Ο Γιάννης Γκούμας χαρακτήρισε πρωτοποριακό πρόεδρο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και εγγύηση την οικογένεια, ενώ εκτίμησε ότι ο Αλαφούζος μαθαίνει απ’ τα λάθη του.

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο τέως αρχηγός του Παναθηναϊκού και νυν προπονητής της Εθνικής Ελπίδων Γιάννης Γκούμας στην ιστοσελίδα «SoccerPlus».

Με αφορμή τα 17 χρόνια που έχει διανύσει στο σύλλογο έκανε αναφορά στις διοικήσεις του τριφυλλιού, πλέκοντας το εγκώμιο της οικογένειας Βαρδινογιάννη και χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακό πρόεδρο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι τελευταίες κινήσεις του Γιάννη Αλαφούχου δείχνουν ότι έχει μάθει από τα λάθη του.

Αναλυτικά το απόσπασμα της συνέντευξης του Γιάννη Γκούμα για τον Παναθηναϊκό έχει ως εξής:

-Σε ένα παιχνίδι μεγάλης βαθμολογικής σημασίας, είδαμε τον Παναθηναϊκό να μην ξεκινάει ούτε με τον Μακέντα, ούτε με τον Καρλίτος, αλλά με νέο (και ελληνικό) αίμα, δηλαδή τον Ιωαννίδη, τον Εμμανουηλίδη και τον Καμπετσή. Παιδιά 21 χρονών και ο Αργύρης 22. Εσύ που είσαι στην Under 21 ομάδα της Εθνικής πως το είδες αυτό;

«Πρέπει να δίνεται χρόνος σε νέα παιδιά με ταλέντο που προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων. Ίσως η παγκόσμια οικονομική κρίση να δίνει ευκαιρίες στα παιδιά αυτά και να μην δίνονται απλόχερα ευκαιρίες σε ξένους παίκτες που τους χρυσοπληρώνουν οι ομάδες και μετά από ένα χρόνο να γίνεται προσπάθεια να σπάσουν τα συμβόλαια τους επειδή δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα. Θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, όχι μόνο τώρα με την οικονομική κρίση και νομίζω ότι μόνο κέρδος θα έχουν από αυτό και οι ομάδες και η Εθνική, καθώς το γεγονός ότι παίζουν τόσοι πολλοί ξένοι δεν την βοηθάει».

-Γιάννη, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τον ρούκι Πογιάτος, με μηδέν βιογραφικό, και πήγε σε μια τελείως διαφορετική λύση, τον Μπόλονι, ο οποίος έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι. Βλέπουμε ότι ο Μπόλονι, έχει συμμαζέψει την ομάδα, έχει βελτιώσει την άμυνα και δίνει ευκαιρίες. Επειδή είσαι και εσύ προπονητής, πως το βλέπεις αυτό;

«Πρέπει οι ομάδες να έχουν ένα προγραμματισμό και το πλάνο τους να μην είναι προσωρινό αλλά τριετίας. Και αυτό το λέω γιατί πολλές φορές βλέπουμε τις ομάδες να επαναπροσδιορίζουν τα πλάνα τους, να χαλάνε ότι πάνε να χτίσουν για να ξεκινήσουν από την αρχή. Για μένα το πλάνο που πρέπει να στηριχτούν οι ομάδες είναι ένας ελληνικός κορμός, 4-5 ξένοι παίκτες που να μπορούν να κάνουν την διαφορά και από κει και πέρα να είναι ανοιχτή η πόρτα των ακαδημιών για να προωθούνται παιδιά στην πρώτη ομάδα και έτσι μια ομάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική όχι μόνο στο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη».

-Εσύ που είσαι στις ακαδημίες της Εθνικής, βλέπεις και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να βρεθούν σε υψηλό επίπεδο.

