Η FA, η Premier League και η EFL γνωστοποίησαν από κοινού μια σειρά νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο κι έχουν σχέση με την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό, αλλά και με αντικείμενα. Η κίνηση υποστηρίχθηκε από την Ένωση Υποστηρικτών του Ποδοσφαίρου και την PFA και θα στοχεύει επίσης τη μεταφορά ή τη χρήση καπνογόνων ή πυροτεχνημάτων και τη ρίψη αντικειμένων, καθώς και τη χρήση ναρκωτικών.

Η δήλωση αναφέρει: «Αυτές οι πράξεις είναι επικίνδυνες, παράνομες και έχουν σοβαρές συνέπειες. Δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά. Από την έναρξη της σεζόν 2022/23, όλοι οι παραβάτες που θα εντοπιστούν θα αναφέρονται από τις ομάδες στην αστυνομία και η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμο ποινικό μητρώο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την δουλειά και την εκπαίδευσή τους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης.

Η FA θα επιβάλει επίσης μια πιο σκληρή πολιτική κυρώσεων για τους συλλόγους, η οποία θα ενισχύσει αυτά τα μέτρα. Επιπλέον, όποιος μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και όσοι φέρουν ή χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα ή καπνογόνα θα λάβουν πλέον αυτόματο αποκλεισμό από το κλαμπ. Αυτές οι απαγορεύσεις θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν στους συνοδούς γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες».

Η FA, η Premier League και η EFL συνεργάζονται επίσης με τις αστυνομικές δυνάμεις, τη μονάδα αστυνόμευσης ποδοσφαίρου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKFPU) και την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος για τη θέσπιση μιας νέας αρχής για υποθέσεις που σχετίζονται με πυροτεχνήματα, καθώς και την είσοδο στο γήπεδο χωρίς άδεια . «Αυτό θα σημαίνει ότι η συνεργασία για την επίτευξη δίωξης σε αυτές τις υποθέσεις θα γίνει η προεπιλεγμένη απάντηση των ποδοσφαιρικών αρχών και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσους παραβιάζουν το νόμο», ανέφερε η δήλωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Mark Bullingham, δήλωσε: «Το αγγλικό ποδόσφαιρο εισήγαγε νέα μέτρα και αυστηρότερες κυρώσεις, για την έναρξη της επόμενης σεζόν, για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε αυτού του είδους την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά».

Ο ομόλογός του στην Πρέμιερ Λιγκ Ρίτσαρντ Μάστερς πρόσθεσε: «Με συλλόγους και συνεργάτες σε όλο το ποδόσφαιρο, ξεκαθαρίζουμε ότι το είδος των περιστατικών που είδαμε την περασμένη σεζόν πρέπει να σταματήσει. Εάν δεν λάβουμε συλλογική και διαρκή δράση, μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά ή χειρότερα.