Έρευνα δείχνει ότι σε βάθος τριετίας οι ομάδες της ισπανικής La Liga μπορεί να έχουν απώλειες που θα αγγίζουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ισπανική La Liga επιστρέφει στην δράση με το ντέρμπι Σεβίλλη – Μπέτις το βράδυ της Πέμπτης (11/6, 23:00, Cosmote Sport 2 HD) και, Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μέσα Ιουλίου.

Η πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του ιού Covid-19, όμως, δεν πρόκειται να φανούν φέτος, αφού το πρωτάθλημα διεκόπη τον Μάρτιο, όταν είχαν διεξαχθεί τα 2/3 της σεζόν, με αποτέλεσμα οι σύλλογοι να έχουν βάλει στα ταμεία τους μέρος των χρημάτων που υπολόγιζαν για την φετινή αγωνιστική περίοδο.

Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας «Palco23», ο πιο σημαντικός αντίκτυπος της κρίσης θα φανεί το 2020 και το 2021, με τις συνολικές απώλειες των συλλόγων να ενδέχεται να φτάσουν έως τα… 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οι σύλλογοι δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα γήπεδα για τον κόσμο, με αποτέλεσμα να παραμένει η αμφιβολία για τα διαρκείας, η οποία βεβαίως επηρεάζει και τις συμφωνίες με τους χορηγούς, οι οποίες μπορεί να μειωθούν σημαντικά, αν δεν υπάρχουν φίλαθλοι.

Η διαφορά, όμως, θα προκύψει από την μεταγραφική αγορά, αφού η αξία των ποδοσφαιριστών έχει πέσει σημαντικά. Το 2019, τα έξοδα για μεταγραφές διεθνώς έφτασαν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (!), ποσό στο οποίο θα περάσουν χρόνια για να πλησιάσουν οι ομάδες, σύμφωνα και με παράγοντες που ρωτήθηκαν σχετικά.

Οι συμφωνίες με τους χορηγούς θα περάσουν από το να αποτελούν το 24,5% των εσόδων να είναι το 17,7%, ενώ θα περιοριστούν συνολικά (και σημαντικά) όλα τα υπόλοιπα έσοδα, εξ’ ου και η (τρομακτική) προβλεπόμενη απώλεια.