«Βέβαια. Εγώ είμαι σχεδόν εφτά χρόνια στις εθνικές ομάδες, ξεκίνησα από την Under 19 και εδώ και δυο χρόνια είμαι στην Under 21. Υπάρχει πολύ ταλέντο στον έλληνα αλλά θέλει σωστή καθοδήγηση και σωστούς ανθρώπους δίπλα του. Από κει και πέρα αν δουλέψουν και εκμεταλλευτούν το ταλέντο τους με την συμπαράσταση και των ομάδων, το μέλλον είναι μπροστά τους και στους συλλόγους τους και στην Εθνική ομάδα. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα αυτά τα παιδιά γιατί παίζουμε με ομάδες που είναι σε υψηλό επίπεδο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Όμως μερικές φορές στο δρόμο χάνονται γιατί είτε έρχονται οι μάνατζερ που τους φουσκώνουν τα μυαλά, είτε οι γονείς θεωρούν ότι έχουν ένα Μέσι και νομίζουν ότι μόνο με το ταλέντο μπορούν να κάνουν πορεία ποδοσφαιρική. Θεωρώ ότι μέσα από την συνεχή δουλειά και βελτίωση πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το ταλέντο και να τους καθοδηγήσουν οι σωστοί άνθρωποι».

-Η περιγραφή μου φέρνει στο μυαλό τον Ζαγαρίτη που επέλεξε να πάει στην Πάρμα, αντί να ανδρωθεί στον Παναθηναϊκό. Εσύ πως κρίνεις το κρίνεις αυτό αν και σε κάθε περίπτωση πρέπει να σεβαστούμε ότι αποτελεί προσωπική απόφαση;

«Ο κάθε ποδοσφαιριστής τα βάζει κάτω και ορίζει το μέλλον του μόνος του. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη της επιλογής και η πορεία θα δείξει αν η απόφαση είναι σωστή και λανθασμένη.

Παρά το γεγονός ότι η Εθνική δεν νίκησε στο τελευταίο παιχνίδι και δεν κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο, ο Φαν’τ Σχιπ φαίνεται ότι κάνει καλή δουλειά. Ποια είναι η γνώμη σου;

Από τις μικρές εθνικές ομάδες έχουμε κάνει ένα προγραμματισμό με τον κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος είναι τεχνικός διευθυντής, για να αναπτύξουμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή έτσι ώστε να είναι πανέτοιμος και να πλαισιώσει στην συνέχεια την εθνική ομάδα ανδρών. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη ανανέωση. Γίνονται προσπάθειες να παίξει επιθετικό και δημιουργικό ποδόσφαιρο. Θα θέλαμε η ομάδα να βγει πρώτη στον όμιλο που έπαιξε, ωστόσο έχουμε δείξει ότι αυτή η εθνική έχει δυνατότητες. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο όμιλο, με Ισπανία, Σουηδία. Στόχος της Εθνικής με την Ισπανία, να τερματίζει πρώτη, είναι η δεύτερη θέση που οδηγεί στους αγώνες μπαράζ».

-Πέρα από πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική, έχεις κατακτήσει και το προτελευταίο double του Παναθηναϊκού το 2004, κάνοντας η ομάδα τότε ένα σπάνιο σερί 12 συνεχόμενων νικών και μένοντας αήττητη για 27 συνεχόμενους αγώνες από τις 18/10/2003 έως τις 24/10 του επόμενου έτους. Ένα σχόλιο για αυτό το επίτευγμα;

«Αυτή η ομάδα ήταν από τις καλύτερες του Παναθηναϊκού. Εσύ τώρα μου το θυμίζεις ότι κάναμε 12 σερί νίκες, η ομάδα είχε το DNA του νικητή, σε όποιο αγώνα πηγαίναμε, παίζαμε για τη νίκη. Νομίζω παίζαμε και καλό ποδόσφαιρο και τότε τα παιδιά πλαισίωσαν και την Εθνική για να κάνουν αυτό το επίτευγμα».

