Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την πρότασή της Ισπανικής Λίγκας για αποκλειστική χρήση του όρου «clasico», δικαιώνοντας το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUipo).

Έτσι, ο όρος «El Clasico» δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται μόνο για τα παιχνίδια Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά είναι διαθέσιμος παγκοσμίως.

Ο λόγος της απόρριψης από το Δικαστήριο της Ε.Ε. είναι πως ο επίδικος όρος: «είναι εύκολα κατανοητός, περιγραφικός και σπάνια εμφανίζεται με τη μορφή, για την οποία ζητείται η καταχώρηση (ψυχαγωγία, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες). Ως εκ τούτου στερείται διακριτικού χαρακτήρα, που αποτελεί θεμελιώδους σημασίας προϋπόθεση για την καταχώρηση εμπορικού σήματος. Επομένως, δεν απαιτείται αποκλειστική χρήση του όρου στις προαναφερθείσες κατηγορίες».

Όλα ξεκίνησαν όταν το EUipo αρνήθηκε την εγγραφή του όρου σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως αθλητικές διοργανώσεις ή ραδιοτηλεοπτικές εκδηλώσεις. Τότε η La Liga άσκησε έφεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε., το οποίο πλέον δικαίωσε το EUipo.