Ο τεχνικός του Βόλου, Γκίγιε Αμπασκάλ, μίλησε στην As για τη φιλοσοφία του, τα πρώτα βήματα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Αμπασκάλ μίλησε στην As για…

Το πως από την Masia ξεκίνησε τα πρώτα βήματα ως προπονητής: «Επέστρεψα στην Σεβίλλη, όμως δεν έβρισκα ενδιαφέρον να παίζω. Θα μπορούσα να το έχω ζήσει, όμως δεν είχα πλέον όρεξη. Μου έλεγαν να συνεχίσω να το προσπαθώ, να δοκιμάσω σε νέα μέρη, αλλά δεν είχα κίνητρο. Ομως δεν ήθελα να πετάξω στα σκουπίδια όσα είχα μάθει στην Σεβίλλη και την Μπαρτσελόνα. Ετσι αποφάσισα να κάνω μια ριζική αλλαγή και προετοιμάστηκα για να γίνω προπονητής».

Τον ρόλο που παίζει το νεαρό της ηλικίας του: «Η ηλικία δεν έχει καμία σημασία, αυτό που μετρά είναι να σε αφήσει η ομάδα να δουλέψεις. Υπάρχουν παίκτες που είχαν την τύχη να έχουν πολύ καλούς προπονητές, όμως εγώ, για παράδειγμα, είμαι μόλις 32 ετών και έχω ήδη μεγαλύτερη εμπειρία από κάποιον που μόλις κρέμασε τα παπούτσια του. Νιώθω προνομιούχος, όταν θα έχουν περάσει 10 χρόνια θα είμαι ακόμα ένας νεαρός προπονητής. Στην πραγματικότητα, δεν αισθάνομαι φόβο. Σκεφτόμουν ότι αν δεν πάει καλά αυτό που θα συμβεί είναι ότι δεν θα μπορούσε να γυρίσω και να δουλέψω στην Ισπανία, όμως είχα πίστη στις δυνατότητές μου και ήμουν έτοιμος γι’ αυτή τη νέα περιπέτεια»

Την περίοδο που ήταν στην Ελβετία: «Από εκείνη την εποχή, έχω κρατήσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν project και να τα βασίσουν στους νέους παίκτες. Είναι μια νοοτροπία η οποία λέει ότι για να θερίσεις πρέπει πρώτα να σπείρεις».

Το πέρασμά του από την Ασκολι: «Οπου και αν είσαι, το ποδόσφαιρο ζει 24 ώρες την ημέρα. Βλέπεις την ένταση στα πρόσωπα των ανθρώπων και αυτό σου δίνει κίνητρο. Δεν θέλουν να χάσουν και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλοι θέλουν να μπουν στο top-6, όμως υπάρχουν 5 μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, οι δύο της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και Αρης και η ΑΕΚ».

Την ιστορία του Βόλου, τον Ολυμπιακό και την Νίκη: «Είναι δύο ιστορικές ομάδες που βρίσκονται στη 2η κατηγορία. Εμείς, που είμαστε οι νέοι, παίζουμε στην πρώτη. Είναι κάτι που λέει πράγματα για την πόλη. Δεν έχουμε πολύ κόσμο, όμως εκείνοι που έρχονται στο γήπεδο, μας βοηθούν πολύ και αυτό είναι το σημαντικό».

Το ότι έχει παίκτες από 11 εθνικότητες: «Το να μπορείς να συνεννοηθείς με τους παίκτες, είναι κάτι βασικό. Να σε καταλαβαίνουν και να τους καταλαβαίνεις είναι σημαντικό έτσι ώστε τα πράγματα να πάνε καλά. Κάποιο από το staff μιλούν ελληνικά. Με αυτούς τα καταφέρνουμε»

Για τη φιλοσοφία του και από τι έχει έχει επηρεαστεί: «Προτιμώ να χάνω από το να αλλάξω τη φιλοσοφία μου. Προέρχομαι από δύο σχολές που έχουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Κρατάω την κατοχή και την κατανόηση του παιχνιδιού από την εποχή μου στην Μπαρτσελόνα και το μαχητικό πνεύμα από τη σχολή της Σεβίλλης»

Για την επόμενη μέρα στην καριέρα του: «Η αλήθεια είναι ότι, λανθασμένα, δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε αυτούς που είναι στο εξωτερικό, όμως στις μέρες μας, με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν, κάποιος μπορεί να σε παρακολουθεί από την άλλη άκρη του κόσμου. Αν κάνω καλή δουλειά, η ευκαιρία να επιστρέψω στο σπίτι μου, θα παρουσιαστεί».