Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ισπανού τεχνικού:

Πώς ζείτε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με τις καταστροφές από την κακοκαιρία;

“Θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι πολύ λυπηρό. Αυτά είναι τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή. Θα ήθελα να δώσω μια βοήθεια στους πληγέντες. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως θα μπορούσαμε όλοι μαζί, μέσα από τα ΜΜΕ, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες. Νομίζω πως επειδή συμβαίνει και στην Ισπανία και στην Ελλάδα γίνεται, όλοι εμείς να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Κάποιοι έχουν ανάγκη και εμείς πρέπει να βοηθήσουμε”.

Οι σκέψεις μετά την απώλεια και του Γιόχανσον, μετά τον Μάνταλο;

“Η αλήθεια είναι πως αυτή η ομάδα, έχει κερδίσει πολλά μέχρι και σήμερα. Σημαντικοί παίκτες όπως ο Τσιγκρίνσκι ή ο Γιακουμάκης ή ο Λαμπρόπουλος, είχαν μείνει για καιρό εκτός. Μ’ αυτές τι απουσίες, προσπαθήσαμε να είμαστε δυνατοί. Και είναι δύσκολο όταν δυο παίκτες κλειδιά, όπως ο Γιόχανσον και ο Μάνταλος, λείπουν, να αντέξει η ομάδα. Αυτό που πιστεύω είναι πως και εμείς και οι παίκτες, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να βοηθήσουμε και να μην συμβιβαστούμε. Η ΑΕΚ χάνει πολύ από την απουσία αυτών των δυο παικτών, αλλα΄πρέπει να βρούμε λύσεις μέσα στην ομάδα, για να καλύψουμε αυτές τις απουσίες”.

Η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ έβγαλε εντυπωσιακή αντίδραση. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η αντίδραση;

“Αυτό που αποδείξαμε, είναι πως η ομάδα έδειξε γενναιότητα, όταν έμεινε με δέκα παίκτες. Το ήθελαν πάρα πολύ οι παίκτες. Το μόνο αρνητικό σ’ αυτό το ματς, ήταν οι διαμαρτυρίες μου. Δεν θα ήθελα να δώσω αυτή την εικόνα, κυρίως στα μικρά παιδιά που βλέπουν το ματς. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να διαμαρτύρομαι, αλλά ποτέ να προσβάλλω. Βάζω όλη μου την καρδιά, αλλά θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την συμπεριφορά μου. Και θα ήθελα, επειδή ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι, να ζητήσω συγγνώμη απ’ όλους. Και από τους διαιτητές”

Η διαχείριση του παιχνιδιού απέναντι στον Παναθηναϊκό, θα είναι διαφορετική σε σχέση με ΠΑΟΚ και Μίλαν;

“Δεν είναι εύκολο να βρεις τρόπο να παίζει η ομάδα, χωρίς τον Μάνταλο. Επίσης γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όταν λείπει ένας παίκτης σαν τον Γιόχανσον, που δίνει σταθερότητα στην ομάδα.  Αλλά πρέπει να δείξουμε πως είμαστε μια μεγάλη ομάδα και θα δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις, για να βοηθήσουμε την ομάδα, με διαφορετικούς παίκτες”.

Είναι το σημείο κλειδί η αντίδραση της ομάδας απέναντι στην πίεση που υπάρχει γι αυτό το ντέρμπι;

“Είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα που θα έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της, θα έχει και περισσότερες ευκαιρίες. Η ομάδα που αμύνεται καλύτερα, είναι αυτή που έχει την μπάλα στα πόδια της περισσότερη ώρα. Και δεν θα είναι καθόλου εύκολο το παιχνίδι. Νομίζω πως ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικούς παίκτες σ’ όλες τις γραμμές. Είναι μια ομάδα που είναι συμπαγής. Σαν σύνολο”.