-Γιάννη ήσουν στον Παναθηναϊκό από το 1992 στην ομάδα νέων και από το 1995 μπήκες και στην πρώτη ομάδα για 14 χρόνια. Θέλω να κάνουμε ένα “rewind” στις διοικήσεις. Η διοίκηση επί Γιώργου Βαρδινογιάννη να υποθέσω ότι ήταν η καλύτερη που έχεις ζήσει στον Παναθηναϊκό τουλάχιστον από πλευράς αντιμετώπισης της διαιτησίας;

«Εγώ θεωρώ τον Γιώργο Βαρδινογιάννη πρωτοποριακό πρόεδρο και θα σας πω γιατί. Τότε ήταν ο Παναθηναϊκός που είχε λεφτά και πρωταγωνιστούσε και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όμως τόλμησε και έβαλε νέα παιδιά στην ομάδα, εμένα, τον Καραγκούνη, τον Μπασινά, τον Χαλκιά, τον Αλεξόπουλο από τις ακαδημίες, κάτι που τώρα το θεωρούν όλοι δεδομένο. Τότε όμως λέγανε που πάει ο Παναθηναϊκός με τους «Γκουμομπασινάδες», όμως όπως αποδείχτηκε, μόνο καλό έκαναν στην ομάδα, φέρανε τίτλους. Ήταν πρωτοπόρος και έβλεπε μπροστά. Είχε ένα προπονητικό κέντρο, την Παιανία που μπορούσαμε να δουλέψουμε και να βελτιωθούμε και εδώ ερχόμαστε σε ότι είπα για τους παίκτες Under 21 που έχουν οι ομάδες, ότι μέσα σε αυτά υπάρχουν ακατέργαστα διαμάντια όπου οι ομάδες πρέπει να δουλέψουν με αυτά και να τα στηρίξουν».

-Το 2000 φεύγει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και έρχεται ο Γιάννης. Όταν έγινε αυτή η αλλαγή, υπήρχε κάποια αισιοδοξία ότι η ομάδα θα τα πάει καλύτερα;

«Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, είτε ήταν ο Γιώργος, είτε ήταν ο Γιάννης ήταν εγγύηση. Και οικονομική και εξωαγωνιστική. Θεωρώ ότι με την οικογένεια όλη η ομάδα ένιωθε ασφάλεια γιατί ξέραμε πως ότι και να γίνει αυτή η οικογένεια ήταν από πίσω να μας στηρίξει και να λύσει ότι πρόβλημα υπάρχει».

-Βέβαια στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, μπορούμε να πούμε ότι η διαιτησία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική όλα αυτά τα χρόνια…

«Δεν θέλω να σχολιάσω για την διαιτησία, όλη ξέραμε τι γινόταν τότε, δε χρειάζεται να επανέλθουμε. Πρέπει να κοιτάμε το τώρα…».

-Αν κοιτάξουμε στο τώρα πρόεδρος της ομάδας είναι ο Αλαφούζος με τα όποια λάθη του και τις προσπάθειες να τα διορθώσει. Εσύ έξω πλέον από την ομάδα πως τον κρίνεις;

«Ο κ. Αλαφούζος έχει επενδύσει και έχει βάλει πάρα πολλά λεφτά για τον Παναθηναϊκό, αυτό είναι δεδομένο. Το ότι έχει κάνει λάθη, το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος. Εκτιμώ ότι οι τελευταίες του κινήσεις δείχνουν ότι έχει μάθει από τα λάθη του. Νομίζω ότι θέλει το καλό της ομάδας και η έντονη κριτική που δέχεται και τα σχόλια ότι άλλος κρύβεται από πίσω, τα θεωρώ άδικα. Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι να έχει δίπλα του τους κατάλληλους ανθρώπους για να τον συμβουλέψουν σωστά και για να μην ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Γιάννη στην μακρόχρονη πορεία σου στον σύλλογο, είχες προλάβει και την πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας. Αυτή τότε είχε φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας;

Αυτή η ευφορία που υπήρχε τότε επειδή υπήρχαν τα λεφτά που έφερε η πολυμετοχικότητα ήτανε φρούδα. Γιατί μπορεί αυτό να κατέληξε σε ένα double, αλλά μετά διαλύθηκε η πολυμετοχικότητα και αυτή ήταν η αρχή της καταστροφής για τον Παναθηναϊκό».