Ο Ζε Ελίας αποκάλυψε τα σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζει, ενώ αναφέρθηκε στην συμπεριφορά του Ολυμπιακού, όταν ενημερώθηκε για την κατάσταση του παίκτη.

Αναλυτικά όσα είπε στην ιστοσελίδα esporte.uol.com:

«Είχα ένα πρόβλημα, μια φλεγμονή στη βουβωνική χώρα. Είναι ένας από τους χειρότερους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο. Χρειάζεται θεραπεία και ένεση για την προπόνηση. Μια μέρα τελείωσα, έκανα μια ένεση χαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη για να επιστρέψω στο σπίτι. Δεν μπορούσα όμως να περπατήσω, τόσο πολύ πονούσα.

Είπα στο βοηθό ότι δεν μπορούσα να περπατήσω. Την άλλη μέρα που πήγα για θεραπεία με φώναξε ο διευθυντής. “Φύγε δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τις εγκαταστάσεις του κλαμπ πια” είπε… Επικαλέστηκα τον φυσιοθεραπευτή, τον γιατρό, τον προπονητή και τον βοηθό, ορκίστηκα σε όποιο όνομα μπορείτε να φανταστείτε. Τους είπα “δεν είστε ειλικρινείς απέναντί μου… Ο βοηθός είδε ότι δεν μπορούσα να προπονηθώ για τρεις μήνες. Αν θέλετε να φύγω, πέστε το μου”…».

Για την περίπτωση να γίνει σχολιαστής: «Άρχισα να σκέφτομαι την καριέρα σχολιαστή όταν ήμουν στην Ελλάδα, από το 2002 έως το 2003. Τότε άρχισα να βλέπω τους ιταλικούς σχολιαστές και να προετοιμάζομαι. Άκουσα πολύ ραδιόφωνο, τον Paulo Roberto Martins στο Radio Globo, τον Milton Neves, τον Cláudio Zaidan για να διαμορφώσω ένα στυλ».

Για τα προβλήματα υγείας:  «Επί 20 χρόνια έκανα καθημερινή προπόνηση. Εάν δεν είχα προπόνηση, είχα ματς. Υπάρχει μια ώρα που το σώμα δεν αντέχει άλλο. Έχω νεφρικά προβλήματα με τόσα αντιφλεγμονώδη που πήρα. Αν πάρω πάρα πολύ φάρμακο, τα νεφρά μου αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα. Σήμερα παίρνω φάρμακο, αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Είναι μια ένεση Diprospan που μένει 15 ημέρες στο σώμα μου για να ανακουφίζει τον πόνο που έχω στην σπονδυλική στήλη…».