Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου απάντησε στην επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τον επαγγελματικό αθλητισμό άρα και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο γνωστοποιεί ο Γιάννης Οικονόμου σε επιστολή του με την οποία απαντά σε επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση στην υπόθεση των στημένων αγώνων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει την επιθυμία να υπάρξει ένα ποδόσφαιρο καθαρό με διαφάνεια και fair play, και πρόσθετει… «Ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής χρονιάς, έχουμε όλη τη διάθεση να δουλέψουμε μαζί με τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες για το καλό του ελληνικού αθλητισμού εν γένει».

Αναλυτικά αναφέρει στην επιστολή του…

“Σε απάντηση της υπ’ αρ. πρωτ. 3283 /13.07.2013 επιστολή σας, θα ήθελα καταρχάς να σας επισημάνω ότι προσεγγίζουμε με τη δέουσα ευθύνη και θεσμικότητα την υπόθεση στην οποία αναφέρεστε, όπως και κάθε ζήτημα που αγγίζει τον ελληνικό αθλητισμό.

Στην πρόσφατη τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, επεσήμανα ότι βασικός μας στόχος είναι η προστασία του αγωνιστικού και επαγγελματικού αθλητισμού από την κάθε μορφή χειραγώγησης και απειλής της ακεραιότητας του.

Προς τούτο το Υπουργείο μας -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του- συνδράμει ενεργά και τάχιστα την ελληνική Δικαιοσύνη στη διερεύνηση και διαλεύκανση κάθε ζητήματος που ανακύπτει, πόσο μάλλον αυτό του παράνομου στοιχηματισμού. Αυτό ισχύει ασφαλώς και για μια υπόθεση όπως αυτή στην οποία αναφέρεστε, για την οποία προσδοκούμε την ταχύτερη δυνατή έκδοση πορίσματος.

Δεδομένου του ότι επίκειται η έναρξη των διοργανώσεων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η παρατεταμένη φημολογία προκαλεί ευρύτερη αναστάτωση και επηρεάζει αρνητικά την αξιοπιστία μιας δραστηριότητας ευρείας οικονομικής και κοινωνικής απήχησης.

Αποτελεί, επίσης, δέσμευσή μου και αρχή μου η άσκηση πολιτικών με προσήλωση πάντοτε στη νομιμότητα, όπως αυτή οριοθετείται από τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και κανόνες με συναίσθηση της ευθύνης και απόλυτο σεβασμό προς την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς φυσικά την οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο της.

Στην παρούσα φάση, η ελληνική Δικαιοσύνη είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να χειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα και να αποφανθεί επί των όποιων καταγγελιών.

Εφόσον οι δικαστικές αρχές καταλήξουν σε πόρισμα και η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι υφίστανται ευθύνες, τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου οφείλουν να επιληφθούν αρμοδίως και άμεσα επί των στοιχείων που θα τους διαβιβάσει η Δικαιοσύνη.

Η ποιότητα του αθλητικού θεάματος, κυρίως στις κορυφαίες επαγγελματικές εκφάνσεις του, είναι μείζον θέμα για την κοινωνία μας και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Καθορίζει συχνά κοινωνικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής, ειδικά στη νεολαία, ενώ παράλληλα επηρεάζει τον τρόπο που μας βλέπει και μας αξιολογεί ως χώρα η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας, λοιπόν, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και εν γένει ο επαγγελματικός αθλητισμός, οφείλουν να διέπονται από τις αρχές της ακεραιότητας, της τιμιότητας και της υπευθυνότητας.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό από κακοήθη φαινόμενα και να συμβάλλουμε ενεργά ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να απελευθερώσει τη δυναμική του, να αναβαθμιστεί διεθνώς, να αποδώσουν το μέγιστο οι επενδύσεις σε αυτό και να απολαύσουν οι φίλαθλοι υψηλού επιπέδου θέαμα. Θέλουμε ποδόσφαιρο καθαρό, με διαφάνεια και fair play.

Ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής χρονιάς, έχουμε όλη τη διάθεση να δουλέψουμε μαζί με τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες για το καλό του ελληνικού αθλητισμού εν γένει.

Και βέβαια, παραμένουμε στη διάθεση του Συνεταιρισμού του οποίου προεδρεύετε και όλων των ομάδων-μελών του, ώστε να ακούσουμε τις απόψεις σας και να αναζητήσουμε συνέργειες για την περαιτέρω αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος σας”.