Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Κρήτη, μίλησε για τους «Big4», τις εκλογές στην ΕΠΟ, την αγορά της «γραμμής οφσάιντ» στο VAR, τις μετακινήσεις οπαδών, τα έργα στο Ηράκλειο και την σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, στις 8 Φεβρουαρίου.

«Η πραγματοποίηση της συνάντησης των «Big4» είναι το πρώτο μισό της επιτυχίας. Ασφαλώς και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, στο TvCreta, ο υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Επισήμανε ακόμα ότι: «Ευχαρίστησα όλους τους εκπροσώπους και κεντρικά στελέχη των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας μας, που κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά έγινε μια αρχή. Ξέρω που ζω, ξέρω με ποιους συνεργάζομαι και ξεκαθαρίζω ότι μιλώ και συνεργάζομαι με όλους. Χωρίς καμία διάκριση.

Συμφωνήσαμε, μετά από αίτημα των FIFA/UEFA, να προχωρήσουμε τις νομοθετικές ενέργειες ώστε στις αρχές καλοκαιριού να διεξαχθούν αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ, προκειμένου η νέα διοίκηση να έχει μπροστά της το χρόνο για να διοργανώσει και να προετοιμάσει την επόμενη αγωνιστική σεζόν».

Σε σχετική ερώτηση για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος είπε χαρακτηριστικά: «Απευθυνόμενος στο φίλαθλο κόσμο λέω πως θεωρώ ότι πιο ανοιχτές διαδικασίες, πιο δημοκρατικές, καθιστούν τη χειραγώγηση πιο δύσκολη. Και θέλω, με αυτή την αφετηρία, να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλα τα επιχειρήματα και θα πράξω πάντα σεβόμενος τους θεσμούς και τους νόμους. Δεν έχω σκοπό να αιφνιδιάσω. Ανοίγω το διάλογο για ένα θέμα, στο οποίο πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «μετά το πέρας της τριετίας της παρουσίας των FIFA/UEFA, εάν υπάρχει ανάγκη στήριξης και όχι επιτροπείας, είμαστε θετικοί. Το Υπουργείο έχει αναπτύξει συντονισμένα και μεθοδικά δράσεις εξωστρέφειας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, για το καλό του αθλητισμού».

Ο κ. Αυγενάκης επιβεβαίωσε και την αναβάθμιση του VAR: «Το VAR είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Τα όποια κενά υπήρξαν από την μη ορθή εφαρμογή του, δυστυχώς έδωσαν δικαιώματα για σχόλια. Για το σκοπό αυτό προχωράμε στην κάλυψη αυτών των κενών, όπως του λογισμικού για την γραμμή οφσάιντ».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά το υφιστάμενο πλαίσιο επιτρεπόμενων (μεμονωμένες) και απαγορευμένων (οργανωμένες) μετακινήσεων οπαδών, με αφορμή όσα συνέβησαν στο ΟΦΗ – Ολυμπιακός, εξηγώντας που σταματά η αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και που ξεκινά εκείνη της ΕΛ.ΑΣ. Διευκρίνισε ότι «απώτερος στόχος είναι να επιστρέψει η κατάσταση της παρουσίας φιλοξενούμενων σε όλα τα γήπεδα, σε όλους τους αγώνες», με παράλληλη σταδιακή απομάκρυνση της Αστυνομίας που θα αντικαθίσταται από πλήρως εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους security.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στα έργα σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλείου. Ειδικότερα, στις συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης των πεπαλαιωμένων στο μοναδικό κολυμβητήριο, στο Λίντο, αλλά και στην πρόοδο αναζήτησης του κατάλληλου χώρου της τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή του νέου κλειστού κολυμβητηρίου της πόλης, όσο και στις ενέργειες για την κατάθεση του φακέλου από την ΕΠΟ ώστε να διεκδικηθεί ο τελικός του Europa Conference League το 2022 ή το 2023 στο Παγκρήτιο.

Τέλος, αποκάλυψε ότι στις 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ηράκλειο και θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ενώ θα γίνουν και ανακοινώσεις για την εξέλιξη του έργου πνοής, του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης, του υπεραπαραίτητου νέου αυτοκινητόδρομου στο νησί.