Στην Πολωνία ασχολούνται με την πολωνική υπηκοότητα που ζήτησε ο Σαντιάγκο Έσε.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία έκδοσης πολωνικού διαβατηρίου για τον Σαντιάγκο Έσε. Ο Αργεντινός χαφ του Ολυμπιακού έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα onet.pl, μιας και η γιαγιά του γεννήθηκε στην Πολωνία, ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε θα υπάρξει τελική απόφαση.

Το πολωνικό δημοσίευμα αναφέρει πως το κίνητρο για τον Έσε να ζητήσει διαβατήριο, δεν είναι για να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Πολωνίας. Αυτό ίσως να μη συμβεί ποτέ, όπως σημειώνεται.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο Έσε έκανε αίτημα για την πολωνική υπηκοότητα επειδή του το ζήτησε η ομάδα του. Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς ξένους στο ρόστερ του και ρώτησε τους μη Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές του, εάν έχουν ρίζες στην Ευρώπη. Όλα αυτά για να εξασφαλίσουν, σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης, τα προνόμια που θα έχουν οι αθλητές με ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Αυτό αφορά τον περιορισμό των ξένων που μπορούν να αγωνίζονται στη Super League. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΠΟ, κάθε ομάδα μπορεί να έχει οκτώ παίκτες μη κοινοτικούς στο ρόστερ της, αλλά οι τρεις πρέπει να είναι κάτω των 23 ετών. Ο Έσε βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, αλλά από τον επόμενο χρόνο θα περάσει το ηλικιακό όριο.

Δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, από την οποία θα ευνοηθεί κυρίως ο Ολυμπιακός. Όλα τα δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί και πλέον υπάρχει αναμονή. Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό, και κανένας δεν σκέφτεται το αντίθετο, τότε ο προπονητής της εθνικής Πολωνίας θα έχει θεωρητικά την πιθανότητα να κάνει περισσότερες επιλογές. Ο Έσε θα έχει τα έγγραφα που θα του δίνουν το δικαίωμα να παίξει με τους Πολωνούς. Το αν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι, είναι άλλο θέμα».