Με την ολοκλήρωση του φιλικού με την Προοδευτική, ο Ματίας Αλμέιδα καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις, για το ρόστερ της ΑΕΚ.

Είναι δεδομένο, πως τον περισσότερο κόσμο της ΑΕΚ ενδιαφέρουν κυρίως οι παίκτες που θα έρθουν. Η Ένωση έχει ακόμα αρκετά ανοιχτά θέματα που ζητούν λύση και είναι δεδομένο, πως θα χρειαστεί χρόνο – ίσως και ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου – για να βρει εκείνους που θέλει και θα εκτιμά πως θα κάνουν τη διαφορά. Ωστόσο, για την ισορροπία μιας ομάδας, είναι σημαντικό κομμάτι και εκείνο που αφορά εκείνους που θα αποχωρήσουν.

Αυτό το καλοκαίρι, η ΑΕΚ άλλαξε τακτική συγκριτικά με τον τρόπο που κινούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξε απόφαση και ξεκάθαρος προσανατολισμός, ώστε εκείνοι που δεν κρίνονταν ως ικανοί για το πλάνο της επόμενης σεζόν, να μπουν σε ένα ξεχωριστό γκρουπ υπό παραχώρηση παικτών. Αυτό συνέβαλε αυτόματα στη βελτίωση του κλίματος στην ομάδα, κυρίως επειδή όσοι βρίσκονται εκεί αντιλαμβάνονται πως έχουν την ευκαιρία τους, αλλά και επειδή δεν υπάρχει κανένα παράθυρο επιστροφής για όσους δεν βρίσκονται στα πλάνα.

Η ΑΕΚ «πλήρωσε» ακριβά την περυσινή σεζόν τις ανομοιομορφίες που υπήρχαν στο δυναμικό της. Από πολύ νωρίς, έπειτα από το κάζο με τη Βελέζ, φάνηκε σα να υπάρχουν δύο κόσμοι στα αποδυτήρια των Σπάτων, με εκείνους που βρίσκονταν ήδη στην ομάδα και στοχοποιήθηκαν για τον αποκλεισμό και εκείνους που ήρθαν στη συνέχεια. Το κλίμα εντός των τειχών δεν έγινε ποτέ αυτό που χρειάζεται μια ομάδα και υπήρξαν πολλά που δημιουργούσαν χάσμα και παράπονα.

Τώρα, με την προσωπικότητα του Αλμέιδα να ισορροπεί τις καταστάσεις και την ΑΕΚ να έχει ξεκάθαρη πολιτική, τα πράγματα φαίνεται να μπαίνουν σε μια σειρά. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που ζητούν λύση το συντομότερο δυνατό. Η ΑΕΚ έχει ακόμα εκτός πλάνων, αλλά με συμβόλαια που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ, παίκτες όπως οι Λε Ταλέκ, Ανσαριφάρντ, Μπακάκης και Τσιντώτας, δίχως να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Πέραν αυτών που εδώ και καιρό ξέρουν πως δεν έχουν μέλλον στην ΑΕΚ, υπάρχουν και εκείνοι που θα κοπούν στην πορεία. Αρκετοί νεαροί που περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του Αλμέιδα, που επί του παρόντος τους διατηρεί στο γκρουπ. Με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ΑΕΚ πάντως, θα συνιστά μεγάλη έκπληξη εάν μπορέσει κάποιος εκ των μικρών να κερδίσει θέση στο ρόστερ και οι περισσότεροι φαίνεται πως θα παραχωρηθούν δανεικοί εντός ή εκτός συνόρων. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται πως θα κορυφωθεί, αμέσως μετά το φιλικό του Σαββάτου.