουν, επίσης, το ασανσέρ της κατηγορίας. Σε σχέση με τη Γουέστ Μπρομ, υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο και οι μεταγραφές δίνουν μία άλλη πνοή. Η παραμονή παραμένει δύσκολη, αλλά αυτή είναι η Premier League και ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί.