bertomeou messiΘα γίνει ο Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου ο τρίτος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα που θα μπει στη φυλακή τα τελευταία χρόνια; Κι όμως είναι πολύ κοντά στο να επαναληφθεί η ιστορία!

Ο άνθρωπος που διέλυσε την καλύτερη ομάδα που είχαν οι Καταλανοί καλείται πια να καθίσει και στο σκαμνί της δικαιοσύνης.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, δηλαδή την τελευταία δεκαετία, τρεις πρόεδροι των «μπλαουγκράνα» συνελήφθησαν. Οι δύο εξ αυτών καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ο τρίτος είναι ο Μπαρτομέου, για τον οποίο άπαντες περιμένουν πια τις εξελίξεις μετά τη σύλληψή του το πρωί της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία του συλλόγου στο Καμπ Νόου για το περιβόητο σκάνδαλο με τα social media.

Της… φυλακής τα σίδερα είναι για τους προέδρους (της Μπαρτσελόνα)

Ο Μπαρτομέου κατηγορείται είναι ότι μέσω της εταιρείας «I3 Ventures», που διαχειριζόταν λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, επιχείρησε να πλήξουν το κύρος και την δημόσια εικόνα των σούπερ σταρ της ομάδας, όπως του Λιονέλ Μέσι και του Ζεράρ Πικέ.

Ταυτόχρονα στρεφόταν επίσης με δυσφημιστικά σχόλια και εναντίον των Πεπ Γκουαρδιόλα, Τσάβι και Κάρλες Πουγιόλ. Το ίδιο γινόταν και με αντιπάλους του Μπαρτομέου για την προεδρία της Μπαρτσελόνα Βίκτορ Φοντ, Τζουάν Λαπόρτα και Αγκουστί Μπενεντίκο.

Το κόστος για αυτή την υπηρεσία έφτασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό το οποίο πληρώθηκε σε έξι δόσεις με χρήματα που βγήκαν από τα ταμεία του συλλόγου.

Ο ίδιος ο Μπαρτομέου σε ομιλία του σε εκδήλωση βραβείων δημοσιογραφίας στις 19 Φεβρουαρίου είχε παραδεχθεί την επαφή με την εταιρία, αρνούμενος ωστόσο παράνομη δραστηριότητα και τονίζοντας ότι έδωσε εντολή να τερματιστεί η συνεργασία «μόλις έγιναν αντιληπτά τα αρνητικά σχόλια».

Ο δικαστής, ωστόσο, έκρινε πολλές παρανομίες, κατηγορεί τον πρώην διοικητικό ηγέτη των Καταλανών ότι πλούτισε με αυτό τον τρόπο μέσω διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.

Ο τρίτος σε σειρά πρόεδρος που έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη!

Πρώτα ο Ζοσέπ Λουίς Νούνιες, έπειτα ακολούθησε ο Ζοάν Λαπόρτα, και τώρα; Θα είναι η σειρά του Μπαρτομέου; Ο πρόεδρος που παραλίγο να «διώξει» τον Λιονέλ Μέσι από τη Μπαρτσελόνα θα καταλήξει, επίσης, στη φυλακή;

Μέχρι τώρα οι κατηγορίες εναντίον του 58χρονου παράγοντα αφορούσαν την αγωνιστική διάλυση της ομάδας: στα έξι χρόνια της θητείας του δεν έδειξε να έχει ένα πρότζεκτ. Και μπορεί το 2015 η ομάδα να κατέκτησε το τρεμπλ, αλλά από ΄κει και πέρα η διοίκησή του έδειχνε να κινείται έχοντας ως γνώμονα το χρήμα, «καταστρέφοντας» αυτό που προσπαθούσαν να φτιάξουν ποδοσφαιριστές και προπονητές και τελικά φτάνοντας σε σημείο ακόμα και να αλλοιώσει το DNA της ομάδας.

Είναι, επίσης, ο πρόεδρος ο οποίος άφησε τον σύλλογο σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά πριν από μερικές ημέρες,
οι Καταλανοί έχουν παθητικό 1,173 δισ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα χρέη ύψους 730 εκατομμύρια ευρώ (!), τα οποία προκύπτουν ως εξής: 265 εκατ. χρέη σε πιστωτικά ιδρύματα, 164 εκατ. χρέη σε αθλητές – υπαλλήλους και 300,5 εκατ. σε άλλες υποχρεώσεις! Ακόμα και ο κίνδυνος πτώχευσης ήταν ορατός!

Ακόμα, βέβαια, κι αν ο Μπαρτομέου δεν καταλήξει στη φυλακή θα είναι ένας ακόμα από αυτούς που θα έχουν συμβάλει στην ηθική κατάρρευση αυτού του συλλόγου.