Κάθετος για το πολύ αυστηρό πλαίσιο ανοίγματος των γηπέδων για τους φιλάθλους, εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

«Από την Τρίτη 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, μια νέα ΔΕΑΒ. αυστηρές κυρώσεις. Δρακόντειες. Κλείσιμο γηπέδου από φιλάθλους σε ρίψη κροτίδων, πυρσών, κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Έχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη, η ποινή είναι συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση και προβλέπεται στον νέο νόμο», ξεκαθάρισε προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές». Ακόμη κατέθσε σαφές ότι σε περίπτωση που αστυνομικοί αντιληφθούν την είσοδο οπαδών σε γήπεδο με την πρακτική του “ντου”, αυτό θα κλείνει αυτόματα την επόμενη αγωνιστική, κατόπιν της σχετικής έκθεσης της ΔΕΑΒ. Επιπλέον εμφανίστηκε ο κ.Βρούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων στα γήπεδα, εφόσον ωριμάσουν και “χτυπηθεί η παραβατικότητα στον πυρήνα της”.

«Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου, κανένα γήπεδο που δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Δώσαμε αρκετό χρόνο. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία (Ψηφιακής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού) επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα, είδαν την ιδιομορφία τους, έγινε κοινή συζήτηση με τους παράγοντες και υπήρξαν και εκθέσεις για την εγκατάσταση καμερών», πρόσθεσε ο κ.Παπαστερίου.

«Για τρεις μήνες το υλικό στις κάμερες, θα εξασφαλίζουν αν ανοίγουν τα γήπεδα ή όχι»

Ακόμη ο κ.Βρούτσης σημείωσε ότι: «Στις 6/3, μέρα Τετάρτη, ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία, με την εγκατάσταση καμερών και αν δεν έχει τηρηθεί δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο. Δώσαμε απαραίτητο χρόνο. Για πρώτη φορά τρία υπουργεία, με κλιμάκια επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και υπήρξαν ειδικές εκθέσεις. Από την Τετάρτη 6/3 και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν εξασφαλίζουν το αν θα ανοίξουν ή όχι τα γήπεδα. Πιστεύω ότι θα έχει βγει και το ΦΕΚ για τις κάμερες. Αύριο στο ραντεβού μου με τον πρόεδρο της SUper League 1 και της Basket League θα δοθεί το φύλλο του ΦΕΚ. Όλοι είμαστε απέναντι στην βία γι’ αυτό κι η συνεννόηση που υπήρξε μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Τρίτη 9/4, η μεγάλη θεσμική αλλαγή είναι η ταυτοπροσωπία, το ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τέτοια πρωτοβουλία και έχει τέτοια συναίνεση. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία, που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα.

Μία ακόμα αλλαγή είναι μία λέσχη ανά έμβλημα κι η ρήτρα παραβατικότητας. Θα παρακρατούμε λεφτά από το στοίχημα εφόσον οι ομάδες πέφτουν σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα λεφτά θα τα επιστρέφουμε στον αθλητισμό.Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στους παράγοντες του αθλητισμού και στους θεσμικούς εκπροσώπους. Όλοι θέλουμε να πάει ψηλά ο αθλητισμός».

Ακολούθως σημείωσε πως: «Σήμερα στην υπουργική απόφαση για τις κάμερες θα δείτε συγκεκριμένους χρόνους διατήρησης των αρχείων που θα διατηρούνται για 3 μήνες. Τηρείται απόλυτα η διαδικασία προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Θεωρώ πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι από 13 Φεβρουαρίου δεν είναι τίποτα ίδιο. Αν στις 9/4 και μετά υπάρξουν φαινόμενα θα μπορέσουν να μπουν με μία λογική ντου είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τα αστυνομικά όργανα θα κάνουν τη διαπίστωση και το γήπεδο θα κλείσει την επόμενη Κυριακή. Οι ομάδες θα πρέπει να συμβάλουν τα μέγιστα και να είναι σύμμαχοπι σε αυτή την προσπάθεια. Θα δοκιμαστούμε στην πράξη».