Είστε ικανοποιημένος με το βάθος που έχει η ομάδα ή θεωρείτε πως πλέον απαιτούνται μεταγραφές; Και σε ποιες θέσεις;

“Και το καλύτερο ρόστερ να έχεις, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Νομίζω πως είχαμε κάποια θέματα σε συγκεκριμένες θέσεις, διότι θέλαμε ενίσχυση. Αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς, πως θα αποδώσει κάποιος παίκτης. Το πλέον σημαντικό είναι πως η ομάδα έχει δείξει πως βρίσκεται σε καλό επίπεδο, επομένως το ρόστερ ήταν ικανοποιητικό. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι απουσίες του Μάνταλου και του Γιόχανσον, είναι πολύ σημαντικές. Θα πρέπει για να μπορέσουμε να καταφέρουμε τους στόχους μας, να μειώσουμε όσο περισσότερο τις πιθανότητες, για να μην είμαστε αδύναμοι. Το παιχνίδι δεν το κερδίζει μια ομάδα μόνο με το σήμα. Το κερδίζει μια ομάδα όταν είναι δυνατή και σε κάθε θέση”.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται ο Γιακουμάκης και ο Κονέ; Σκοπεύετε να αλλάξετε το 3-5-2 στο ματς με τον Παναθηναϊκό;

“Ο Γιακουμάκης μετά από έναν τραυματισμό που έμεινε πολύ καιρό εκτός, κάνει ξανά με ένταση δουλειά στην ομάδα. Είναι ένας παίκτης που θα δώσει μάχη για τη θέση του στην ενδεκάδα και θα κερδίσει χρόνο με τον χρόνο περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Η αλήθεια είναι πως αυτό που περιμένω από τον Γιακουμάκη, είναι αυτό που περιμένει και η ΑΕΚ. Έχουμε πολλές ελπίδες πάνω του. Γνωρίζει και ο ίδιος πως πρέπει να δουλέψει και να βελτιωθεί σε πράγματα. Το επίπεδο των απαιτήσεων αυξάνεται σε μια μεγάλη ομάδα. Πιστεύω και ελπίζω πως θα έχει ένα λαμπρό παρόν αλλά και μέλλον στην ΑΕΚ. Αλλά με νεαρούς παίκτες δεν πρέπει να τρελαινόμαστε και να τρελαίνουμε και τους ίδιους. Θα πρέπει σιγά – σιγά, να γίνονται σημαντικοί για την ομάδα.

Νομίζω πως αυτό που βλέπω από τον Κονέ, με εκπλήσσει θετικά. Είναι ένας παίκτης που αν και έχει εμπειρία, δείχνει και τρομερή διάθεση. Κι αυτό θα με βοηθήσει και εμένα, για να μπορέσω να τον αξιοποιήσω ώστε να βοηθήσει την ομάδα. Όσο για το σύστημα, αυτό με την τριάδα μας έχει βοηθήσει. Οπότε είναι λογικό κάποιοι παίκτες, να μην παίξουν στις φυσικές τους θέσεις. Είναι μια πιθανότητα η τριάδα, είναι και μια πιθανότητα η τετράδα στην άμυνα. Ένας παίκτης κλειδί σ’ αυτό το σύστημα, είναι ο Τσιγκρίνσκι. Παίκτης που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα πολύ. Αυτή είναι η απορία που έχω, αν θα ξεκινήσω ή όχι με τον Τσιγκρίνσκι”.

Έχετε και εσείς το όνειρο, όπως και οι παίκτες, να μπείτε στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ;

“Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός της ΑΕΚ. Έχω γεννηθεί στη Σεβίλλη. Αλλά από το 2009 έχω μάθει να αγαπάω την ΑΕΚ. Αλλά είτε είμαι, είτε δεν είμαι στον πάγκο, αυτό που εύχομαι είναι να μπει η ΑΕΚ στο νέο γήπεδο, για να κατακτήσει όλα τα στοιχήματα. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αν ήμασταν ήδη στο νέο γήπεδο, διότι θα διαμαρτυρόμουν λιγότερο, επειδή ο κόσμος θα πίεζε πολύ περισσότερο”.