Ο Ζοάν Λαπόρτα τα έχωσε για τα καλά στη Ρεάλ Μαδρίτης σε συνέντευξή Τύπου που παραχωρεί για την υπόθεση «Νεγκρέιρα». Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα αφού πρώτα παρουσίασε έγγραφα που -όπως υποστήριξε- αποδεικνύουν την αθωότητα της ομάδας του, αναφέρθηκε στην αιώνια αντίπαλό της, με τέτοιο τρόπο, που πιθανότατα ποτέ κανείς άλλος εκπρόσωπος της Μπάρτσα, να έχει κάνει.

«Η Μπαρτσελόνα δέχεται μια γιγαντιαία… καμπάνια καταστροφή της φήμης της και του ονόματός της, η μεγαλύτερη στην ιστορία των 123 ετών της. Η Μπαρτσελόνα είναι ένα μοντέλο ομάδας που υποστηρίζει το fair play, τόσο εντός όσο εκτός αγωνιστικού χώρου. Και είναι κάτι για το οποίο ήμασταν και είμαστε υπερήφανοι και θα το υπερασπιστούμε», ανέφερε πριν ξεκινήσει τις ευθείες βολές κατά της Ρεάλ.

«Και πίσω από την προσπάθεια αυτή δυσφήμισης υπάρχει μια ομάδα. Φυσικά και αναφέρομαι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μιας ομάδας του καθεστώτος, μιας ομάδας που έχει ευνοηθεί ιστορικά, και ευνοείται ακόμη και σήμερα. Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντα θεωρείτο σαν την ομάδα του «βασιλιά», πολύ κοντά του. Τις τελευταίες επτά δεκαετίες οι υπεύθυνοι και μέλη των επιτροπών διαιτησίας ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ρεάλ», ανέφερε.
Ο Λαπόρτα, αρχικά, είχε παρουσιάσει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Νεγκρέιρα δεν είχε τη δυνατότητα επιρροής αποτελεσμάτων και γενικότερα της διαιτησίας στην Ισπανία, πως τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στην εταιρεία του δόθηκαν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των δέκα ετών, άρα είναι και κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί.
«Μου φαίνεται κυνικό από μεριάς Ρεάλ Μαδρίτης να συμμετέχει στην υπόθεση ισχυριζόμενη ότι νιώθει θύμα σε αθλητικό επίπεδο εν μέσω της πιο επιτυχημένης περιόδου της Μπαρστελόνα. Η Μπαρτσελόνα ιδρύθηκε ως ένα σωματείο με αξίες. Η διοίκηση της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος αγαπά την Μπαρτσελόνα. Θα δράσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά της», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ο αντιπρόεδρος δεν είχε την παραμικρή δυνατότητα να επηρεάζει αποτελέσματα. Οι υπηρεσίες που μας προσέφερε διεξάγονταν για χρόνια και ήταν σημαντικές και ποιοτικές πληροφορίες από εγκεκριμένο άτομο. Θεωρήσαμε πως δεν ήταν αθέμιτο. Βάσει των αθλητικών ηθών, δεν ήταν αθέμιτο. Αν με ρωτούσατε τι θα έκανα τώρα, θα απευθυνόμουν στο δικό μας αρμόδιο τμήμα. Θα έλεγα στο τμήμα συμμόρφωσης να εστιάσει σε αυτές τις υπηρεσίες κι αν θεωρούνται παράνομες. Εκείνη την εποχή, όμως, το 2003, την εν λόγω υπηρεσία παρείχε μόνο ο γιος του αντιπροέδρου της Ένωσης Διαιτητών. Ανεξαρτήτως του ποιος χρέωσε αυτές τις υπηρεσίες, ήταν ένα άτομο που δούλεψε στην ισπανική ομοσπονδία, που ακολούθησε τον Λουίς Αραγονιές στη Φενέρμπαχτσε, δούλεψε και σε άλλα κλαμπ. Όταν το είδαμε, κρίναμε πως ήταν αρκετά ευνοϊκό για τα συμφέροντα του κλαμπ και θεωρήσαμε πως οι πληροφορίες σε αθλητικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικές, γι’ αυτό και συνεχίσαμε τη συνεργασία», κατέληξε.